Kezdőoldal » Egészség » Alternatív gyógyítás » Dr. Ládi Szabolcs munkásságáró...

Dr. Ládi Szabolcs munkásságáról tapasztalatok?

Figyelt kérdés
Vélemények az elért eredményekről, szavahihetőség hasnonlók.

2016. febr. 4. 02:05
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:

"A te stílusod igen offenzív, agresszívba hajló, ráadásul látom rajtad, hogy kőkeményen meggyőzhetetlen vagy, így a témához nem tartozó kérdésekben egyáltalán nem szeretném felvenni a fonalat. Ha szeretnél, tanulsz még, ha úgy gondolod, nem tanulsz, ez a te döntésed. Ha a kérdéshez szeretnél hozzászólni, válaszolok, ha tudok. A gyanusítgatást mindenesetre, mind a rosszindulatra, mind a tudatlanságra vonatkozóan némi megmosolygással visszautasítanám."

Mivel főiskolai végzettségem van a témában nem gondolnám, hogy még szeretnék tanulni olyan dolgot, ami alapból tény, pl hogy a felsorolt természetgyógyászati módszereket alkalmazzák kórházakban és rehabilitációs központokban és ezek nyugaton már rég bizonyítékokon alapuló gyógymódok, amiknek elég nagy hatása van...

[link]

[link]

Az alábbi kórház nemzetközileg elismert és nagyon jó szakemberek dolgoznak ott illetve az összes kezelés mind jótékony hatású a felsoroltak között!

ÉS ahogy láthatod Magyarországon is alkalmazzák ezeket az összes reuma kórházban!

Az oldallal az a problémám, hogy szándékosan lejáratja a keleti gyógymódokat akupunktúra nem működik pl akkor a reflexológia haszontalan és a többi hazugság ami teljesen baromság és nem tudom épp ésszel felfogni, hogy ennyire tudatlanok nem lehetnek azok akik az ilyen oldalakat működtetik!:)

Megmagyarázzam, hogy miért? :) Bár gondolom az a két videó eléggé alátámasztja a meridiánokat szerintem és ha nem elég belinkelhetek ide egy csomó vizsgálati eredményt, mert egyszerűen nem tudom elviselni az orbitális hazugságokat!

[link]

[link]

[link]

[link]

A tanulás dologról meg annyit, hogy szerintem eléggé lekezelő stílusod van, hogy megállapítod láthatatlanban egy emberről, hogy mennyire lehet tanult! Nos a viselkedésemmel kapcsolatban az a fene nagy helyzet, hogy nem csak engem tud kiakasztani az effajta oldalak, hanem orvosokat is és szakembereket akik az egészségügyben az emberekért vannak és nem az anyagi haszonért pusztán ezért szólalok fel ez ügyben, mert a betegek érdekében járok el!

:)

2016. febr. 15. 18:41
 12/32 anonim ***** válasza:

[link]

Bridge the Gap– A konvencionális klinikai kutatás és a nem-konvencionális gyógymódok tudományos megközelítésének sajátosságai címmel rendeztek workshopot a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékén Dr. George Lewith, a University of Southampton professzora vezetésével, akinek fő kutatási területe a komplementer medicina.

Dr. George Lewith bevezetésként elmondta, molekuláris biológiát, majd orvostudományt tanult, orvosként végzett, majd a hetvenes évek végén Kínába ment, itt került közel az akupunktúrához, amely ma már a bizonyítékokon alapuló orvoslás részeként ma már a rutin ellátás része Nagy-Britanniában.

2016. febr. 15. 18:44
 13/32 Mojjo ***** válasza:

Ha sok időm lesz, megnézem a linkeket. Nekem speciel egyetemi végzettségem van erősen a témába hajlóan, szóval, ha ez alapján mérnénk bármit, állnám a tétet. De nem ez alapján mérjük.

