Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Öklendezek az izgulástól/félel...

Öklendezek az izgulástól/félelemtől vezetés közben. Ez ellen mit tudok csinálni? Van itt olyan aki ugyanezt átélte? Ha igen, neki mi segített?

Figyelt kérdés

Annyira izgulok, vagy félek vezetés közben, hogy öklendezek, és attól félek, hogy befogok hányni. Én magam sem tudom pontosan, hogy miért félek/izgulok. De ha egy tippet kéne mondanom, akkor szerintem azért, mert próbálok mindenkinek megfelelni. Pl. kereszteződésnél nekem kell megadnom az elsőbbséget, és kellemetlennek érzem, hogy "befurakodok" az autóval meg ilyenek. Illetve olyan is volt már, hogy azon paráztam, hogy hol áljak meg ha hányok meg ilyenek. Ezzel mit tudnék kezdeni?

18/F

2022. dec. 7. 22:10
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
81%
Vegyél még néhány gyakorló órát, amíg bele nem jössz. És legyen melletted valaki, amikor vezetsz.
2022. dec. 7. 22:13
 2/12 anonim ***** válasza:
77%
Már van jogsid vagy éppen tanulsz? Valami hasonló volt velem is, de nekem nem hányingerem volt, hanem pánik rohamom volt amikor beültem vezetni vizsgázáskor. Azóta viszont, hogy megvan a papír már semmi bajom nincs mai napig nem értem miért frusztrált ennyire a helyzet.
2022. dec. 7. 22:15
 3/12 anonim ***** válasza:
81%
Nem muszáj mindenkinek vezetni.
2022. dec. 7. 22:21
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Ezt hívják szorongásnak. Ebből szokott kialakulni a pánik.

Valójában ilyenkor már nem magától a vezetéstől szorongsz, hanem attól amit ez a helyzet kivált. Hogy hányni fogsz. Hogy mi lesz. Mit fognak gondolni az emberek. Stb.

Tudom, mert 2 évig erős hányingerrel küzdöttem minden alkalommal amikor autóba ültem, aki utasként akár sofőrként.

Menj el pszichológushoz, jót fog tenni. De a legfontosabb, hogy vedd számba azokat, hogy mi a legrosszabb ami történhet és mi lesz azután. Mi a legrosszabb ami történhet és mi az amivel úgy gondolod nem tudnál tovább élni ha megtörténne?

Az emberek javarésze retteg attól, hogy nyilvános helyen rosszul lesz, pedig logika alapján inkább legyél rosszul egy buszmegállóban mint otthon egyedül a 4 fal között, mert a nagy számok törvénye alapján 1 valaki biztosan lesz, aki segíteni fog neked.

Én is jártam pszichológusnál állandó hányinger miatt, egy időben minden zárt térben is előjött. Aztán elfogadtam, hogy valójában semmi sem fog történni akkor ha megtörténik az amitől szorongok. Hányok egyet az Aldi közepén. Tudod mi fog történni? Odajön 1 vevő, de 1 alkalmazott biztosan, nem fog üvöltözni veled senki sem, mondják hogy ülj le, megkérdezik hogy rosszul vagy-e, esetleg hívnak neked egy mentőt. A dolgozók felmosnak, az ott lévők kb. 2 percig erre fognak gondolni, esetleg elmesélik 1 ismerősüknek hogy láttak valakit aki odahányt az Aldi közepére, és ennyi. Másnap a kutya nem fog emlékezni rá.

Nekem is akkor múlt el ez a hányinger dolog, amikor elfogadtam, hogy olyan dologtól rettegek, ami egyébként irreleváns félelem. Nyilván hányni senki sem szeret, de azért a világ sem dől össze attól, hogyha hánysz.

De még1x: addig míg ezek körül forog a gondolatod, hogy "jaj csak nehogy hányjak", addig tudat alatt pörögsz rajta és nem fog elmúlni, sőt, mint említettem csak rosszabb lesz. Jön egy pánikroham mellé, aztán onnantól az lejtő.

2022. dec. 7. 22:24
 5/12 anonim ***** válasza:
Maradjunk annyiban, hogy amig psziches gondjaid vannak, panikbetegseged, szorongasod, addig inkabb ne vezess, se oktatoval, se anelkul. Nem kotelezo ez az egesz cirkusz, lehet jarni tomegkozlekedessel, kerekparral, gyalog is. Semmi ciki nincs egyikben sem. Mindenkinek sokkal jobb lesz igy.
2022. dec. 7. 22:27
 6/12 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek! Járok már egy ideje pszichológushoz, és már régebb óta megvan a jogsi. Nagyon szeretek vezetni csak annyira elszomorít, hogy egy ilyen miatt nem tudok.
2022. dec. 7. 22:34
 7/12 anonim ***** válasza:

Te csak szeretnel vezetni, de nem tudsz, mert lefoglalja es elvonja a figyelmedet mindenfele mas, ami a fejedben zajlik.

Ne, ismetlem NE vezess igy mert baj lesz belole. Ha egy panikroham alatt beleszallsz a tomott buszmegalloba vagy atmesz a zebran es a gyalogosokon mert azt kepzeled hogy hirtelen hanynod kell es leall a maradek racionalis gondolkozasod is, mi lesz, mesz a sittre gondatlan emberolesert?

2022. dec. 7. 22:41
 8/12 anonim ***** válasza:
69%

Jelenleg pszichésen teljesen alkalmatlan vagy a vezetésre. Lehet, hogy ez változni fog, lehet, hogy nem. Meg ha bizonyos helyzeteket a titok miatt egy idő után tudsz is kezelni, benne van, hogy egy váratlan helyzetre olyan reakciód legyen, ami tragédiához vezet.

Aki így vezetni enged, szülő, oktató, nem normális.

2022. dec. 7. 23:51
 9/12 NTBS ***** válasza:
0%
Esetleg valami nyugtató hatású gyógyszer.
2022. dec. 8. 05:56
 10/12 anonim ***** válasza:
9, nincs is annál jobb, benyugtatózva vezetni. Okosabb ötlet?
2022. dec. 8. 07:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!