Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Miért nem tudok át aludni egy...

SNW kérdése:

Miért nem tudok át aludni egy éjszakát sem?

Figyelt kérdés

egy évben talán 3x ha át tudok aludni teljes mértékben egy éjszakát, utána nagyon boldog vagyok, kipihent...

akárhogy próbálkozom sehogy sem sikerül...stresszes életmódot élek, mostanában úgy érzem kijut a "jóból" de régebben is így volt..nem tudok lazítani annyira hogy át aludjak egy éjszakát, teljesen tanácstalan vagyok........

20/F

2012. máj. 10. 21:42
 1/7 anonim ***** válasza:

A miértre már válaszoltál. Stressznek hívják az okát.

Lefekvés előtt igyál meg egy csésze 2-3 perces citromfű teát. Altató és nyugtató hatása van. Nem lehet hozzászokni, nincs mellékhatása.

Ihatsz még macskagyökér és orbáncfű teát is.

Kitapasztalod, hogy neked melyik vált be jobban.

2012. máj. 11. 09:27
 2/7 anonim válasza:
100%

Ismerős téma. Nekem az ébredéssel voltak nehézségeim, aztán utánaolvastam az alvás működésének. Amit megtudtam és neked is segíthet:

- a napfényre szükségünk van (a fény csökkenti a melatonin szintet, ami pedig az álmosságérzetért felelős). Legyél minnél többet napfényben. Sőt, ami fontosabb, a szemed is érje a napfény. A napszemüveg jó dolog meg divatos, de sokat elvesz az erejéből. Néha kell szemüveg nélkül is lenni.

- napközben minnél alacsonyabb ez a hormon szint, este annál jobban meg tud ugrani. Erre a változásra és folyamatos hullámzásra szükségünk van.

- Nem tudom, hogy dolgozol-e vagy valami hasonló, de alakíts ki egy napirendet. Mindig ugyanakkor egyél.

- lefekvés előtt ne mozogj sokat. A tested csak felpörög ettől.

- lefekvés előtt került az erős fényeket (az alvás hormonod nem tud termelődni miatta)

- lefekvés előtt ne egyél-igyál semmit, mert a test felpörög hogy emésszen

- csak akkor feküdj le, ha fáradtnak érzed magad

- nagyjából mindig ugyanabban az időpontban kelj

- nappal légy ébren, este aludj csak

- ha az ágyadban vagy, akkor aludj (vagy szexelj :). Ha sokat olvasol, netán gépezel az ágyadban akkor az agyad az ágybabújást nem az alvással vagy kikapcsolódással párosítja.

- Meditálj egyet lefekvés előtt. Tudom, furának tűnhet, de ha már évek óta ilyen gondjaid vannak, akkor egy próbát megér. Csak ülj le egyenes gerinccel, csukd be a szemed és figyeld a gondolataid. Csendesítsd le őket. Figyelj oda a légzésedre. Szép egyenletesen lélegezz, természetesen. Ha elő is jön valami gondolat, akkor vedd észre hogy elkalandoztál és térj vissza újra a légzésedre és a testedre. Figyeld meg, mit érez a tested. Hogy ver a szíved, hogy érintkezik a lábad a talajjal, milyen érzés viselni azt a ruhát amit viselsz. Ha rákeresel youtubeon találni fogsz egy csomó meditációs zenét. Próbáld ki esetleg azokat is.

Nagyon sok függ attól, hogy tudatalatt hogy viszonyulsz az alváshoz, fekvéshez, ágybabújáshoz. Pl. Felesleges időtöltésnek érzed? Mert akkor a tested ellenkezni fog ellene. Gondold azt, hogy mivel fáradt vagy, le kell feküdnöd aludni egyet, hogy az izmaid kipihenjék magukat és a gondolataid is letisztázódjanak. Amikor felébredsz a gondolataid rendeződnek, tisztábban látod a helyzetet és nyugodtabb vagy. Reggel pedig sokkal többmindent el tudsz intézni és jobban érzed magad, mintha egész éjszaka ügyködnél valamin.