Ha lesz időm, és szeretnéd/kíváncsi vagy a véleményemre, felvehetjük a témát akupunktúra/meridián téren is. Értelmét sokat nem látom, mert az álláspontok nem fognak közeledni - hidd el, túl sok oda-vissza vitát láttam (sőt, voltam benne) ahhoz, hogy tudjam, így tanulni ebből egyikünk sem fog, rajtunk kívül meg a kutya sem olvassa ezt a topicot, szóval közszolgálatinak sem nevezhető. Mindezen okokból elnézésedet kell kérnem, de nekem ez utolsó utáni prioritás, így lehet, ritkábban nézek ide, de ha mégis érdekel a reakcióm, természetesen válaszolok. Mint ahogy a linkjeidre is megzeszem majd.

A tanulást ne vedd magadra. Nem de facto tanulatlanság szokott az ilyesmi hátterében állni, hanem inkább más világnézet. Máshogy értékelnek emberek dolgokat. Szerencsére ezért vannak jól lefektetett módszertanaink különböző jelenségek vizsgálatára. Ezeket viszont ténylwg érdemes mêkységeiben ismerni, mint ahogy nem árt szomszédos tudományágak ismerete sem. Fizika, rengeteg, hogy helyére tegyük a világképünket, matematika, hogy értsük a biometriai módszereket. Ilyesmi. De írok majd bővebben, amint átnéztem, miket küldtél.

2016. febr. 16. 00:12
 14/32 Mojjo ***** válasza:
Elnézést az elírásokért, telefonról írtam, ami, mint a mellékelt ábra mutatja, nem nagyon megy nekem.
2016. febr. 16. 00:14
 15/32 anonim ***** válasza:

Semmi gond nincsen! :) Nem haragszok én semmiért, csak hidd el nekem, hogy ezek az oldalak, egy hálózatban működnek a szkeptikus társaság illetve szkeptikus bloggal és egy szavukat se hidd el, amiket állítanak!

Azért állítják hogy ezek áltudományok, mert ateisták illetve a materalista világnézetük nem tudja befogadni egy több ezer éves sőt időszámításunk előtt 10000 éves keleti gyógymódokat csak azért, mert vagy a hindukhoz kötődik vagy a buddhistákhoz a védákhoz, kínai császárokhoz, pedig ezeket mai is felhasználják a modern orvostudományban! Amúgy én antropológiával is foglalkozom mellékágon szóval tisztában vagyok a kultúrák leleteivel is meg feltárásokkal, amik ezeket mind igazolják!

A keleti kultúra teljesen más mint a nyugati, de nyugaton bizonyítékokon alapuló természetgyógyászati módszerekről beszélhetünk sőt itthon is hiszen a Semmelweis Egyetem szerint bizonyítékokon alapuló gyógymódokról beszélünk! Szóval egyszerűen el kell fogadni, nem beszélve arról, hogy Kínában akupunktúrával érzéstelenítenek, pl vakbél műtét esetén felnyított hassal meg turkálnak a szerveknél, semmiféle fájdalom csillapító szert nem adnak! Szimplán az akupunktúrával érzéstelenítenek, mert kiváló fájdalom csillapító hatása van!

[link]

Ezt még be szeretném linkelni, de nem utolsó sorban egy világhírű kínai orvost, aki a Semmelweis Egyetemen oktat akupunktúrát!

2016. febr. 16. 02:14
 16/32 Mojjo ***** válasza:

Elnézést a késői válaszért! Megpróbálok a lehető legkonstruktívabban állni a témához, hogy valami értelme mégis legyen :)

Az kifejezetten dícséretes, hogy a pubmedről (ncbi) hozol cikkeket, köszönet értük! Megnéztem őket (amennyire lehet), tanulságosak voltak. Ugyanakkor eleve nem gondolnám őket hatástalannak, szóval némileg nyitott kapukat döngetsz.

Esetlegesen a meridiánok létezésével kapcsolatban hasonló színvonalú cikket tudsz mutatni? Mert ez számomra jóval érdekesebb és itt már jóval kevésbé döngetsz nyitott kapukat.

