Kezdőoldal » Egészség » Általános közérzet » Álmatlanságra valami gyógymód?

Álmatlanságra valami gyógymód?

Figyelt kérdés
Az utóbbi időben elég rosszul alszom. Van hogy éjjel szinte egyáltalán nem, és napközben fekszem le egy kicsit aludni. De akkor is kínszenvedés az alvás, mert vagy össze-vissza álmodom minden rosszat, vagy pedig minden neszre felébredek, és nehezen alszom vissza. Minden napom kínszenvedés, mert nem tudom kipihenni magam, és iszonyatosan fáradt vagyok. Tudtok tanácsolni valamit? Válaszokat előre is köszönöm! (Bunkó kötekedők hagyjanak!)
2010. szept. 16. 08:57
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:

Igazából az okokat kellene feltárni, hogy mitől lehet! Stresszesebb vagy mostanában? Miért? Mindig is rossz alvó voltál, vagy csak most jött elő?

Egyébként próbálj meg egy kicsit jobban elfáradni. Ha nem kemény fizikai munkát végzel, akkor mozogj. Menj sétálni, sportolni. Ha kifáradsz, talán jobban megy az alvás.

Vannak gyógynövény alapú "altatók", pl. Valeriána! Próbáld ki, hátha.

2010. szept. 16. 09:03
 2/20 anonim ***** válasza:

Gyógymódot nem tudok (a kereskedelmi forgalomban kapható gyógykészítményeken kívül), de egy trükköt igen. Egyetemen, amikor előadást tartott valaki (általában férfi), olyan monoton tudta mondani az anyagot, hogy képtelen voltam ébren maradni. Bármennyire akartam nem sikerült. Én ezt a "környezetet" teremtettem meg magamnak otthon is, amikor nem tudtam aludni: kerestem egy tv csatornát, ahol éppen nem akció ment, hanem valami dokuentum film, netán hírmúsor. Aztán lehalkítottam annyira, hogy ne értsem mit mondanak, csak a dörmögést hallottam. És így sikerült elaludnom. A monoton szövegelés elnyomott. Bár néha az baj volt, hogy odafigyeltem arram, amit mond. Ezt úgy küszöböltem ki, hogy olyan csatornát kerestem, amilyen nyelven nem beszélek.

Nekem bejött.

2010. szept. 16. 09:05
 3/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors választ.

Igazából elég sok rossz dolog ért mostanában, a stressz is kiválthatja, de én mindig ilyen rossz alvó voltam, és az utóbbi időben meg elhatalmasodott rajtam ez a dolog.

Próbáltam mozogni, volt, hogy egy nap több órát is intenzív sportolással töltöttem, el is fáradtam, de ugyanúgy rosszul aludtam... Gondoltam kérek egy kis segítséget, mert már nem bírom, hogy nappal alszom, éjjel meg fenn vagyok, de a nappali alvás sem jó, mert ugyanúgy fáradtan kelek fel, mert mindig jár az agyam valamin. A relaxálással is próbálkoztam már, nekem az nem vált be, mert akkor sem tudtam soha rendesen "kikapcsolni".

2010. szept. 16. 09:09
 4/20 anonim ***** válasza:
olvass, halk zene, teák (koffeinmentesek), vagy lehet, hogy az alvási körülményeid rosszak. Pl hőmérséklet, páratartalom, nincs növény, nincs oxigén. stb. Kezdj el kísérletezni pl a hőmérséklettel, hogy mikor a legjobb. Amúgy tudományos vélemény szerint 16-20 fok között a legjobb aludni. Mondjuk a 16 nekem kicsit szélsőségesnek túnik, de még nem próbáltam.
2010. szept. 16. 09:12
 5/20 anonim ***** válasza:
Mivel napi 3-6 órákat alszom nem szívesen adok tanácsot. Csak annyit szeretnék írni, hogy teljesen átérzem a problémádat.
2010. szept. 16. 09:20
 6/20 anonim ***** válasza:

