Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mivel edzhetném a tüdőm?

Mivel edzhetném a tüdőm?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Kb. 1,5-2 éve vérszegénységben szenvedek. A tüdőm egyre rosszabb. Azelőtt az osztályban én voltam a legjobb futó, és nagyon szerettem is futni. Sajnos most már attól is "befulladok" ha felsétálok egy nem túl meredek ugyan, de hosszabb úton. Nem lehetne valahogy megnövelni a tüdőkapacitásomat?

(Sem gyógyszert, sem pedig inhalálót nem szeretnék szedni.)

Válaszokat előre is köszönöm.

2020. márc. 10. 20:22
 1/9 anonim ***** válasza:
Az orvos mit mond?
2020. márc. 10. 20:25
 2/9 anonim ***** válasza:

Ez nem verszegenyseg, hanem asztma-gyanus. Orvos latott mar? Ugy ertem pl. tudogyogyasz, ilyesmik?

A gyogyszer es inhalalo nem kedv meg 'nemszeretem' kerdese, adott esetben eletmento lehet, ugyhogy probalj meg felnoni es orvoshoz menni.

2020. márc. 10. 20:29
 3/9 anonim ***** válasza:

A vérszegénységet orvos diagnosztizálta? Mert ez a kifulladás bizony inkább asztmára utal, és amúgy a kezeletlen asztmára a szervezet természetes reakciója az, hogy megnöveli a vörösvértestek számát, amivel egy kicsit kompenzálni tud (de nem tökéletesen). Tehát éppenhogy nem vérszegény vagy, hanem épp ellenkezőleg, mondhatnánk, hogy "vérgazdag".

Sporttal nem lehet az asztmát kezelni, de a kezeletlen esetet lehet súlyosbítani. Azért nem tudsz normálisan lélegezni, mert beszűkülnek a járatok a tüdődben. A sima edzettség sajnos egy fikarcnyit sem segít :-( Mivel az asztma egy állandó gyulladást jelent a tüdődben, ha nem kezelik, akkor ez idővel állandó, egyre rosszabbodó obstrukcióvá fajul (ez olyan, mint egy kezelésre nem reagáló asztma, úgy tudom).

A tüdőkapacitásodat természetesen lehet növelni. Ugyanis az asztma kezelés nélkül idővel tüdőtágulatot is okozhat, így nagyobb lesz a tüdőd térfogata (csak éppen levegőt kevésbé fogsz kapni, mert a légcserére alkalmas felület sajnos ugyanekkor csökken, szóval nem ajánlom ezt az utat).

Ezzel szemben a belélegzős asztmagyógyszereknek minimális a mellékhatása, és az áruk se magas, mert van rá állami támogatás. Egyetlen alternatíva van: ha olyan allergia okozza az asztmát, aminél meg tudod oldani, hogy távol tartsd az allergéneket. Ezt érdemes végigzongorázni, de ha nem kielégítő az eredmény, akkor marad a gyógyszer.

2020. márc. 10. 21:05
 4/9 Ypszilon1980 ***** válasza:
Ha vérszegény vagy évek óta, akkor az súlyos és kezelni kell orvos által, illetve az okát megtalálni, számos betegség okozhatja, akár krónikus leukémia is, de gondolom haematológusnál is voltál már.
2020. márc. 10. 21:08
 5/9 anonim ***** válasza:

Nem lehet, hogy nem a tüdőddel van a gond, hanem a vérszegénység miatt nem jutsz elég oxigénhez? Ami persze nem halálos, csak jobban megérzed terhelésnél. Szerintem lehet összefüggés a vérszegénység és az oxigénhiány között, ott nem hiszem, hogy a tüdő edzése a megoldás. Ha erős a menzeszed, attól lehetsz vérszegény.

Nekem egy ismerősöm azt mondta, a gyereke majdnem vért kellett kapjon vérszegénység miatt 3 éves korában és ő elkezdett neki napi egy pohár tejben egy nyers tojás sárgáját feloldani, megízesítette vaníliás cukorral és 2 hét alatt rendbejött a gyerek vérképe. Fertőtlenített héjú tojást vegyél és azt is jól mosd meg. Egy próbát megér.

2020. márc. 11. 01:53
 6/9 Ypszilon1980 ***** válasza:
Ezen már nem segít a tojáshéj. De amúgy nem is értem hogy lehet az, hogy valaki évekig vérszegény és nincs kiderítve mi miatt.
2020. márc. 11. 05:56
 7/9 A kérdező kommentje:

Igen, biztos, hogy vérszegény vagyok (legalábbis az orvos azt mondta), és ez miatt van légszomjam, mivel nincs sok vörösvérsejtem ezért sokkal lassabban és jelentősen kevesebb oxigén jut az agyamba, egyéb szerveimbe.

A válaszokat köszönöm.

2020. márc. 11. 19:31
 8/9 Ypszilon1980 ***** válasza:
Mi ezt nem vitatjuk, csak mit mondtak mitől vagy vérszegény? Itt ebben az esetben a tüdőnek ehhez nincs köze jelenleg. De ahogy látom tudod te, hogy mi a probléma.Nem próbálták meg kezelni?
2020. márc. 11. 21:52
 9/9 anonim ***** válasza:

Nos. Ami a tüdőt illeti, a teljes tüdőtérfogatot - legjobb tudásom szerint - érdemben nem lehet növelni. Sportolóknál azonban megnövekszik a tüdő felületén a légcsere hatékonysága. De azt már nem tudom, hogy ez mitől van, tartok tőle, hogy az ok esetleg éppen egy magasabb vörösvérsejtszám, és akkor ezzel nem vagy kisegítve.

A kérdés tehát tényleg az, hogy mitől vagy vérszegény?

2020. márc. 12. 21:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!