Milyen összefüggést látsz az ateizmus és az alternatív gyógymódok elfogadása/nem elfogadása között?

2016. febr. 17. 14:13
 17/32 anonim ***** válasza:

[link]

Itt van két videó, amin mutatják molekuláris biológiai módszerekkel a meridiánokat! És van még tanulmány is mellette az a pdf fájl!

Idézek onnan: "Nagyfrekvenciás elektromos térben az akupunktúrás vezetékek kezdő és végpontjaiból jellegzetes koronakisülések indulnak ki, amelyek jellemzőek a meridián energiaszintjére." És van ott több kép ahol mutatják a dolgokat, meg ugye ott vannak a videók is!

Akkor ez a legfontosabb és nagyon érdekes dolog amire rájöttek!

Idézem: "Radioaktív izotópot (Tc99) fecskendeztek a bőrbe. Az ábrán látható kör alakú nyomot mutatta a detektor, ha nem akupunktúrás pontba vitték be a radioaktív anyagot. Abban az esetben, ha az akupunktúrás pontba injekcióztak, akkor az anyagáramlás az izotópot magával sodorta a csatornában, és egy fekete csík rajzolódott ki! Az anyagáramlás iránya megegyezett a Sárga Császár könyvében leírt iránnyal. A szerzők azt is kimutatták, hogy az áram nyomvonala nem egyezett meg az artériákkal, vénákkal és a nyirokerekkel. (Darras, et al 1992)"

Vagyis már akkor kimutatták a meridiánokat, és nézd meg, hogy mennyi hazugságot terjeszt a szkeptikus társaság ezekről a gyógymódokról!

Az első akupunktúrás lelet amiket találtak az antropológusok, azok a kőtűk voltak!!! :) :)

Ugye milyen érdekes? És legalább időszámításunk előtt 10000 évre vezethetők vissza! Én amúgy antropológiával is foglalkozom!

[link]

Az akupunktúráról itt van egy tanulmány! Német országban és Angliában már rég bizonyítékokon alapuló gyógymód és természetesen a reflexológia is és az akupresszúra!

Leírom, hogy milyen leleteket találtak a reflexológia és az akupresszúra nyomán!

A masszázs több ezer éves múltra tekint vissza, egyike a legrégebbi gyógyeljárásoknak. Azt lehet valószínűsíteni, hogy az emberek ösztönösen kezdték el finoman ingerelni, nyomkodni azokat a pontokat, amelyektől a fájdalmuk enyhülését, betegségük gyógyulását kívánták. A reflexológia nyomaira rábukkantak már Afrikában, Japánban, Kínában, sőt Oroszországban is. Létezik olyan egyiptomi lelet is, amely ma már 5000 éves, és feltehetőleg azt mutatja be, ahogyan az egyiptomiak kéz- és talpmasszázst alkalmaznak egymáson.

A masszázs szó a görög masszeín, azaz gyúrni igéből ered, amely az egyik manapság is használatos masszázstechnika neve. A masszázs szinte egyidős az emberiséggel. A masszázst és a kézrátételt a történelem előtti időkben a sámánok és gyógyítók már alkalmazták különböző kultikus és gyógyító rítusok során.

Masszázst és reflexológiát ábrázoló falfestményeket találtak egy orvos szakkarai sírjában, s egyiptomi, perzsa és japán orvosok leírásaiban is olvashatók a masszázs használatának előnyeire tett utalások.

[link]

[link]

A történelem során rendszeresen felbukkant a masszázs: az indiai Ájurvédában éppúgy olvashatunk róla, mint Homérosznál vagy az ókori görög orvosi szövegekben.

Hippokratész (i.e. 460-377) a szervezet egészséges működéséhez szükségesnek tartotta a friss levegőt, a megfelelő táplálkozást, testmozgást, gyógyfürdőt és masszázst.

