Antidepresszánst helyett mit lehet szedni?
2 éve vagyok pánikbeteg. Eleinte nem volt vészes ennyire a dolog de mostanra eljutottam odáig hogy nem merek vonatra felszállni és a liftbe is rosszul vagyok. Napkozbe is szorongok, félek. Ráfog menni a munkahelyem sajnos most is táppénzen vagyok mert képtelen vagyok felszállni a vonatra hogy bemenjek a munkahelyemre.
Rexetint írt fel a pszichiáterem de sajnos hiába váltottam ki a kezdeti nehézségektől, hozzászokás mellékhatásaitòl rettegek. Annyi féle mellékhatást ír hogy az szörnyű. Tudom hogy muszály lenne és kellene is de egyszerűen halálfélelem jön rám ha már ránézek a dobozára is.
A leggyengébb xanaxbòl szedek jelenleg napi 1 szemet de már érzem hogy kezdd kevés lenni de másképp nem bírok meglenni mert annyira szorongok, a szivem majd ki ugrik a helyéről.
Jövőhét szerdán megyek vissza a pszichiáteremhez, megmondom neki az őszintét hogy nem merem beszedni az antidepresszánst. Gondolom majd hülyének fog nézni. Szerintetek az antidepresszáns helyett nem lehetne valami mást felírni? Szorongás oldò gyògyszert ami nem xanax, frontin,rivotril. Vagy valamien kedély javítòt?
Először is csodálom, hogy a xanaxtól nem félsz. Halkan súgom meg, hogy sokkal brutálisabb, mint az antidepik, elképesztően addiktív, és máris kezdessz hozzászokni, mivel az 1 szem már nem hat. Majd a 2, 3, stb se fog.
Az antidepik kezdeti mellékhatásai elmúlnak pár hét alatt. Egy jól eltalált és beállított antidepinél nincs jobb szorongásoldó. Mármint gyógyszer. Inkább a xanaxtól féljél, hozzászokás esetén nagyon nehéz elhagyni, és az elvonási tünetei rosszabbak, mint az eredeti szorongás, amire szeded. Házilag amit tudsz tenni, az a sport, relaxálás, jóga, figyelemelterelés, kreatív hobbik.
Féltem eleinte a Xanaxtòl is de amikor rajtam volt a pánik roham akkor már nem érdekelt mit veszek be csak legyek jobban.
És igen pont ez a baj hogy a kezdeti mellékhatasok elmúlnak 1-2 hét alatt... De mégis abba az 1-2 hétbe mi lessz velem? Bezárkòzok a szobába és sírok látástòl vakulásig a szenvedéstől, szorongástòl? Egyébként igen igazad van nem akarok rászokni mert tudom hogy utánna már képtelenség lessz elhagyni. Talán még időbe vagyok hogy abbahagyjam. Tegnap pl nem vettem be egy szemet se. Ma viszont már muszály voltam mert annyira szorongtam. De a legidegesítőbb az egészbe az hogy nagyon felgyorsul a szívverésem és mindig azt hiszem szívinfarktust fogok kapni. Ez a legnagyobb félelem, hogy milessz ha felmegy a pulzusom 200-ra és végem
Szerintetek egyébként az én esetemben a terápiák már nem lennének elegendők?
Hallottam már többféle terápiáròl is. Kognitív,hipno,pszichoterápia. Ezek szerintetek mennyire hatásosak?
Olyan elkepzelheto, hogy az antidepresszanstol kezdetben valakinek felerosodik kicsit a szorongasa, de pont emiatt szoktak melle vmilyen benzodiazepint is felirni. Azokra (marmint a nyugtatokra) tenyleg ra lehet fuggni eleg hamar az antidepresszanssal ellentetben, szval sokkal jobbat teszel magaddal, ha elkezded szedni a gyogyszert.
Elkepzelheto siman hogy pl egy kognitiv terapia segitene, de az nem ket het lesz. Es a pszichologusok, foleg a klinikusok (akinek asztala a panikzavar) eleg tele vannak mostansag. Ezzel is szamolni kell.
A leggyorsabb megoldas most a gyogyszer, ez biztos.
Csak nem tudom hogy ettől jobban már hova tudna fel erősödni a szorongásom mikor már néha magamon kívül vagyok. De lehetséges hogy igazad lessz és elkezdem szedni a gyògyszert. Annyira jò lenne szorongás és pánik nélkül élni újra. Annyira szeretnék már elmenni moziba vagy társaságba úgy hogy nem szorongok és nem félek. Szeretném vissza kapni a régi életemet mert ez már nagyon nehéz így. Pláne hogy a munkám fogja bánni amit egyébként szeretek.
Szerdán megyek a dokihoz, elmondom neki azért hogy félek bevenni az antidepresszánst, hátha mondd valami okosat. Megírom majd hogy mi volt :)
Agyi betegseg. Rendez nell tenned a fejedben.
De addig meg taplalnod kell az agyad - L-aszkorbin sav (2x5 gramm naponta), koleszterol, 150mcg D vitamin (amihez kell magnezium, kulonben nem tudsz mit kezdeni a d vitaminnal), cink+rez.
Igy kezdesnek. Hanyagold a szenhidratokat, zoldeket stb. Nyers teh, hus, belsosegek, tisztitott viz. ;)
Azóta mi történt kérdező ?
Jobban vagy ? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!