Alagút szindrómát meg tudnak állapítani röntgennel?
Sziasztok!
4. hete zsibbad a jobb kezem, sajnos már fáj is. A kisujjamtól sugárzik ki.
Alagút szindrómát meg tudnak állapítani röntgennel???
Köszönöm szépen a válaszokat!!!
Szükség esetén röntgen- és ultrahangvizsgálat, valamint CT és MR elvégzésére is sor kerülhet. Speciális módszer, az ideg vezetési sebességének vizsgálata és az elektromyográfia.
De csak röntgennel megállapítható, ha valami nincsen rendben?
Melyik az a speciális módszer, ami az ideg vezetési sebességének vizsgálata?
Elektromyográfia
Az elektromyográfia (EMG) során az izomba apró tűket szúrnak, majd regisztrálják annak elektromos aktivitását mind nyugalomban, mind az izomösszehúzódás (kontrakció) közben. Egészséges emberben a nyugvó izomnak nincs elektromos aktivitása. Enyhe összehúzódás kisfokú elektromos működéssel jár, mely az összehúzódás nagyságától függően egyre kifejezettebbé válik.
Ezt a vizsgálatot az ideg vezetési-sebesség vizsgálatával együtt szokták végezni, és jelentősége az izmok, a perifériás idegek, a gerincvelői gyökök valamint az ideg-izom átmenet (az ún. neuromuszkuláris junkció) betegségeinek a diagnosztikájában van. Azok a kórképek, amelyek károsítják az idegvezetést (izombeidegzést), az izmok kóros elektromos aktivitásával járnak. A karpális alagút szindróma és a cukorbetegek neuropátiája szolgálhat erre példaként. Amikor az izom betegszik meg, és az ideg egészséges marad, másfajta elektromos aktivitást látunk, ilyen betegség a polimiozitisz.
Ezt az elektromyográfiát az egész testen végzik?
Voltam az ORFI Kórházban, ahol egyáltalán nem a kezemmel foglalkoztak. A nyakamat röntgenezték csak meg és azt mondták, hogy nyaki gerinc sérvem van. Majd tovább küldtek idegsebészhez, Akihez 2 hónap múlva kaptam időpontot MRI-re. A körzetim pedig továbbra is azt mondja, hogy alagút szindrómám van.
Gondoltam most már elmegyek egy baleseti sebészetre és megröntgeneztetem a kezemet, mert kibírhatatlanul fáj és zsibbad. De a röntgenből kiderül, ha ez az alagút szindrómám van?
A nyakam és gerincem nem fáj.
Most már 5.hete, hogy elkezdett néha zsibbadni a kisujjam, azóta már csuklótól el van zsibbadva az egész, nem érzem a hideg-forró vizet sem ráfolyatva és esténként őrülten fáj.
Hát én is elég sokat ülök a számítógép előtt. Napi 6 és fél órát, mert telefonmarketinges vagyok. Mobil, egér, billentyűzet. De hétvégente pihentetem és mégsem múlik sajnos.
Terhesen is sokat ültem laptop előtt és mégsem volt panaszom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!