A XXI. századra a masszázs az egyik legfontosabb kiegészítő kezeléssé nőtte ki magát, és a többivel egyenrangú gyógyítási módszernek tekintik. Társadalmi hovatartozásra való tekintet nélkül sokan alkalmazzák, és fontos szerepet kap az egészség mindennapi megőrzésében!

A reflexológia már 5000 éves! Az akupunktúrára épül az egész, az meg még régebbi időre nyúlik vissza!

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Ezek már nagyon régi leletek, és a 14-17 században találták csak meg őket!

És ma milyen kezelések vannak az egészségügyben? :)

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

És itt vannak a reumakórházak gyógyászati eljárásai!

Én megmondom őszintén hogy mivel orvosi gyógymasszőr-fizioterapeuta illetve reflexológus-természetgyógyásznak is tanulok nagyon büszkeséggel tölt el hogy az embereknek az ilyen dolgokat feltudom tárni és nagyon jó hidd el jól esik egy szakembernek ha a saját területén ilyen nyomokra bukkan és egyszerűen félelmetes hogy milyen dolgokra bukkanunk a világban!

Tudod én tiszteletben tartom hogy ha valaki ateista, de ezek tények hogy a meridiánok léteznek azaz energia vezetékek amin valószínű az életenergia áramlik, és akkor elképzelhető hogy akár csakrák is létezhetnek bennünk! És rengeteg ember nem tud erről, pedig ezek már 10000 éves dolgok és nem hinném hogy a vallási filozófiáknak nincsen valóság alapjuk!

Mivel én hiszek Istenben és hiszek az emberi értékekben a szeretet erejében én úgy gondolom hogy ez határozza meg hogy kik vagyunk és hogy mi EMBEREK miért létezünk ezen a Föld nevű bolygón!

Nagyon elszoktam az ilyen dolgokon gondolkodni és nagyon sok mindenre rájöttem, a gondolkodás egyébként nagyon szükséges az elmének!

A tobozmirigynek pl nem csak növekedési funkciója van, hanem állítólag rengeteg olyan funkciója ami állítólag érzékeli az elméd a körülötted lévő természeti dolgokat, lehet nevezni spirituális dolgoknak, tehát természetfelettinek!

Én elég sokat foglalkozok az ilyen dolgokkal és rájöttem hogy vannak bizonyos érdekcsoportok akik nagyon jól tudják hogy ennek a szervnek milyen funkciói vannak és képesek lebutítani az embereknek az elméjét ilyen hülyeségekkel amik a médiából jönnek!

Szerintem eléggé betudja folyásolni az embereket a média és a tv sőt szerintem nagyon károsan tudatalatti dolgokkal, amiket észre sem vesz az átlag ember a tv előtt!

Én nemrég múltam 24 éves vagyok és egyszerűen másképp látom a világot és mindig is másképp láttam, más felfogásként, nagyon fantasztikus és megdöbbentő dolgokat is felfedezhetünk amire álmunkban sem gondolnánk!

A tudomány az fejlődik és szerintem nagyon fontos hogy kiknek a kezükbe van! :) :)

Bocs hogy ilyen sokat írtam még ez után csak én szeretek elmélkedni az ilyen dolgokon!

Örülök, hogy érdekel a téma és, hogy megoszthattam veled a nézeteimet és ezeket a dolgokat!

Látom azért érdekel a természetgyógyászat és az jó dolog hidd el, persze óvatosnak kell lenni a dolgokkal én tisztában is vagyok ezzel, de nagyon sok olyan dolgot tudtam meg és sokat kutakodtam, hogy tudjam, hogy mi az igazság !

2016. febr. 18. 14:11
 18/32 anonim ***** válasza:

"Én megmondom őszintén, hogy mivel orvosi gyógymasszőr-fizioterapeuta illetve reflexológus-természetgyógyásznak is tanulok "

Bocs gyorsan írtam orvosi gyógymasszőr-fizioterapeuta vagyok csak továbbképzésre is mentem a reflexológia-természetgyógyászatra mivel ezek kredit pontos továbbképzések! :)

2016. febr. 18. 14:14
 19/32 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

Bocsi újra belinkeltem a leleteket a reflexológiáról, mert nem jelenítette meg az oldal!

