Ez normális? Lehet baj a szívemmel?
18 éves lány vagyok, alacsony testalkatú. A vérnyomásommal sosem volt baj, de a pulzusom néha picit aggaszt.. Olyan szinten, hogy már a közelemben lévők van, hülyét kapnak az aggodalmaimtól:D Nyugalomban ülve/fekve 72-85 körül mozog. De amint felállok ez megugrik olyan 90-95-re és néha csak hosszas idő után áll be. Lehet ez attól, hogy figyelgetem..? Csak mert volt már olyan, hogy ülve is zavart a 80 feletti de amint eltereltem a gondolataim lement 75re.. Ha sétálok normál tempóban egy 20 percet, 120 szokott lenni. Intenzív sport alatt 145-150. Ezek az adatok rendben vannak? És az igaz, hogy kisebb testalkatú embereknek néha nagyobb érték a normál? Tudom hogy az is baj, hogy ennyit figyelem, de engem néha megijeszt hogy annyi és érdekelne hozzáértő véleménye.
Előre köszönöm a válaszokat!
Szép napot!
A labor nem helyettesíti a kardiológiai vizsgálatot. (A TSH-szintet pedig a pajzsmirigy miatt kérte a dokid, mert annak a túlműködése is okozhat szapora pulzust. De akkor ez nálad rendben van.)
Én mindenképp javasolnék egy teljes kivizsgálást, a kardiológián minimum csinálnak egy szívultrahangot, amiből már kiderülhet, hogy esetleg van-e valami szervi ok.
Én nem gondolom, hogy csak attól lenne, hogy figyelgeted. Mármint ne ijedj meg, de a vegetatív idegrendszer képes egy rövid időre felvinni a pulzust, de szerintem ennyire és ennyiszer nem. Nyugalmi állapotban amúgy is 80 lenne a max., a 90-95 már nagyon sok. De még egyszer, nem kell megijedned; ha szükséges, írnak fel gyógyszert (bétablokkolót), ami lelassítja kicsit a szívedet, és ennyi az egész.
Egyébként nem tudom téves-e az infó, de én úgy tudom, hogy nyugalmi pulzus normál értéke 60-90 felnőtt embernél. Legtöbb orvos ezt mondja, valamint hogy 100-tól tachycardiáról beszélünk.
Persze emellett valóban lehet, nem árt egy vizsgálat, de csaknem nagy gond, ha nem állandóan 90 és az is ha csak felkelek néha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!