A sok idegeskedéstől miért nem lehet hizni? (az étvágy megvan)
Én pusztán 10 kilót fogytam az itthoni idegeskedés miatt, és egy gramm nem jön rám.
Egy hetet voltunk nyaralni, távol itthonról, és híztam 2 kilót.
Hazajöttünk, két hét alatt lement. :(
Lehet, hogy olyankor több gyomorsavat termelsz.
Ha meg ideges vagy és nem eszel, akkor gyomorfekélyt is kapsz.
ööö nekünk úgy mondta anno a faktos tanár hogy a testünknek kétféle 'üzemmódja' van,
az egyik az ún. szimpatikus, ami veszélyhelyzet, stressz esetén lép fel és adrenalint, noradrenalint termelünk amitől a szervezet elvonja a felesleges helyekről (pl emésztési szervrendszer) a vért ezáltal kisebb fokozaton működik a gyomor.
másik fajta üzemmód a 'paraszimpatikus' ami nyugalmi helyzetben pl alvás, tévézés lép fel, az izmokból v egyéb mozgási szervrendszerben részt vevő testrészből elvonja a vért és az emésztést gyorsítja.
A noradrenalinról még annyit hogy összehúzza az ereket ezáltal nagyobb vérnyomás alakul ki.
A gyomorra még egy hatást kifejt a stressz még pedig van egy anyag amivel a gyomor bevonja magát ezt mucin-nak nevezzük ez felelős azért hogy magunkat ne emésszük meg (szal ellenáll a sósavas közegnek aminek 2-es pH-ja van kb. mert így tud működni a pepszin nevű enzim ami fehérjéket bont) de ha stresszelsz ez a mucin se termelődik úgy ahogy kéne ezért gyomorfekély alakulhat ki.
Dióhéjban tehát az állandó stressz lassítja és gátolja az emésztő folyamatokat. Ha nem állandó akkor hasznos is hiszen a túlélésért felelős; ha félsz, ha bajban vagy az az első hogy az izmoknak adjuk az összes energiát és eltudjunk futni, az a 10 perc nem számít az emésztésnek majd folytatja később :D A tartós stressz ártalmas csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!