Accu- Chek vércukor mérőt mikor kell használni?
10 db tesztcsík elég ahhoz, hogy megállapítsd, milyen vércukorértékeid lehetnek.
De az úgysem változtat semmin. Életmód változtatás kell. Diéta és testmozgás. Más nem segít.
10 db hogy lenne elég?
mindig mást eszem, minden kaja után lemérem, semmire nem elég...
Pont, hogy az életmód "változás"-ban akarom tesztelni, mi viszi fel, mi nem....
Úgy értettem, arra elég, hogy megállapítsd, a labor által mért érték a szokásos vércukorszintedet mutatta, és nem azért volt magas, mert "stresszeltél".
Ha minden étkezés után méregetni akarod, akkor olyan leszel, mint egy tűpárna! Mert először ki kellene mérned, étkezés után mennyivel idővel a legmagasabb, ehhez legalább fél óránként mérned kellene! Majd két és három órával evés után is mérned kellene, hogy lásd, hogyan megy vissza. Aztán, ha jó pár ilyen nap után megállapítod, mikor van nálad a csúcs vércukorszint, utána már elég volna akkor mérni.
Inkább menj el egy részletes, többpontos glukózterheléses vizsgálatra, inzulin méréssel egybekötve, ahol professzionális mérőkészülékekkel, vénás vérből megállapítják, milyen a kinetikád, és van-e valami probléma, IR, vagy esetleg diabetes. Az, hogy félsz a vérvételtől, vagy izgulsz, nem fogja jelentősen befolyásolni a mért értékeket.
Utána aztán tesztelheted otthon a kajákat, de lehet, hogy nem sokra mész vele, mert az étkezés természetes velejárója, hogy megemeli a vércukorszintet! Azt nem neked kell kimérni, melyek az alacsony meg magas glikémiás indexű ételek, ezt már megállapították hozzáértő személyek, egy csomó lista található róluk a neten is.
Ha vércukormérés helyett inkább sétálsz öt-tíz percet evés után, már többre mész vele, mint a méricskéléssel.
Épp ezt írtam, hogy nem minden étkezések között akarom mérni, csak érdekelt, hogy amikor nem vérvételre megyek (nincs az a stresszhelyzet) akkor mennyi a cukor. (éhgyomorra)
De mondták nekem, hogy ezt reggeli után kell nézni, ezért merült fel a kérdés, hogy ha éhgyomorra mérem mennyire ad jó eredményt, mivel reggeli után nyilván függ attól h mit eszem az érték
"Menj el egy részletes, többpontos glukózterheléses vizsgálatra, inzulin méréssel egybekötve, ahol professzionális mérőkészülékekkel, vénás vérből megállapítják, milyen a kinetikád, és van-e valami probléma, IR, vagy esetleg diabetes" -> Már ezt is leírtam, hogy IR diagnosztizáltak.
Hol van ilyen részletes valami? Engem endokrinológus küldött laborba, ahol X-elgetett valamiket, hogy mit nézzenek meg...
" Az, hogy félsz a vérvételtől, vagy izgulsz, nem fogja jelentősen befolyásolni a mért értékeket."
De! Felviheti a cukrot a stressz, ezt a háziorvos és a vért levevő hölgy is mondta...
"Ha vércukormérés helyett inkább sétálsz öt-tíz percet evés után, már többre mész vele, mint a méricskéléssel."
Leírom még1x h engem nem az érdekelt hogy melyik kaja viszi fel, hanem az h otthon "Nyugalmi állapotban" amikor nincs tű, vérvétel akkor is 6/ 6,1-e a cukrom, vagy azért (is) megy feljebb mert nagyon izgulok, stresszelek előtte.....
Bocsi, de pont ezért írtam a 11-ben, hogy erre elég 10 db csík, de nem voltál elégedett a válasszal, merthogy te a kajákat szeretnéd tesztelgetni.
Ekkor megírtam a 13-as választ, amiben benne van, hogy ez esetben mikor mérj. Most meg ez nem tetszik?
Döntsd el, mit szeretnél valójában tudni, és válassz a két válaszom közül, valamelyik jó lesz.
Annyira pedig nem tudsz izgulni a vérvételen, hogy az jelentős változást idézzen elő a vércukrodban. De ezt mostanára már akár le is tesztelhetted az otthoni cukormérőddel.
