Gluténmentes diéta alatt miket ehetek?
rizs, extrudált kenyér, kukoricakenyér a szénhidrátokból(hozzáteszem, jobban eltelítenek, mint a sima fehér kenyér)
húsokat és tejtermékeket nyugodtan ehetsz, a csokira meg az édességekre kell figyelnek, hogy rá legyen írva, hogy tartalmaz-e glutént.
ha csak az van ráirva hogy tartalmazhat, az olyan 100ból egyszer tartalmaz
minden olyat ami gluténmentes lisztből van, persze ezek legtöbbje házi, gyümölcsöket, húsokat stb
Mindent, amiben nincs:
- búza (a tönköly és a durumbúza is búza!),
- árpa,
- rozs,
- és esetenként zab.
A zab a felsoroltak közül a legkevesebb glutént tartalmazza, esetenként olyan keveset, hogy elmegy gluténmentesnek, de ez mindig az adott terméstől függ. (A gluténmentesség határa a 20 mg/kg, azaz 1 kg termékben legfeljebb 20 mg glutén van. Egyébként van, akinek már ez is sok.).
Készételeknél MINDIG el kell olvasni az összetevő-listát, mert meglepően sok mindenbe tesznek búzaszármazékokat.
Példák kerülendő élelmiszerekre:
• felvágottak
• mártások
• főzelékek (ha habarást vagy rántást tartalmaznak, és az nem gluténmentes)
• kész levesek, és minden olyan leves, amit rántással sűrítettek
• a legtöbb szójaszósz
• sűrített joghurtok és egyes jégkrémek
• egyes ömlesztett sajtok, sajtkrémek és lágy sajtok
• csokoládés tej
• burgonyaszirom
• az összetapadás megelőzésére liszttel kevert fűszerek
• liszttel hintett mélyhűtött hasábburgonya
• ízesített olajos magvak
• feldolgozott napraforgó- és tökmag
• rákhúsutánzat (szurimi)
• szójaszalonna
• hotdog-kolbász
• egyéb vagdalthús-készítmény
• mélyhűtött vagdalthús-pogácsa (vöröshús, csirke, hal)
• sütőpor
• konyhakész tortabevonó massza
• csokoládészeletek, a legtöbb cukorka és medvecukor-készítmény
• babkonzerv (készétel)
• készen kapható salátaöntetek
• a készen kapható gabonapelyhek zöme
Lényegében kerüld a kész ételeket, és igyekezz olyanokat enni, amit magad készítesz. Minél több friss zöldséggel. Meglepő, hogy mi mindent belepakolnak a kész-félkész kajákba.
1-re: Extrudált kenyeret is csak akkor ehetsz, ha az nem búzából, árpából, rozsból vagy zabból van.
Egyébként nincs ember, akinek jót tenne a glutén, legfeljebb valamivel jobban tolerálja és később jelentkeznek tünetek.
Hasznos:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!