Hogyan lehetnék kitartóbb?
Nekem ez úgy sikerült, hogy egy nagyon jó barátommal ültem le tanulni az első vizsgaidőszakomban. Egymásban tartottuk a lelket, rápirítottunk a másikra, ha nem tanult.
Óránként 10 perc cigiszünetet tartottunk, felváltva főztük a kávét, együtt éjszakáztunk, néha engedélyeztünk fél órácska lazító beszélgetést. Ráadásul ha valamit nem értettünk a tananyagban, akkor meg tudtuk beszélni, esetleg elmagyarázni egymásnak. Azóta is jó élmény, és megtanultam kitartani.
Ha nincs kivel együtt tanulnod - vagy csak nagydumás barátaid vannak, akkor kerüld el őket, mikor tanulni vágysz, mert abból csak traccsparti lesz. Irány a könyvtár. Ülj be egy olvasóterembe, az ottani hangulat, a csend és hogy mindenki tanul, kitartásra ösztönöz majd.
Esetleg próbáld ki, hogy jutalmazod magad (ha az érdemjegy nem eléggé serkentő). Pl tűzz ki egy célt, h aznap kidolgozol 5 tételt, és ha kész, akkor megeheted a tábla csokit, ami a hűtőben van, vagy iesmi. Nekem ez is bevált már :).
Had meséljek neked valamit. Harmadéves, tehát az új rendszerben végzős, kommunikáció szakos vagyok, újságíró szeretnék lenni. Sokáig nem volt problémám az, hogy elég tehetséges vagyok-e.
Aztán idén félévkor 4-es lett az interjúm, míg a csoportban mindenki másé ötös. Az ő munkájuk fejlődést mutatott, az enyém visszafejlődést. Bután hangzik, de tökéletesen elkeseredtem. Sokáig azt hittem, és sokan azt is mondták, hogy a csoportban a legtehetségesebbek közé tartozom. Mégis csoportátlag alatt teljesítettem. Elbizonytalanodtam. Rájöttem, hogy mindigis ott volt bennem a kétely. És ez a kétely volt, ami arra sarkallt, hogy jobb és egyre jobb legyek.
Aztán a sok pozitív visszajelzéstól elhittem, hogy jó vagyok. Nem kételkedtem, és azonnal pofára is estem. Lehet, hogy bugyutának tűnik a történet, hiszen a 4es jó jegy... De remélem érted, amit mondani akarok.
Azóta azt hiszem, amíg kételkedek, addig tanulok és addig mindig kihozom magamból a legjobbat. Az eset idén december 10-e környékén történt. Összezuhantam, sírtam mint egy kisgyerek, ott akartam hagyni az egyetemet.
Ma megjelent egy cikkem egy internetes portálon és nagyon pozitív visszajelzést kaptam...
Kételkedj és küzdj. Mindig akarj a legjobb lenni, hiába nem lehetsz mindenben a legjobb. Inkább kételkedj, minthogy elbízd magad.
Sok sikert és szerintem vágj bele :)
"Mondottam ember, küzdve küzdj és bízva bízzál..."
Szerintem igen :)
Az "újságírólány" :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!