Teszel valamit a környezetedért?
" Én mikor szemetelek akkor egész nap lelkiismeret furdolásom van :("
Ezért nem kell szemetelni. Engem is zavar. Gyűlik is a szemét a zsebemben, míg nem találok kukát.
ne szemetelj!
nálunk a házban vannak szelektív kukák,nem szemetelek,nem dohányzom,igyekszem mostanában kosárral elindulni vásárolni,hogy ne keljen szatyrot kérnem.
nem hagyom csöpögni a csapot és lekapcsolom a villanyt,ha nem vagyok a szobában.
Én próbálok megtenni mindent, ami tőlem tellik, de sajnos ez olykor kevés. Soha nem lennék képes még egy rágót sem eldobni, soha nem szoktam szemetelni, sőt van olyan , hogy más után is összeszedem a szemetet (pl. erdőben). Nem értem az embereknek miért esik oly nehezére elvinni a szemetet egy kukáig.
Egyébként sajnos a háztartásban keletkező hulladékokat nem tudom, ill. tudjuk szelektíven gyűjteni, mert a közelünkben egy ilyen sincs (amit megint nem értek, hogy miért...) , de annyit azért meg szoktam tenni, hogy a PET-palackokat úgy teszem be a kukába, hogy előtte kipréselem belőle a levegőt, illetve a nagyobb szemétdarabokat, pl. kartondobozokat szétvágom kis darabkákra, a használt elemeket nem dobom a kukába, hanem elviszem használt elem gyűjtőbe (náluk ez a Profiban van elhelyezve).
L/17
-Én soha nem szemetelek. Részt vettem a Te Szedd! országos önkéntes szemétszedési mozgalomban is. Erdőben sétálva általában én is összeszedem a mások által eldobált szemetet.
-Az újságokat,szórólapokat összegyűjtöm, és bizonyos időközönként leviszem a szelektív hulladékgyűjtőbe.
-Ha tehetem, nem ölök. Semmilyen élőlényt, rovarokat sem (pl. arachnofóbiám van /pókiszony/, mégis inkább nagy nehezen pohárral megfogom a pókokat és szabadon engedem, vagy megkérek valakit, hogy fogja meg és vigye ki.)Próbálom nem eltaposni a rovarokat, a gilisztákat eső után, előfordult, hogy eső után csigák százait tettem vissza az útról a fűbe, illetve apálykor parton ragadt kagylókat dobtam vissza a Dunába.
-A műanyag palackokat én is préselem.A kupakjaikat egy daganatos kislánynak gyűjtöm (kilónként 40-70Ft-os áron megveszi a családjától egy cég, amely azután újrahasznosítja)
-A vegyszeres dobozokat kimosom mielőtt kidobom.
-Igyekszem fölöslegesen nem folyatni a vizet.A víz a legdrágább kincse az emberiségnek.Mialatt fogat mosok, elzárom a csapot, miután vizet engedtem,hogy igyak, elzárom a csapot amíg megiszom.
-Nem dohányzok.Valószínűleg nem ettől fog "eltűnni az ózonlyuk", de legalább egy emberrel kevesebb füst a levegőben.
-Főleg gyalog, és tömegközlekedési eszközökkel utazok.Ha tehetem, autóval nem.
-Összegyűjtöm a használt elemeket,és boltokban elhelyezett gyűjtőládákba dobom, nem a szemétbe a kommunális hulladék közé.
-Egyetlen "bűnöm" van: a túl sok számítógép használat, de az arra fordított energiaszükségletet igyekszek azzal kompenzálni, hogy amikor csak tehetem, nem kapcsolok villanyt/lámpát, és szinte sosem nézek TV-t.
-Háztartási gépekből mindig energiatakarékosat veszek, - nem csak anyagi okokból.
-Ha látom, vagy tudomást szerzek róla, hogy valaki rongálja vagy szennyezi a természeti környezetet, nem félek rászólni, vagy kifejezni a véleményemet... (pl. amikor gyerekek tépkedik a bokrok leveleit, "csak úgy", hogy azután eldobálják, vagy felnőttel csikket dobnak el,stb.)
-Nem tépek le virágokat, inkább lefotózom őket, hogy természetes szépségüket ötökre megőrizzem.
-Igyekszek minél kevesebb műanyag palackos üdítőitalt vásárolni,inkább megőrzöm a régi palackokat, és viszek benne magammal teát, vagy gyümölcslevet.
-Igyekszek felhívni mások figyelmét a környezet megóvására, és tanítani, elmagyarázni a környezetvédelem fontosságát mindenkinek.
Csak egy dolog miatt fáj a szívem...
2 éve fejeztem be az egyetemet, környezetmérnök lettem, megismertem a szennyezőanyagokat és azok hatásait, megtanultam hogyan lehet csökkenteni, illetve megelőzni a környezetkárosítást, és a már elszennyezett talajokat, vizeket, levegőt tisztítani, kármentesíteni, megtanultam mit jelent a "fenntartható fejlődés", és hogyan lehet azt szolgálni, Summa Cum Laude diplomáztam, és 2 éve vagyok munkanélküli, annyira nincs Magyarországon kultúrája a környezetvédelemnek...
Úgyhogy egyelőre környezetmérnök helyett "környezettudatos magánszemély" vagyok...
És, hogy milyen érzés tölt el amikor a fent leírt dolgokat megteszem? Határtalanul jó. Soha nem hagyom, hogy úrrá legyen rajtam az a nézet, hogy "milliárdnyi ember közül nem az fogja megállítani a környezetszennyezést, ha én nem szemetelek, stb.".
Én úgy gondolom, hogy én egyetlen emberként is -életem során- hatalmas terheléstől óvom meg a környezetet mindennapos apró odafigyeléssel, és minél többen így gondolkodnak, annál tisztább és egészségesebb lesz a Bolygónk, és mi is.
26/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!