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

És az akupunktúráról is itt van néhány lelet! És amint említettem is ezeket a 13-17. században találták meg őket, és hát még rengeteg ilyen lelet van a neten meg az archeológiai oldalakon!

Amúgy komolyan nagyon érdekes bele gondolni, hogy a kínaiaknak mekkora tudásuk volt és még a mai napig is alkalmazzák ezeket a gyógymódokat le vagyok döbbenve, meg az ayurvédáról azaz indiai orvoslás!

ÉS ezeket mind ilyen vallási filozófiákban meg szentiratokban leletekben említik meg ábrázolják pket és ha elmegy az ember ilyen keleti országokba akkor rengeteg ilyen orvos van!

Meg hát ugye Magyarországon is vannak ilyen orvosok!

2016. febr. 18. 14:34
 20/32 anonim ***** válasza:

"Az akupunktúra bizonyított klinikai hatékonysága

Az akupunktúrakezelés a beteg individuális, egyénre szabott diagnosztikáját és kezelését jelenti. Ez azt jelenti, hogy a pulzus- és nyelvdiagnózis sajátos kínai vizsgálata szerint nincs két egyforma beteg. Ilyen értelemben is nehéz nemcsak az egyes kísérletek eredményeinek összevonása, hanem maga a randomizálás is. Míg bizonyos problémákra mindig ugyanazt a pontot kezelik (például a hányinger és hányás esetén a Szívburok-6 pontot), addig a krónikus fájdalom kórkép esetén a fájdalmat kísérő tünetek figyelembevételével más és más kezelési protokollt kell követni. Az alkalmazott akupunktúra megfelelőségének kritériuma nemcsak a megfelelő szúráspontok kiválasztása, hanem még az alábbiak figyelembevétele is.

Linde és munkatársai (1996) öt körülményt vizsgáltak: 1.) a kiválasztott pontokat, 2.) a kezelések teljes számát, 3.) a hetenkénti kezelésszámot, 4.) egy kezelés időtartamát és 5.) a tűérzet (kínaiul: de csi) kiváltását.

Az akupunktúra megfelelőségét becsülhetjük a minimálisan elfogadható kezelésszámmal is. Molsberger és Bowing kritériuma szerint ez legalább tíz, egyenként minimum tizenöt percig tartó kezeléssorozatot jelent, az alkalmazott pontok leírásával. Az általuk vizsgált nyolcvannyolc mozgásszervi és/vagy neurológiai megbetegedésre vonatkozó klinikai tanulmány közül mindössze tizenhat teljesítette ezt a kritériumot, és abból is mindössze kettő felelt meg a kontrollált kísérlet feltételeinek.

Patel és munkatársai azt javasolták, hogy az akupunktúra megfelelőségének azokat a szempontokat tekintsük, amik a pozitívabb választ adó kísérleteknél érvényesülnek. Bár ez a szempont önmagában még nem válaszolja meg, hogy az adott akupunktúra valóban megfelelő volt az adott megbetegedésre, megfigyelhető, hogy a kísérleti személyek jobban szerették az egyénre szabott kezelést, mint a formula szerinti pontkiválasztást. De hogyan illesszük be az individualizált kezelést a kontrollált kísérleti metodikába? Olyan ez, mondja Ezzo (2001), mintha egy gyógyszerkipróbálás során egyéni, nem előírás szerinti dózisokat adnánk a betegeknek. Ezt az ellentmondást - elképzelésem szerint - a kezelt csoport alcsoportokra bontásával tudjuk feloldani. Az alcsoportokat pedig már formula szerinti pontokon kezeljük (Eőry et al., 1996).

