Kezdőoldal » Egészség » Alternatív gyógyítás » Mi viszi le a vérnyomást?

Mi viszi le a vérnyomást?

Figyelt kérdés
Gyógyszerek nélkül.

2013. febr. 3. 15:37
 1/4 anonim ***** válasza:
Fehérfagyöngy tea vagy kapszula , galagonya kapszula, fokhagyma és a rendszeres sport.
2013. febr. 3. 15:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
fokhagyma
2013. febr. 3. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:

1. Végezz DASH diétát (Dietary Approaches a Stop Hypertension)

A DASH diéta lényege a sok zöldség, gyümölcs, alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztása, a só, vörös hús, édesség és cukros italok mennyiségének csökkenése mellett. Megfelelően alkalmazott DASH diéta mellett a szisztolés nyomásérték 8-14 ponttal csökkenthető.


2. Fogyj le!

Igen, ez a legáltalánosabb, de legnehezebben kivitelezhető természetes vérnyomáscsökkentő módszer. Az emberek túlnyomó többségének még súlyos betegségek alatt is nehezükre esik a megfelelő diéta követése, a testsúly kontrollálása. Pedig a magas vérnyomás kezelésének egyik legjelentősebb eszköze a hatékony fogyás. Minden elvesztett 10 kg 5-20 ponttal csökkenti a szisztolés nyomást.


3. Kevesebb nátriumot, kevesebb sót!

Ideális esetben a napi 2400 mg mennyiség alá csökkentett Na bevitel 2-8 ponttal csökkenti a vérnyomás átlagos értékét. Ez azt jelenti, hogy 5-6 grammnál nagyobb mennyiségben nem szabad konyhasót fogyasztani naponta.


4. Kevesebb dohányzás, több testmozgás

Heti 5-7 alkalommal végzett legalább 30 perces aktív testmozgás jelentősen, akár 10 ponttal is csökkenti a vérnyomást. Természetesen a testtömeg csökkentő diétának is kiváló kiegészítője. A szakemberek szerint a dohányzás közvetlenül nem okozója a magas vérnyomás kialakulásának. A dohányfüstben megtalálható anyagok rövid időre minden cigaretta elszívásakor 5-10 egységgel emelik a vérnyomást, de ez nem tartós. A dohányzás azonban az erek károsításával és számos szervet érintő más károsító hatással járul hozzá a hipertónia kialakulásához.


5. Kevesebb alkoholt!

A napi szinten fogyasztott alkohol nagyban befolyásolja a vérnyomásértékek alakulását. Kerülje a tömény, égetett szeszek fogyasztását, alkoholfogyasztását korlátozza napi egy pohár jó minőségű bor, vagy sör elfogyasztására. Ne feledje, hogy az alkoholos italok jelentős mennyiségű kalóriát is tartalmaznak, ami az elhízáshoz is nagyban hozzájárulhatnak.


6. Kevesebb stressz!

A tartósan jelentkező stresszhatások nagyban hozzájárulnak a magas vérnyomás időszakos kialakulásához, a hipertónia pedig állandósulhat. Keresd meg azt a helyet, időpontot, vagy tevékenységet, ami alkalmas lehet a pihenésre, a stresszhatások csökkentésére.


7. Több alvást!

Az elegendő mennyiségű, nyugodt, zavartalan éjszakai alvás nagyban segíti a hipertónia tüneteinek enyhítését. Ennek megfelelően pedig a kevés és rossz minőségű alvás növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.


8. Fogyassz több káliumot!

A magas vérnyomás rizikófaktorai között az alacsony kálium bevitel legalább akkora jelentőséggel bír a dietetikusok szerint, mint a túlzott nátrium fogyasztás. A megfelelő mennyiségű kálium beviteléhez fogyassz banánt, zöldségeket, gyümölcsöt, citrusféléket, tejterméket, halat.


9. Fogyassz több kalciumot!

A kutatások szerint a 700 mg alatti napi kalcium fogyasztás ugrásszerűen megnöveli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. Ezért ajánlott, hogy naponta 50 év alatt minimum 1000 mg, 50 év felett pedig minimum 1200 mg kalcium bevitele ajánlott. Ilyen mennyiségű kalcium a szervezetünk számára biztosítható napi fél liter tejjel, vagy annak megfelelő mennyiségű tejtermékkel.


10. Legalább 500 mg C-vitamin naponta

A jelentős C-vitamin bevitel a kollagén termelődésre kifejtett hatásával biztosítja az erek falának megfelelő rugalmasságát. Amerikai kutatások során úgy találták, hogy a vérben deciliterenként 1 mg-mal több C-vitamin hozzávetőlegesen 4,1 Hgmm-el csökkenti a vérnyomás szisztolés és diasztolés értékét.

2013. febr. 3. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

És a VIZET próbáltad már? Méghozzá rendszeres fogyasztással, legalább napi 2-2,5 l. Itt feltétlenül meg kell említsem a sót, mivel borzasztóan fontos szerepe van, méghozzá a víz megtartásában. Enélkül a bevitt vizet gyorsan átengedi a szervezet, mi pedig gyakran látogatjuk az illemhelységet.:)

Naponta kb. 3-6 gramm konyhasó(=NaCL, és véletlenül sem KCl, ha már itt tartunk) a víz mellé, és egyszerre több tucat probléma kilőve ;)

2013. febr. 7. 02:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!