Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Miért nem lehet a légkondi...

Miért nem lehet a légkondi túl hideg?

Figyelt kérdés

Mindig évben elmondja a híradóban a néni, hogy csak 5 fokkal legyen hidegebb a lakásban, mint kint. Mert megterheli a szervezetet.

De télen nem? Télen sem csak öt fokkal van melegebb a lakásban a kinti hidegnél. Miért van ez?

2015. júl. 22. 21:18
 1/8 anonim ***** válasza:

Azért, mert az nem tesz jót a szervezetednek, ha hirtelen bemész a 35-40 fokból mondjuk a 20-ba, minden átmenet nélkül. Hallottam olyat, hogy valaki ettől, meg a folytonos ki-be mászkálástól lett lázas egy egész hétre.

A téli példa azért más helyzet, mert ott mikor kimész, akkor felöltözöl hozzá, míg nyáron nyilván nem veszel fel pulóvert a légkondi mellé.

2015. júl. 22. 21:24
 2/8 anonim ***** válasza:
Minden szakmában vannak ilyen "mítoszok" (lásd mythbusters), amelyek minden kísérleti vagy tapasztalati alapot nélkülöznek, de a szakma nyilatkozó képviselői kényszert éreznek, hogy okosságokat mondjanak. Egy légkondicionáló amúgy is legfeljebb 18°C-ra tudja hűteni a légteret (erre vannak beállítva). Ilyen hőmérséklet mellett meg fázik az ember, tehát felöltözik, azaz fából vaskarika sz egész.
2015. júl. 22. 21:35
 3/8 A kérdező kommentje:

De hogy ha 20 fok van akárhol, kint vagy bent, nem szoktam felöltözni. Az egy kellemes idő.

Ha a légkondi 0-5 fokra hűtene, akkor felöltöznék.

2015. júl. 22. 21:39
 4/8 anonim ***** válasza:
Ha nem vagy érzékeny a hidegre, akkor úgy használd ahogy jól esik. Van aki folyton megbetegszik tőle. Nekem sem árt, ha hidegebbre van állítva.
2015. júl. 22. 21:53
 5/8 anonim ***** válasza:

Mert ha kint meleg van és leizzadsz bemész a hidegbe megfázhatsz. Ha meg bent aklimatizálódsz és kimész a 40 fokba "megcsaphat a meleg", rosszul lehetsz. De ha a te szervezeted ezt jól bírja akkor nem probléma, de én pl nagyon rosszul tudok lenni ha ennyit változik egy pillanat alatt a hőmérséklet körülöttem.

A téli verziót meg elmondták előttem már...ott az öltözés a kulcs.

2015. júl. 23. 00:04
 6/8 A kérdező kommentje:

Nem hiszem el, hogy az öltözködés a kulcs, pont azért, amit leírtam. Tegyük fel, sétálok haza hóviharban. Fel vagyok öltözve, de az néha mit sem ér. Elázik a ruhám, a kezem, orrom, fülem lefagy, még a sapka alatt is, aztán megérkezem a meleg lakásba.

Ugyanez van a légkondival, csak fordítva. És 20 fokban nem öltözök, mert az nem hideg.

Ha most nyáron kint olyan meleg lenne, mint télen a lakásban, a légkondi meg olyan hideg lenne, mint télen kint, felöltöznék.

Nyáron ha bemegyek egy hűtött helyre, nagyon jól érzem magam. De télen ha bemegyek fűtött helyre, minden bajom van, izzadok, megsülök. Mégsincs "törvény", hogy ne legyen benn 30

2015. júl. 23. 01:34
 7/8 A kérdező kommentje:
fok. Megtaláltam a billentyűparancsot a komment elküldésére, sorry.
2015. júl. 23. 01:35
 8/8 anonim ***** válasza:

Nagyon nem jó a téli példád. Nyáron, amikor izzadsz, azt a szervezeted választja ki a saját hűtésedre.

Fogd úgy fel, hogy melegben a szervezeted "hűtő" módban van és ha bemész hirtelen egy hideg helyre túlhűti magát, ezért fázol meg.

Télen "fűtő" módban van a szervezeted, hiába vagy vizes, nem fázol meg, ugyanazon a hőfokon, mint nyáron, mert a tested melegíti magát.

2015. júl. 23. 11:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!