Ezzo és munkatársai is az utóbbi közelítésmódot követték. Azt találták, hogy nincs összefüggés a kezelésbe vont pontok száma és a kezelés eredményessége között, de statisztikailag szignifikáns összefüggést kaptak a kezelések száma és az eredményesség vonatkozásában. Érdekes, hogy hatnál kevesebb kezelés egyszer sem volt eredményes, de a tíz kezelést kapott személyek jobban gyógyultak. (Ez nyilvánvalóan megkérdőjelezi Molsberger és Bowing kritériumának jogosultságát a legalább tíz kezelés előírására.)

Egyes kórképek elfogadott és esetleges akupunktúrás vonatkozásai

Összesítve az eddig végzett metaanalízis-eredményeket elmondhatjuk, hogy korlátozott mértékben, de mégis tényként fogadhatjuk (angolul: limited evidence), hogy krónikus vagy akut fájdalom kórképekben az akupunktúra hatékonyabb, mint a tiszta placebo, az ál-akupunktúra vagy a hagyományos "nyugati" orvosi kezelés (Ezzo, 2001).

Az alsó háti derékfájás akupunktúrás kezelésének hatékonyság-vizsgálata szerint az akupunktúra jó, de csak kiegészítő terápiaként ajánlják (Molsberger, idézi Birch, 2001).

Fibromyalgia tünetegyüttes esetén hét tanulmány feldolgozásával azt találták, hogy az akupunktúra sokkal hatékonyabb, mint az ál-akupunktúra, de nem végeztek hosszabb távú nyomkövetést a vizsgált tanulmányokban (Berman et al., 1999).

Ernst és munkatársa (1998) tizenhat cikk összevont analízisével ugyancsak pozitívnak találta az akupunktúra alkalmazását akut fogfájás esetén.

Melchart és munkatársai huszonkét kísérlet összevont értékelésével a fejfájás kezelésében találták pozitívnak az akupunktúra alkalmazását az ál-akupunktúrához viszonyítva. Arra a következtetésre jutottak, hogy bár nincs elegendő adat arra, hogy az akupunktúra jobb lenne a gyógyszeres kezelésnél, a visszatérő fejfájós betegeket bátorítani lehet, hogy próbálják ki az akupunktúrát (1999).

Harminchárom tanulmány összevont értékelése azt mutatta, hogy a hányinger és a hányás tünetegyüttesben már egyedül a Szívburok-6 pont ingerlése (masszázzsal, tűvel, stb.) jelentős hatású (Vickers, 1996). Az eredmény sokban hozzájárult ahhoz, hogy 1998-ban az amerikai NIH (Nemzeti Egészségvédelmi Intézet) egyetértésre jutott az akupunktúra legális gyógymódként való kezelésében.

Érdekes, hogy abban a négy kísérletben, ahol a betegeket érzéstelenítés alatt ingerelték ezen a ponton, a hányinger nem volt csillapítható. Talán ezen a ponton jelentős pszichés hatás is érvényesül, ami feltételezi az éber tudatállapotot.

Négy kontrollált klinikai kísérlet alapján mondhatjuk, hogy ha az akupunktúrát bevesszük a szokványos stroke rehabilitációs kezelések közé, akkor jelentősen megnő az eredményes rehabilitáció esélye, és az utókezeléssel járó költségek is számottevően csökkenthetők (Birch, 2001).

Kontrollált klinikai kísérletekben részt vevő személyek vizsgálatából levonható a következtetés: elegendő adat áll rendelkezésre annak kimondására, hogy az akupunktúra, ezen belül is a fül-akupunktúrás kezelés formularizált formája, alkalmas arra, hogy az alkoholisták függőségét megszüntesse, és ugyanakkor jobban rábírja őket az egyéb terápiák folytatására (Bullock et al., 1989).

Birch (2001) szerint ugyanakkor ígéretes, de ellentmondásos a kokain- és ópiátfüggők esetében az akupunktúra szerepe. További kutatásra lesz szükség ezen a területen.

