Miért ingadozik ilyen erőteljesen a hangulatom?
Sziasztok!
A legtöbbször hirtelen jól érzem magam utána meg legszivesebben csak hazamennék, de otthon is rosszul érezném magam. Borzasztóan függ a közérzetem az időtől,évszakoktól,környezetemtől. Ez odáig ment el, hogy ősszel,télen (suli időbe) szinte semmire se tudok figyelni,fáradt vagyok és nagyon rosszkedvem van. Nyáron vagy tavasszal pedig mintha egy teljesen másik szeméyiség lennék. Van hogy hetente változik a teljesítményem csak a hangulatom miatt. Minden tanárom azt mondja, hogy okos és tehetséges vagyok csak nem értik h miért vagyok ilyen "hullámzó". Probálok máshogy viselkedni, de ezzel csak rontok a helyzeten. Mit kéne tegyek,csináljak, hogy ilyenkor kicsit éberebb legyek vagy vidámabb?
Szia! Mindenképpen fordulj pszichiáter szakorvoshoz amilyen gyorsan csak tudsz. A betegséged neve bipoláris zavar. Ez azt jelöli hogy az ebben szenvedű emberek hangulata egy ideig depressziós, lehangolt és rosszkedvűnek érzik magukat majd ez (egyénenként változó módon egy-két héttől akár hónapok múlva is) átfordulj mániában/hipomániába ami féktelen jó kedvet, kevés alvást és eufóriát okoz. Majd ismét depressziós szakasz jön és így váltja egymást a két hullám amit megszakíthat normális hangulati állapot is.
Ez a betegség megfelelő gyógyszerekkel igen jól kordában tartható de nem gyógyítható. Ismerősöm is ebben szenved és lítiumot szed de élete végéig gyógyszert kell szednie.
Nagyon komoly betegségről van szó ami esetenként öngyilkosságot, munkanélküliséet vagy hajléktalanságot is okozhat. Ezért érdemes azonnal pszichiáterhez fordulni ha ilyen tünetejet észlel valaki magán. Fiatalok betegsége 15-25 éves kor között alakul ki leggyakrabban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!