A férjemnek voltak hasonló gondjai.Nem hogy lecsillapodott volna a nap végére, hanem még jobban felpörgött.Nem volt hajlandó a klasszikus módokat alkalmazni, mint halk zene, gyertyafény, vagy addig olvass, míg össze nem futnak a szemed előtt a sorok és arccal belebuksz a könyvbe.Nekem ezek a trükkjeim.Ja és még a nagyon meleg kédfürdő.Szörnyen leviszi a vérnyomást.Utána azonnal az ágyba, mert ha elkezdessz törölközgetni, meg másba fogsz, elmúlik a hatás.Van még egy számomra jól bevált trükk.100-tól visszafelé számolni.Aránylag lassan.Közben jönnek a gondolatok, de te csak kitartóan a számokra koncentrálsz, ha kell magad elé is képzeled őket.Nekem volt olyan zűrös korszakom, hogy a végén ez kevés volt, már 200-tól kellett visszafelé számolni és mikor 50-hez értem, tudtam, még nem alszom el, ezért újra kezdtem 200-tól.Azért kell visszafelé mert az nem rutin és lefoglalja az agyat a többi gondolattól.Közben a szemed próbáld meg kicsit felfelé irányítani, de csak lazán.Ez agykontrollos módszer, de én erre használom.Megfigyelheted, hogy mikor tarmészetesen vagy nagyon álmos, a szemed lecsukódik és a szemgolyóid kissé felfelé néznek.Vagy nézz meg egy elalvó embert.

Szóval a férjem altatókat szed most már.Nem volt hajlandó kipróbálni semmit ezek közül.Kérlek te ne járj így.Engem a mozgás felpörget, nekem az nem segített.Mondják még a mézes langyos tejet is lefekvés előtt.Nemkem jó ha nyitva az ablak, persze ha csend van.És azt is megfigyeltem, hogy van egy időszak, mikor a természet aludni megy.Elkezd szürkülni a világ-az állatok ilyenkor azonnal fogják az adást és hazakotródnak aludni.Na az ember meg felkapcsolja a villanyt, benyomja a tévét.Volt hogy kint voltam a mezőn, mikor kezdett sötétedni.nagyon erős jó érzéssel teli természetes álmosságot éreztem.A pszichiáter tanárunk modta, hogy ez a sötétedés indít el az agyban egy hormont, ami az alvást beindítja.Lehet kérni orvostól ezt a hormont tARTAlmazó altatót és kisebb a rászokás veszélye.

bocsi, hogy ilyen hosszú voltam, remélem rendbejössz, mert nagyon ki tud készíteni egy embert a nem alvás.

2010. szept. 16. 09:38
 7/20 anonim ***** válasza:
2010. szept. 16. 11:43
 8/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Hát már én is a szakadék szélén állok, mert mivel nem tudom kipihenni magam, így mindig feszült, és ideges vagyok. Minden ki apróságon felkapom a vizet. Nem tudom meddig fogom tudni ezt ép ésszel viselni. Sokszor azt érzem, ha nem pihenek le egy kicsit, ha nem alszom, akkor megőrülök! De jókat írtatok, mindent ki fogok próbálni, mert ez így már nem mehet tovább. Köszönöm még egyszer!

2010. szept. 16. 13:41
 9/20 anonim ***** válasza:
hát amit én mondok az hülyeségnek tűnhet de nekem egy az egybe bevállt, mikor nem tudok aludni én telefonról fülesen zenét hallgatok elég halkan, de arra oda kell figyelni hogy nem ilyen kemény tüc tüc vagy rock-ot mert az nem segít.. mert mikor nem tudok aludni vagy jár az agyam akkor 1 kis zene és attól megnyugszom és beis szunyálok.. az érdekes dolog az hogy ha alvás közbe tovább hallod a zenét akkor jobban kitudod magad pihenni, legalábbis én arra keltem fel h zenét hallok még jó is volt :D
2010. szept. 16. 14:03
 10/20 anonim ***** válasza:
Azt én is próbáltam. De egy idő után megfájdult a fülem. Nyomta a fülhallgató. De a hatás tényleg jó volt.
2010. szept. 16. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!