Négy ellenőrzött, randomizált klinikai kísérlet kimenetele alapján elmondható, hogy az akupunktúrának mint kiegészítő kezelésnek helye van az angina pectoris kezelésében (Birch, 2001). A tanulmány ajánlja az akupresszúrát is, amit a beteg önkezelés formájában is végezhet.

Gyakori vizelés, inkontinencia, visszatérő alsó húgyúti fertőzés és vesekő esetén azért ajánlható az akupunktúra, mivel lényegesen kevesebb a mellékhatása, mint a szokványos gyógyszeres terápiáknak (Birch, 2001).

Szülést könnyítő és far-, illetve harántfekvéses magzat fejfekvésbe fordító hatásáról szól a vonatkozó szakirodalom (Birch, 2001).

Birch három tanulmányt értékel a már idézett munkájában. Ezek alapján elmondható, hogy fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea), sterilitás (amenorrhea és luteális elégtelenség okán) és menopauzában előforduló hőhullámok csökkentésére találták hasznosnak az akupunkturát, de kevés kontrollált klinikai tanulmány áll ezidáig rendelkezésre az összevont értékelésre.

Allen és munkatársai (1998) úgy találták, hogy az akupunktúra jelentősen pozitív hatású a depressziós nők esetében. Egy másik tanulmány - idézi Birch (2001) - a skizofréniában szenvedők akupunktúrás kezelését látja ígéretesnek, természetesen kiegészítő, adjuváns terápiaként. A már tárgyalt drogfüggés is a pszichiátria körébe tartozik.

4. Kitekintés

A mai "modern" akupunktúrás eljárások ötvözik a klasszikus, tapasztalati alapon kifejlődött eljárásokat a modern, korszerű technikai eljárásokkal. Ilyen módszer például a lézerakupunktúra, ahol a lézersugár helyettesíti a tűt. Ebben az esetben nincs szó a bőr átszúrásáról, így veszélytelenebb, fájdalmatlan volta miatt a gyerekek is jobban tolerálják. Az elektroakupunktúra esetén az elektromosáram-impulzus szolgál ingerként. Gyakran az ingerlő készülék egyben pontkeresőként is szolgál.

Természetesen Kína szomszédai (Japán, Vietnam, Korea) is átvették az akupunktúrát. Mindhárom országban a maguk sajátos viszonyaihoz alakítva különböző sajátos technikákat is elterjesztettek. Például a japánok a tűt ún. csővezetővel szúrják be, Vietnamban gyakran hosszú, 20-30 cm-es tűket is szúrnak (például a gerinc két oldalán), stb.

5. Összefoglalás

Az akupunktúra vagy tágabb értelmezésben a HKO - a hagyományos kínai orvoslás a nem-konvencionális, kiegészítő gyógymódok közül az egyik tudományosan legjobban kutatott terület. Az alapkutatás már eddig is meggyőző adatokkal szolgált az akupunktúrás pontok létezéséről. A hatásokat közvetítő neurohumorális transzmitterek is ma már jórészt ismertek. Nyomon tudjuk követni, hogy egy-egy pont ingerlése milyen speciális agyi területeket aktivál illetve deaktivál.

A klinikai hatékonyság kérdésében azonban még sok a megválaszolatlan kérdés. Ez nemcsak annak tudható be, hogy kevés a jól kontrollált, randomizált, kettős-vak klinikai kísérlet e tárgykörben, hanem elvi korlátok is felmerülnek. Az akupunktúra ugyanis egy nehezen formularizálható, individuális kezelési forma, ami így nehezen alkalmazható kitüntetett betegcsoportok uniformizált kezelési módjaként.

Kulcsszavak: akupunktúra, neurobiológia, kontrollált klinikai kísérletek, tényeken alapuló orvoslás, metaanalízis, kutatás

IRODALOM

Allen, John J. B. - Schnyer, R. N. - Hitt, S. K. (1998). The Efficacy of Acupuncture in the Treatment of Major Depression in Women. Psychological Science. 9, 397-401.

