Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Ez lehet gyomorrak?

Ez lehet gyomorrak?

Figyelt kérdés
Égő, tompa hasi fájdalom. Sokat bugyog a hasam. Hasmenés nincs. Székrekedés 1 hónapja volt 1x azelőtt soha. Nyálkás széklet (sârga nyálka van rajta), vér nuku. Étvágyam van. Mindez 1,5 hónapja tart. Holnap megyek orvoshoz vele. Nem ittam egész életembe alkoholt és nem dohányzok. De tény hogy nagyon stresszes vagyok. Amúgy 18 éves vagyok és fiú. Ja és hányinger sincs

2019. szept. 18. 21:21
1 2 3 4
 11/34 anarchy666 ***** válasza:
100%
Szerintem orvosi vizsgálat nélkül ne vonj le borzalmasan nagy következtetéseket.
2019. szept. 18. 22:19
 12/34 A kérdező kommentje:
Nem vonok le de sok jóra nemszámítok. Holnap háziorvos az első utána egyből belgyógyász. Onnan meg majd meglátom hogyan miként tovább.
2019. szept. 18. 22:29
 13/34 anonim ***** válasza:

Az IBS valóban gyógyíthatatlan, viszont "csak" funkcionális zavar, nem szervi probléma. Akkor okoz csak gondot, ha egy szélsőségesen súlyos változatát kaptad el.

Ami a colitis ulcerosát illeti, az valóban komoly betegség lehet, viszont jobban kezelhető, mint az IBS, pláne, ha nem érinti, csak a vastagbél egy szakaszát. Az elmúlt években komoly áttörés történt a colitis kezelésében immunmoduláló, citosztatikus gyógyszerekkel, tehát már rég nem abból áll a gyógymód, hogy felvágnak, kiszedik a vastagbeledet, aztán kulázhatsz zacskóba a hátralévő életedben. Ezt már csak a súlyos esetekben használják.

A giardiasis könnyen kezelhető betegség, adnak parazitaölő szert, és ennyi.

Ami pedig a Crohn-betegséget illeti, annak jóval rosszabb a prognózisa. Állandóan visszatér, tüneteket okoz, és hiába vágják ki a beteg bélszakaszt, simán kiújúl (jellemzően pont ott, ahol a bélvégeket egyesítették). A Crohn-betegségnek még akár a ráknál is rosszabb lehet a lefolyása, tekintve, hogy a rák az esetek nagy százalékában jól kezelhető, és nem is tér vissza.

2019. szept. 19. 01:40
 14/34 A kérdező kommentje:
Köszi az alapos infókat! Várom már az eredményeket és a diagnózist hogy mi is ez valójában. 60 éves a doki akihez megyek (belgyógyász). Ő biztosan már tudni le tudja majd szűkíteni a lehetőségeket a tüneteimből is.
2019. szept. 19. 01:45
 15/34 A kérdező kommentje:
- tudni*
2019. szept. 19. 01:45
 16/34 A kérdező kommentje:
De a chron betegség az nagyon erős tünetekkel jár nem? Olvastam hogy brutális hasi görcsök pl. Bár lehet az már későbbi stádium. De volt olyan srác aki 14 éves (ismerős) és csak a torka fájt és semmi más tünet.. És IBS.. És nála a zacsis téma van. Durva :(( Én arra gondolok hogy strandon a mocskos vízből valami makacs vírust benyeltem ami lappang bennem plusz lehet fekély is van már tőle. Vagy IBS betegség pl. De chron betegség is tudtommal vírustol alakul ki
2019. szept. 19. 01:52
 17/34 anonim ***** válasza:

A Crohn-betegség nem feltétlen jár mindig erős tünetekkel, de pl. a hasmenés és a hasfájás az konstans jelen van. Előrehaladott állapotban tud súlyosabb dolgokat okozni (vérzés, bélátfúródás, sipolyok).

Hogy mi okozza a Crohn-betegséget? Sajna erről még csak találgatások vannak. Egyes orvosok az immunrendszer zavarára mutogatnak, mások szerint vírus okozza, megint mások az étrendet hibáztatják...egyetértés az nincs. Az se kizárt, hogy öröklődik a hajlam (ami duplán szívás, mert semmit nem tudsz tenni ellene).

Az IBS sajnos tud nagyon erős és drámai tüneteket okozni (nekem is az van, szélsőségesen súlyos hasmenéses IBS), viszont ott jellemzően jó időszakok váltakoznak rossz időszakokkal. Mivel IBS-nél semmiféle szervi eltérés nincs, a vegetatív idegrendszer zavarát szokták felhozni. Nagyon jellemző IBS-es tünet, hogy a hasmars közvetlenül evés után tör rád. Amint letetted a villát, már rohanhatsz is a klozetra (tehát nyilván nem okozhatja étel, hisz az még épp hogy csak leért a gyomrodba).

2019. szept. 19. 02:01
 18/34 A kérdező kommentje:
Nekem semmi hasmenéses nincs. Naponta 1x megyek WC-re. Akkor is teljesen normális a szekletem. Kivéve rajta a nyálka ami néha több néha kevesebb. Pl ma is kevés volt rajta. Amúgy akkor már értem hogy miért bujod a könyveket és a gyk-t :( Enis azóta egésznap itt lógok.. Amúgy megkerdezhetem a korod? Ha gondolod akkor privát uzibe írd meg
2019. szept. 19. 02:07
 19/34 anonim ***** válasza:

Nem titok, 34 éves vagyok. Az IBS-em már 10+ éve megvan, és fokozatosan alakult ki. Először csak alkalomadtán ment a hasam, mostmár viszont, ha nem szedek be hasfogót, olyan, mint a kolera. Minden kijön, és iszonyú erősek a görcsök :'(

Orvosság persze nincs, a tengerentúlon gyártanak valami Xifaxin nevű gyógyszert, de idehaza ezt se kapni. A Duspatalin kalap szamócát nem ér. Az Enterobene viszont használ, hát azt szedem.

2019. szept. 19. 02:12
 20/34 A kérdező kommentje:
Egyébként stresszes életed volt az IBS előtt ha szabad kérdeznem? Vagy alapvetően nemvolt?
2019. szept. 19. 02:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!