Pajzsmirigy túlműködés okozhat fejfájást és szédülést?
Napo óta nehezen nyelek,savasat böfögök fel teljes torok diszkomfortérzet, udorító.
Emelett fáj a fejem(érzem az agyamban lüktetni meg fáji az ereket) és multkor úgy megszédültem hogy hihetetlen.
Megyek orvoshoz mindenképp,de annyit szeretnék kérdezni,esetleg tapasztaltabbaktól hogy ez lehet pajzsmirigy túlműködés?Tudom hogy nem klasszikusak a tüneteim,de mégis?
Majd egy évvel ezelött voltam rutin vérvételen, magas volt a tsh-m de csak olyan kis mértékben hogy azt mondt a doki nem kell kezelni mert ormális eltérés.A számra már pontosan nem emlékszem,de 1-2vel volt magasabb mint a felső érték.
Azóta em volt gond.
Meg most ez.
Akkor szerinted okozhatja?
Azért ehhez más tünet is kellene, így van ez nem klasszikus és nem jellemző. Súlyos kezeletlen esetekben jelentkezhet, de addigra már a fogyás és a szapora szívműködés orvoshoz viszi a beteget.
Előbb gondolnék vérnyomás kiugrásra, akár stressz miatt is.
A savas gyomortartalom, ha visszajut a nyelőcsőbe / reflux betegség/ az is lehet stressz miatt.
A TSH, ha magas akkor pajzsmirigy alul működés van általában.
A TSH az agyalapi mirigyben termelődik, ez egy stimuláló hormon, a pajzsmirigy működést serkenti.
A pajzsmirigynek két saját hormonja van. A T3 és a T4, amennyiben kevés van belőlük a vérben / mert nem termel elegendőt a pajzsmirigy / ezt "megérzi" az agyalapi mirigy és elkezdi termelni ezt a serkentő hormont.
Ha viszont sok T3, T4 van a vérben, akkor viszont visszafogja az agyalapi mirigy a TSH termelést, mert minek fokozza a pajzsmirigy működését, de ilyenkor 1 körüli a TSH. Minél alacsonyabb TSH érték a vérben, annál jobban túlműködik a pajzsmirigy .
/ ha az agyalapi mirigy beteg elsődlegesen akkor persze más a felállás, azaz a hormonszintek párhuzamosan változnak, de itt teljesen más a kezelés/
3-as vagyok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!