Miert van az, hogy mindenki a Covid vakcina 5-10 eves hatasai (ami valoszineg nincs is, plane hogy addig nem is biztosit vedelmet) miatt aggodik, ahelyett hogy orulne, hogy vegre vege lesz ennek a remalomnak?
Osszes laikus ismerosom, aki amugy biologiabol is éppen csak atment, innen meg onnan hallott felinfok alapjan iteli meg, hogy najd beadatja-e a Covid vakcinat. Szerintetek itt a kormanynak vagy mas szervnek nem lenne fontos szerepe, hogy a kételyeket eloszlassa? Tudom nagykn fontos az alkotmanymodositas is, de ugy gondolom hogy jarvany idejen pont hogy fontos lenne, hogy az emberek megbizhato hireket kapjanak a vakcinakrol.
Sajnos gyik-on is azt latom, hogy a rengeteg onjelolt virologus megmondja, hogy miert veszelyes az oltas, mikozben mar milliokat beoltottak, es kb 100.000bol ha egynel volt eddig valamilyen komolyabb mellekhatas. Ehhez kepest minden ezredik magyar mar meghalt a Covid szovodmenyeitol.
Felmerül a kételkedőkben, hogy hogyan lehet az, hogy Covid-19-re 9-10 hónap alatt kifejlesztettünk vakcinát, míg a többi vírusra nem? Biztonságos ez?
Rövid válasz: Biztonságos. A többi virusnál azonban komplikáltabb fejleszteni.
Miért komplikáltabb a többi vírusnál és mi az az mRNA?:
-Hatás és design kombináció okozta nehézségek: vakcinákat a legelterjedteb, illetve "legegyszerűbb" vírusokra fejlesztettünk. Szerencsére sok nagyon elterjedt, fertőző vírus egyszerú felépítésű, gondolva itt az alacsony mutációs képességre, limitált immundom. antigének, a védekezés egyértelmű összefüggései pl antitestek szerepe - ezek igazak a rotavírusra, kanyaróra, mumpszra, rubeolára, és részben a Covid-19-re
-Nagyon elterjedt vírusok, de jelentős tudományos kihívást jelentenek: Influenza, HIV..stb. Sok pénzt öltek ebbe, de a magas mutációs képességük miatt, nehéz őket megfejteni. Ezért vannak pl.: az influenzánál "általános védelmet" nyújtó vakcinák, például csak 4 mutáció ellen véd, de ez is jó már. Influenzánál ismerjük az előbb említett tényezőket, de az immunodomináns antigének szerepe még nincs megfejtve itt. HIV-nél a gyors mutáció miatt, nagyon nehéz megérteni minden tényezőjét.
-Kereslet. Kell, hogy legyen kereslet a vakcinára. Sajnos ezért, sok fejlődő országban, főleg trópusi vírusok megelőzhetőek lennének, de nem sok ország száll be a vakcina finanszírozásába. Példaként a Chikungunya-láz, 2017-ben már 2. fázisban állt a tesztelés, hatékonynak tűnt, de nem ment tovább finanszírozási problémák miatt. Nekünk ezt nehéz elképzelni, hiszen ha nálunk valamilyen helyi járvány lenne, az EU egyből besegítene, de a fejlődő országok sokszor magukra vannak hagyva a vírusaikkal.
-mRNA vakcina technológia: a hírvivő RNS-s vakcinát már 20-25 éve fejlesztik. A probléma az volt, hogy az 1. pontban említett "könnyen" vakcinálható vírusokra már volt oltás. Ennek a technológiának magasabb lécet, a nehezebb vírusok terén kellett helytállnia. Ott nehéz eredményeket elérni. Ahogy a patogént azonosították, szekvenciálták, sokkal gyorsabban lehet mRNA vakcinát készíteni, mint proteines/gyengített vakcinát, ezért sok vállalat az elmúlt 15 évben etéren fejlesztett:Novavax, Moderna, Biontech. Ha nem foglalkoztak volna vele az elmúlt 15 évben, nem lett volna most ilyen hamar vakcina. Többek között a sars covid-1-en is próbálkoztak az elmúlt 15 évben, ami sokat jelentett a mai gyors fejlesztésnek.
Biztonságos-e az "új technikás", hazánkban is használt biontech pfizer vakcina?
Igen, ha lehetne mondani, ez a vakcinák szent grálja. Nem módosítja a beoltott ember genomjait, a gazdasejtek könnyen lebontják azt, és immunválaszt tekintva letiszult. Nincs benne más protein, vagy genetikai hordozó, amely problémát okozna. Mondhatni a legbiztonságosabb.
Miért volt 9-10 hónap a fejlesztés?
Korábbi mRNA kutatások sokat segítettek. A vakcinafejlesztést nem siették el!!!, a különböző lépéseket nem hagyták ki, csak pl ha eddig vártak pár hónapot a következő lépések között, most azokat próbálták egy időben közelebb tenni. Ez pénzügyileg rizikós, hiszen, ha nem sikerül az 1. fázis, de már elkezdték a beruházást a 2. fázisba, sokat buknak. Ezért szokott lenni, hogy várnak a lépések közt, pénz miatt. Ez a vakcina az összes teszten biztonságosan végigment.
Ennyi sötét kommentelőt, mint itt, még nem nagyon láttam 😂
Az oltás az mindenki számára INGYENES lesz, nem abból lesz a profit, hogy az emberek ezt megveszik...
Ha minden igaz, akkor ezek a vakcinák a MUTÁNS vírusok ellen is védenek. A Moderna jelentette ki pár napja, hogy bizonyítottan véd a mutáns vírusok ellen is, csak még nincs elég ember, akiről tudnák ezt állítani.
Az USA-ban, 100 ezer emberből mindössze 1(!!!!) embernek volt súlyosabb lefolyású tünete az oltás miatt.
Döntsétek már el végre, barlangban és maszkban akartok továbbra is élni, vagy beadatjátok magatoknak a Pfizer vagy a Moderna vakcinát, és élnétek tovább boldogan az életeteket...
Kb. 10 évvel ezelőtt, amikor volt a H1N1, akkor rengetegen beoltatták magukat, pedig akkor még se maszk, se semmilyen korlátozás nem volt.
Azóta eltelt 10 év, eljött az okostelefonok korszaka, és kezdenek elbutulni az emberek...
Próbáltam érthetően elmagyarázni a vakcinát 31. kommentban, de ugyanazt tudom mondani, mint a 33.: lepontoznak de semmi érvet nem mondanak.
Elmondják a véleményüket, oké, de bizonyíték meg semmi.
Ez az ismerősöm aztmondta, boltos néni ezt, ez nem ér semmit. A kutyám meg aztmondta, hogy űrhajós.
Legjobb szándékkal, érthető szavakkal próbáltam leírni egyik problémájukra a választ 31. pontban, de semmi...
Nekem semmi problémám nincs senkivel. De nem fogom beadatni az oltást mert semmi érvem nincs mellette.
Másnak meg semmi köze a döntésemhez, és magyarázattal sem tartozok.
“Ez az ismerősöm aztmondta, boltos néni ezt, ez nem ér semmit. A kutyám meg aztmondta, hogy űrhajós.”
Nem érdekel ki mit mond. Én azt láttam hogy senkit az ismerőseim közül nem viselt meg ez a betegség, engem sem viselt meg ez a betegség, semennyire nem tartok tőle, tehát nem kell az oltás sem.
Ti oltassátok be magatokat nyugodtan. Nem szólok bele. Ti se szóljatok bele más életébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!