Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Alagút szindrómát meg tudnak...

Alagút szindrómát meg tudnak állapítani röntgennel?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

4. hete zsibbad a jobb kezem, sajnos már fáj is. A kisujjamtól sugárzik ki.

Alagút szindrómát meg tudnak állapítani röntgennel???

Köszönöm szépen a válaszokat!!!

2012. okt. 20. 22:02
1 2
 1/16 xotom válasza:
100%

Szükség esetén röntgen- és ultrahangvizsgálat, valamint CT és MR elvégzésére is sor kerülhet. Speciális módszer, az ideg vezetési sebességének vizsgálata és az elektromyográfia.

[link]

2012. okt. 20. 22:09
 2/16 A kérdező kommentje:

De csak röntgennel megállapítható, ha valami nincsen rendben?

Melyik az a speciális módszer, ami az ideg vezetési sebességének vizsgálata?

2012. okt. 20. 22:28
 3/16 xotom válasza:

Elektromyográfia

Az elektromyográfia (EMG) során az izomba apró tűket szúrnak, majd regisztrálják annak elektromos aktivitását mind nyugalomban, mind az izomösszehúzódás (kontrakció) közben. Egészséges emberben a nyugvó izomnak nincs elektromos aktivitása. Enyhe összehúzódás kisfokú elektromos működéssel jár, mely az összehúzódás nagyságától függően egyre kifejezettebbé válik.

Ezt a vizsgálatot az ideg vezetési-sebesség vizsgálatával együtt szokták végezni, és jelentősége az izmok, a perifériás idegek, a gerincvelői gyökök valamint az ideg-izom átmenet (az ún. neuromuszkuláris junkció) betegségeinek a diagnosztikájában van. Azok a kórképek, amelyek károsítják az idegvezetést (izombeidegzést), az izmok kóros elektromos aktivitásával járnak. A karpális alagút szindróma és a cukorbetegek neuropátiája szolgálhat erre példaként. Amikor az izom betegszik meg, és az ideg egészséges marad, másfajta elektromos aktivitást látunk, ilyen betegség a polimiozitisz.

2012. okt. 20. 23:47
 4/16 anonim ***** válasza:
Nekem is volt a 28. héttől, azt ugyan nem tudom, hogy kimutatható-e. De úgy tudom, az a mutató és középső ujjakat érinti inkább.
2012. okt. 21. 00:09
 5/16 anonim ***** válasza:
44%
Nekem is volt ilyen, aztán rájöttem, hogy túl sokat ültem a számítógépnél, és az okozta, ahogy fogtam az egeret. Letiltottam magam a gépről, és 2 nap alatt elmúlt. Nem lehet, hogy nálad is ez van?
2012. okt. 21. 07:39
 6/16 anonim ***** válasza:
Novemberre kaptam időpontot emg-re... 18 hetes pocakosan kezdett zsibbadni mind a két kezem, és már másfél éves a fiam lassan.... nekem azt mondta dokinő műteni szokták :-((( neked mióta tart?
2012. okt. 21. 09:07
 7/16 anonim ***** válasza:
Nekem 30 hetesen kezdődött...3 hete szültem,még nem múlt el(bár javult a helyzet).Lehet,hogy nálam se fog elmúlni?!Jaj neeeee!
2012. okt. 21. 09:33
 8/16 A kérdező kommentje:

Ezt az elektromyográfiát az egész testen végzik?

Voltam az ORFI Kórházban, ahol egyáltalán nem a kezemmel foglalkoztak. A nyakamat röntgenezték csak meg és azt mondták, hogy nyaki gerinc sérvem van. Majd tovább küldtek idegsebészhez, Akihez 2 hónap múlva kaptam időpontot MRI-re. A körzetim pedig továbbra is azt mondja, hogy alagút szindrómám van.

Gondoltam most már elmegyek egy baleseti sebészetre és megröntgeneztetem a kezemet, mert kibírhatatlanul fáj és zsibbad. De a röntgenből kiderül, ha ez az alagút szindrómám van?

A nyakam és gerincem nem fáj.

Most már 5.hete, hogy elkezdett néha zsibbadni a kisujjam, azóta már csuklótól el van zsibbadva az egész, nem érzem a hideg-forró vizet sem ráfolyatva és esténként őrülten fáj.

Hát én is elég sokat ülök a számítógép előtt. Napi 6 és fél órát, mert telefonmarketinges vagyok. Mobil, egér, billentyűzet. De hétvégente pihentetem és mégsem múlik sajnos.

Terhesen is sokat ültem laptop előtt és mégsem volt panaszom.

2012. okt. 21. 11:14
 9/16 anonim ***** válasza:
6-os vagyok . sztem neurológiára kérj beutalót, én is ott kezdtem ,és onnan küldtek erre az emg-s vizsgálatra. Még laborokat is kért a neurológus, mert kérdezte, hogy tsh-m mikor nézték, nem vagyok-e pajzsmirigyes. De elméletileg terhesség előtt nézték, meddőségi központban (nehezen jött össze a baba) ott még jó volt.
2012. okt. 21. 11:35
 10/16 anonim ***** válasza:
ja még valami azt javasolta a dokinő aki ezt az elektromos vizsgálatot csinálja, hogy haggyam abba a szoptatást hátha a hormonrendszerem visszaáll, és elmúlik. Na jah.... mintha az olyan könnyű lenne :-DDD
2012. okt. 21. 11:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!