Berman, Brian - Ezzo, J. - Hadhazy V. - Swyers, J (1999). Is Acupuncture an Effective Treatment for Fibromyalgia? A Clinical Review. Journal of Family Practice. 48, 213-218.

Birch, Stephen (2001): in Stux, Gabriel - Hammerschlag Richard (eds.): Clinical Acupuncture, Scientific Basis. Springer

Bullock, Milton L. - Culliton, P. D. - Olander, R. T. (1989). Controlled Trial of Acupuncture for Severe Recidivist Alcoholism. The Lancet 2, 1435-1439.

Cheng, Richard - Pomeranz, Bruce (1979). Electroacupuncture Analgesia Is Mediated by Stereospecific Opiate Receptors and Is Reversed by Antagonists of Type 1 Receptors. Life Sci. 25, 23, 1957-1962.

Chiang, C. Y. - Chang, C. T. et al. (1973). Peripheral Afferent Pathway for Acupuncture Analgesia. Scientia Sinica. 16, 2, 210-217.

Eőry Ajándok - Kuzmann Ernő - Ádám Gy. (1970). Exact Mapping of Electrical Skin Resistance Taking into Account the Influential Factors Simultaneously. (English abstract). Magyar Pszichológiai Szemle. 4, 514-529.

Eőry Ajándok - Fischer J. - Mesko A. - McKenna B. (1996). Factorial Designs in the Acupuncture Research: Special Features (Advantages and Limitations) Lecture Held at “What To Do If a Randomized Trial Is Not Possible?" International Symposium, Project Münchener Modell, Munich, Germany. Abstract in the Abstract Book on page 15.

Eőry Ajándok (1984). In Vivo Skin Respiration (CO2) Measurements in the Acupuncture Loci. Acupuncture and Electro-Therapeutics Research. 9, 217-223.

Eőry Ajándok (1996). Temperature Shift and Oscillation in Plants during Plant and Soil Acupuncture. előadáskivonat in Fourth World Conference on Acupuncture. Program & Abstract. 317.

Ernst, Edzard - Pittler, Max H. (1998). The Effectiveness of Acupuncture in Treating Acute Dental Pain: A Systematic Review. British Dental Journal. 184, 443-447.

Ezzo, Jeanette (2001): in Stux, Gabriel - Hammerschlag Richard (eds.): Clinical Acupuncture, Scientific Basis. Springer

Linde, Klaus - Worku, F. - Stor, W. - Wiesner-Zechmeister, M. - Pothmann, R. - Weinschutz, T. - Melchart, D. (1996). Randomized Clinical Trials of Acupuncture for Asthma - A Systematic Review. Forschende Komplementärmedizin. 3, 148-155.

Melchart, Dieter et al. (1999). Acupuncture for Recurrent Headache (Cohrane Review) In: Cohrane Library. Issue: 3, Update Software, Oxford.

Niboyet, J. E. H. (1963): La moindre résistance a l'electricité des surfaces punctiformes et des trajects cutanés concordants avec les points et méridiens basés de l'acupuncture. Imp. Luis-Jean, Lyon

NIH (1998) Consensus Conference on Acupuncture. JAMA 280, 1518-1524.

Pomeranz, Bruce (2001): in Stux, Gabriel - Hammerschlag Richard (eds.): Clinical Acupuncture, Scientific Basis. Springer

Shang, Charles (2001): in Stux, Gabriel - Hammerschlag Richard (eds.): Clinical Acupuncture, Scientific Basis. Springer

Vickers, Andrew J. (1996). Can Acupuncture Have Specific Effects on Health? A Systematic Review of Acupuncture Antiemesis Trials. Journal of the Royal Society of Medicine. 89, 303-311."

A másik tanulmányból is idéztem a lényeget próbáltam kimásolni onnan, mert elég sok mindent leírnak!

2016. febr. 18. 15:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!