Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Ilyen autoimmun betegség...

Ilyen autoimmun betegség esetében veszélyeztetett vagyok koronavírus esetén?

Figyelt kérdés

29 éves nő vagyok, 10 éve van autoimmun májbetegségem, szteroidra, immunszuppressziós gyógyszerre nem szorulok, tüneteim nincsenek. Kb. két éve kérdeztem az orvosomat, hogy súlyosbodhat-e ez a dolog addig, hogy esetleg májtranszplantáciora kerülhet sor, ő erre nagyon furán nézett rám és mondta, hogy ettől a betegségtől bármeddig elélhetek.

Szerintetek van okom aggódni a koronavírus miatt? Évente kétszer vagyok náthás, de azt is lábon kihordom, lázas nagyon régóta nem voltam.

2020. ápr. 2. 09:42
 1/8 anonim válasza:
Édesanyámnak is autoimmun betegsége van, és ő úgy tudja hogy az orvosok nem tudják hogy pontosan milyen hatással lehet rá a vírus, de az biztos hogy nekik MÉRSÉKELTEN óvatosnak kell lenni! Minden jót kívánok :)
2020. ápr. 2. 09:54
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm, édesanyádnak szintén!
2020. ápr. 2. 09:55
 3/8 anonim ***** válasza:

Érdemes óvni magad:

"Bár a COVID-19 néven ismert új koronavírus az esetek 80 százalékában enyhe lefolyású fertőzést okoz, ám a 65 év felettieken kívül - életkoruktól függetlenül - nagyobb kockázatot hordoznak bizonyos krónikus betegséggel küzdők is. Különösen fontos, hogy óvják magukat a szív-érrendszeri-keringési, rosszindulatú daganatos, krónikus légúti megbetegedésben, valamilyen anyagcsere-betegségben (például diabéteszben), vagy máj- és vesebetegségben szenvedők. A koronavírussal való fertőződés esetén ugyanis a betegség lefolyása súlyosabbá válhat náluk, ami növeli annak kockázatát, hogy kórházi, adott esetben intenzív terápiás kezelésre szorulnak."

2020. ápr. 2. 09:59
 4/8 A kérdező kommentje:

igen, ezt én is olvastam. hát, óvom magam, amennyire tudom, de nyilván nem tudok 6 hónapig itthon ülni, néha ki kell menni boltba, ráadásul a férjem bejár dolgozni.

ez a májbetegség amúgy elég tág fogalom, gondolom nem mindegy hogy valaki teljesen leamortizálta már a máját a sok piálástól, vagy valakinek van egy kordában tartható betegsége. persze, teljesen egészséges fiatalok is haltak már meg a vírustól, úgyhogy szerintem is van okom félni, annak ellenére, hogy amúgy egészségesnek érzem magam.

2020. ápr. 2. 10:17
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Így van, haltak bele egészséges fiatalok is, ugyanakkor alapbetegséggel rendelkező ember is ki tudott belőle gyógyulni.

Az a baj, hogy nem tudjuk pontosan kiket visz el és miért.

Az a legtutibb ha mindenki maximálisan vigyáz magára és másokra is! 🙂

2020. ápr. 2. 10:48
 6/8 anonim ***** válasza:
Ilyen fiatalon biztos hogy túléled. Ráadásul nő vagy, nektek még kevésbé veszélyes. Amúgy ha szabad kérdeznem, mid van, ha nem autoimmun hepatitis? Mert ugye arra általában adnak immungyengítőt.
2020. ápr. 11. 07:37
 7/8 A kérdező kommentje:

Voltam amúgy a dokimnál a héten, szerinte is túlélem, de azért persze jobb az óvatosság. Az, hogy kevesebb nő halt bele, engem önmagában nem nyugtat meg :D

Igazából nem tudom pontosan, hogy mi ez, EBV után alakult ki, magas majfunkcios ertekeim voltak (10x-ese a normálisnak). Kb. 3 éve derült ki, a doktornő azt mondta, próbáljuk ki előbb az ursofalkot, hátha az lejjebb viszi az értékeket, és szerencsére így is lett. A 3bol 1 normalizálódott, a másik 2 most a normál érték 2x-3x-osa, de a gyógyszert azóta is szednem kell.

2020. ápr. 12. 13:41
 8/8 A kérdező kommentje:

Egyébként azért nem akart szteroidot adni, mert akkor még csak 25 voltam, mondta, hogy gyermekvállalás előtt nem ad, ha nem muszáj.

Azt is mondta, hogy valószínűleg nem esem majd könnyen teherbe, emiatt párommal lazabban védekeztünk, aztán 2-3 év múlva volt nagy meglepetés :D

2020. ápr. 12. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!