Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Miért szédülök egyfolytában,...

A§Vi kérdése:

Miért szédülök egyfolytában, ahányszor felállok valahonnan?

Figyelt kérdés
Ez évek óta így van, viszont most kezdett sokkal durvább lenni. Pl ma a medencéből kiszálltam, felültem a szélére és full KO kb fél percig-percig, olyan volt mintha kb aludtam volna, nem voltam tudatomnál, arra ébredtem hogy esek bele a medencébe. Máskor pedig tudatos szokott lenni, elfeketedik minden, vagy majdnem minden, elszédülök de magamnál vagyok, megtámaszkodok s majd megyek tovább. Gondolom vérnyomás miatt van, napi 5 liter vizet simán megiszok, komoly sportoló vagyok. 18/L

2019. máj. 27. 11:22
 1/6 anonim ***** válasza:

A vérnyomásod leesik.

Kérj beutalót vérvételre. Illetve a pulzusod is figyeld.

2019. máj. 27. 11:31
 2/6 anonim ***** válasza:
Aki komoly sportoló, azt folyamatosan ellenőrzi valami sportorvos, nem? Őt kérdezted már? Mit mondott?
2019. máj. 27. 11:35
 3/6 anonim ***** válasza:

Szédülés komoly dolog, nem szabadna félvállról venni. El kéne menned orvoshoz, mert számtalan oka lehet.

Nemrég én is voltam orvosnál, mert néha hetekig szédülök, sokszor úgy, hogy 2-3 napig az ágyból ki se tudok kelni.

Én minden este lefekvéskor, meg minden reggel amikor keltem fel forgott a szoba velem. Ha felnéztem az égre vagy lehajoltam, szintén forgott a szoba.. de úgy, hogy össze is esem sokszor.

Én elmentem dokihoz, egy csomó vizsgálat volt (beleértve a vérvétel is) volt fülvizsgálat. Az én diagnózisom a következő lett. BPPV van..

Itt egy cikk ami jobban elmondja mint én..

" vertigó egy ártalmatlan, könnyen megszüntethető állapot, melyet a belső fülben kialkuló átmeneti állapot okoz. A belső fülben piciny mészkristályok találhatóak, amelyek az egyensúly érzékeléséhez szükségesek, a BPPV-t pedig az okozza, ha ezen mészkristályok közül egy elszabadul helyéről. A testtartásért felelős reflexmechanizmusainkon keresztül belső fülünk hangolja össze izmainkat, hogy ne legyen egyensúlyproblémánk és ne essünk el. Ezt az állandó szabályozás automatizmus, az emberben nem tudatosul. A belső fülben lévő mészkristályok szőrsejtek felszínén helyezkednek el, és a belső fülben lévő folyadék áramlásának megfelelően mozognak. A szőrsejtek felfogják ezeket a mozgásokat és ez alapján közvetítik az agynak, hogy hol vagyunk a térben, milyen irányban, milyen sebességgel mozgunk. Valamennyi izmunk ehhez az üzenethez igazodik. Ha egy mészkristály leválik a helyéről, minden fejmozdulatnál “meglendíti” a folyadékot, ami így sokkal nagyobb energiával mozgatja meg a többi, helyén maradt mészkristályt, tehát túlingerli a rendszert és ezért alakul ki a forgó szédülés.

A BPPV előfordulása nőknél talán gyakoribb és bár fiataloknál is elfordul, az idősebb korosztály nagyobb arányban érintett. Betegeimnek azzal a hasonlattal szoktam élni, hogy a ragasztó-anyag, ami helyén tartja a mészkristályokat, az idő előrehaladtával egyre inkább „kiszárad”, ezért lehet, hogy a BPPV a kor előrehaladtával gyakoribbá válik."

26/N

2019. máj. 27. 11:47
 4/6 anonim ***** válasza:

Komoly sportolóként jársz sportorvoshoz?

Szedsz elég nyomelemet?

Mindenképp menj orvoshoz?

2019. máj. 30. 15:01
 5/6 anonim ***** válasza:

Ma voltam orvosnál pont ezzel

Azt mondta hogy ilyenkor le kell ülni és lassabban kell felállni

2019. máj. 30. 20:53
 6/6 anonim ***** válasza:

Persze, ez akkor, és ott működik, amikor a szédülés hirtelen fellép. De az eleve nem normális, ha valakinél rendszeresen fellép. A kérdés az, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel lehet megszüntetni, hogy minden felállásból szédülés legyen.

Kérdező, mindenesetre nagyon remélem, hogy nem vezetsz se autót, se motort, se semmi hasonlót.

Egyébként nekem az öt liter víz még sportolónál is soknak tűnik napi szinten...

2019. máj. 30. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!