Súlyos vashiányra gyógyszer, vagy kidolgozott étrend lenne a jobb?
Szóval, a helyzet a következő. 20 éven felüli férfi vagyok. Fiatalabb koromban is volt már vashiányom, ám az nem lett kezelve. Az oka (szerintem) a helytelen táplálkozás (olcsó felvágott, szénsavas üdítő, csoki, nulla gyümölcs és zöldség) és folyamatos gyógyszerszedés (más betegségre - emésztési rendellenesség). Múlt héten voltam megint vérvételen, és 4 körüli értéket mutatott, holott a normális férfiaknál 10 és 28 között van. Az orvos felírt nekem Neo-ferro-folgamma nevű vastablettát. A Maltofert ismerem, de ezt még nem.
A kérdés az lenne: tönkre vágjam gyógyszerrel az amúgy is rossz emésztésem, vagy van rá valamilyen házilagos gyógymód, hogy pótoljam a "vasat", de ne forduljak fel mondjuk a folyamatos székrekedéstől? Esetleg dolgozzak ki egy olyan étrendet, ami ehhez igazodik? Lenne ez utóbbinak ilyen súlyos vashiány esetén?
Vérszegénység vagy vashiányos vérszegénység:a terápiája ugyanaz.Ezen kívül a vészes vérszegénység van még,ami a B12 teljes hiányát jelenti(a gyomor nyálkahártyájából hiányzik ennek az elemnek a feldolgozásához,előállításához szükséges faktor)Ha amúgy is rossz az emésztésed én bizony elgondolkodnék a gyógyszer beszedésén.Nekem ugyanis mindig kínokat okozott,és három hónap múlva minimálisat emelt a vas értékemen.Azóta tudom,hogy a szintetikus vaskészítmények 2-10%-ban szívódnak fel,s annak a felét is elveszítjük az emésztés során.Ezért inkább spirulina algát szedek.Nagyon javasolt a cékla fogyasztása,teljes őrlésű kenyérben is van vas,zabban,árpában,kakaóbabban(vagy jó minőségű fekete csokiban)Érdemes szedned C-vitamint,mert annyira emeli a vas beépülését,hogy egyeseknek csak a C-vitamin pótlásától minimálisat,de emelkedett a vasa.És a vaskészítményt soha ne kávé,tea vagy gabona társaságában vedd be,hanem órákkal előtte vagy utána,lehetőleg a C-vitaminnal.
A vashiányt több dolog is okozhatja:akár bélrendszeri vérzés(gondolom erről tudnál)elégtelen mennyiségű gyomorsav,a gyógyszerek is,bizony,vagy ha a vaskötő kapacitással vannak gondok.
nagy tévedés hetes-- Először a bél majd a máj szűri meg a mérgektől a felszívódott táplálékot és azonnal az epehólyagba távozik.
akkor tulajdonképpen semmit se ehetnél ha a májat ilyen alapon elveted. Még az úgynevezett biótermékek is tartalmaznak kemikáliát-- csak nem beszélnek róla-- máskülönben elpusztítanák a rovarok vagy a gombák.
De ha egy friss élelmiszernél is azon filózol hogy van e benne méreg, akkor az életben nem fogsz rendbe jönni, mert a TUDATOD mindent elutasít - egyszerű önszuggeszció!!!
Ha valaki súlyos beteg akkor meleg-húslevest és belekapart májat adunk azért, hogy felerősödjön.
Egyébként kérdező a gyümölcsök közül a füge tartalmaz több vasat.
A másik írd be a keresőbe ezt a fejezetet;
9. f. Étkezési tanácsok, vitaminok, hormonszerű fontosabb anyagok.
Ebben de a blogban és egy másik számú fejezetében találsz tanácsokat a helyes étkezésre és az emésztési problémádra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!