A stressz kezeléshez pedig lenne egy tanító célzatú példám amit nekem is megmutattak és rengeteget segített. Fogj egy tollat, vagy ceruzát vagy bármit, ami egy kicsit hegyesebb. A hegyesebbik végét finoman nyomd a tenyeredhez épphogy csak addig, amíg érzed hogy rendesen fáj. A kérdés az, hogy most mit teszel.

A verzió: elkezdesz grimaszolni, sziszegni, bosszankodni és engem szidni, hogy miért mondok ilyeneket és továbbra is nyomod magad a ceruzával...

B verzió: amíg érzed hogy fáj, rezzenéstelen arccal elengeded a fájdalmat. Ellazítod magad és csak hagyod hogy fájjon. Nem csinálsz semmit csak érzed. Aztán amikor úgy érzed, hogy neked ez nem jó, akkor átgondolod mit tehetsz és cselekszel azért, hogy megszüntesd a fájdalmat. Ha pedig nem tudsz cselekedni az ügy érdekében, akkor muszáj lesz hozzászoknod a dologhoz. Azzal hogy feszült leszel még nem oldódik meg a dolog.

De ez már csak egy kis mellékes tanács, remélem érted a párhuzamot. Ha okoskodásnak érzed, akkor légyszives hagyd figyelmen kívül amit mondtam. Vedd úgy, hogy nem szóltam. (...és maradj továbbra is stresszes)

2012. máj. 11. 11:40
 3/7 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat!

utolsó válaszadónak:

külön köszönöm a hosszú és részletes választ! 2 helyen megragadt a szemem.

az első.

amikor azt írtad hogy fontos hogyan állok az alváshoz, hogy ez csak felesleges időtöltés e, és reggel majd úgy ébredek hogy tisztábban látok, nyugodtabb vagyok.

nos észre vettem, ha netán egyszer megnézek egy jó filmet, ami pozitív gondolatokkal tölt el és megfogadom hogy másnap ezt követem reggelre, sajnos stresszesen ébredek fel és a film által keltett pozitív érzések el illannak....nagy kár hogy nem tudom megtartani azt a nyugodt "mintha bölcsebb lennék" állapotot

a másik a ceruzás magyarázat, ami igazán érdekes! és kipróbáltam...nem tekintettem okoskodásnak, egy idő után persze miután már minden lépcsőfokot megjártam a sziszegéstől kezdve a rezzenéstelen, csendben tűrő fájdalas lépcsőn túl, elvettem a ceruzát, nos a lényeget megértettem talán, ami az volna hogy ha van gond és pillanatnyilag nem tudok rá megoldást, az az egyik biztos megoldás hogy az idegeskedés egész biztosan nem jelent megoldást, köszönöm!

nagyon szeretnék a nyugodt állapotomban maradni, és tudatosan irányítani ezeket az érzéseket!

2012. máj. 11. 12:31
 4/7 anonim válasza:

Kicsit meglepődtem, de teljesen normális választ kaptam. Köszi :)

Annyit tudnék még hozzáfűzni, hogy kezdj el harcművészettel foglalkozni (nem küzdősporttal). Nekem ez nagyon sokat segít és szerintem neked is fog. Nem feltétlen a technika a fontos, hanem ami mögötte van.

2012. máj. 11. 12:47
 5/7 A kérdező kommentje:
na :D lassan 4 éve végzek súlyzós edéseket, az étrendemre odafigyelek, futok, rendszeresen sportolok és igen.. küzdősportokkal is foglalkozom, itt a környéken sajnos nincs lehetőség harcművészeteket tanulni...
2012. máj. 11. 13:02
 6/7 anonim válasza:
Az szép :) Akkor a stressz levezetés elvileg meg van oldva.
2012. máj. 11. 13:18
 7/7 A kérdező kommentje:
sajnos nem... próbáltam belemélyülni teljesen... brazil jiu jitsu, kickbox, súlyzós edzések, futás, de nem megoldás...egy ponton túl..
2012. máj. 11. 13:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!