Az IR pedig amúgy sem csak egy glükózterhelésen alapuló diagnózis, több lábon áll az, szóval inkább az a kérdés, mit kezdesz vele, nem pedig az, hogy izgulás miatt lett-e magas a vércukrod.
16:
10 es válasz: "Igen, tudom volt már erre kérdésed itt. Sajnos alapból a csomagban nem sok tesztcsík van, de 3-4 ezerért tudsz már venni 50 db-osat. A cukormérőnek az a lényege, hogy ha már van, akkor megfelelő mennyiségű tesztcsík is legyen. IR-esként én egyébként feleslegesnek tartom méregetni, hiszen ott az inzulin rezisztencia miatt lehet magasabb, valójában mindegy a mért érték, inzulin szint is kellene hozzá. IR a cukorbetegség előszobája nyilván, de ez kb. olyan mintha azt mondanád, hogy a zsíros étel a májkárosodás előszobája."
Ezt nem is olvastam (nem rémlik)
Mikor volt itt kérdésem? De ha lett is volna, nem teljesen m1???
Az lehet, hogy te feleslegesek tartod méregetni, de pont ma voltam endokrinológusnál és adott egy naplót amibe mérni KELL a cukrot. Egy hónap múlva menjek vissza.
Én nem a kajákat szerettem volna tesztelgetni, de mondta az orvos, hogy mérjek reggeli előtt és után is.
Az igzulás miatt magas vércukrot pedig nem én mondtam, hanem orvosok. Vérvételen 5,7-6,1 volt
Itthon pedig 5,4-5,6 az érték
Kérdező! A 10-es választ nem én írtam, sőt, nem is értek egyet vele.
Amit pedig az endokrinológus mond, azt úgy kell csinálni. Ő viszont csak most jött a képbe, eddig nem írtál róla.
Azt tudni kell, hogy a kézi vércukormérővel kicsit alacsonyabb vércukrot lehet mérni, mint vénás vérből. Ennek oka, hogy a kézi vércukormérő teljes vérből mér, míg a laborautomata lecentrifugált vérszérumból. Az általad írtak is ezt mutatják.
Étkezés utén viszont pont fordítva, a kis vércukormérővel mérünk kissé magasabb értéket.
Ez azonban nem látványos különbség, és a kézi vércukormérő hibahatárán belül van.
Mindezeket figyelembe véve te értékeid gyakorlatilag egyformának számítanak (a laboros és a saját mérés), szóval az izgulás tényleg nem jelent semmit.
De az éhgyomrinál fontosabb az étkezés utáni változás, mennyire nő meg, hogyan csökken vissza a vércukorszint.
És persze, semmilyen méréstől nem múlik el az IR, a méricskélésnél sokkal fontosabb a diéta és a rendszeres testmozgás.
Persze, hogy nem írtam róla mivel tegnap voltam nála.
Hogy írtam volna róla előtte?!
"Az általad írtak is ezt mutatják."
Pedig adott egy füzetet, hogy írjam. Biztos tudja, hogy nem annyira pontos.
"Ez azonban nem látványos különbség"
Számomra elég látványos, hogy a laborban volt egyik héten 6,1 következő héten itthon mértem 5,4-et
"De az éhgyomrinál fontosabb az étkezés utáni változás"
Azt mondta az orvos h éhgyomorra és reggeli után mérjem.
"És persze, semmilyen méréstől nem múlik el az IR"
Azzal tisztában voltam, hogy nem a méréstől fog elmúlni
"Számomra elég látványos, hogy a laborban volt egyik héten 6,1 következő héten itthon mértem 5,4-et"
Ez csak azért van, mert nem vagy tisztában vele, milyen változó lehet a glükóz szint, milyen pontosak/pontatlanok a mérések, valamint elsiklottál afölött is, hogy leírtam, a kézi vércukormérőkkel mérve alacsonyabbak az eredmények, mint a professzionális laborautomatákkal. Ezért alacsonyabb a normálérték is. Ezért egyenértékű a két eredmény.
Összefoglalva: az éhgyomri vércukorértékeid a normál felső tartományában vannak, néha kissé meghaladva azt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!