Pajzsmirigy betegségnél a gyógyszer szedésével megszűnik a túlzott izzadás?
Röviden: igen.
De azért nem olyan egyszerű pontosan "belőni", hogy mekkora adagot kell szedni, tehát eltelik egy kis idő (akár 1-2 hónap) mire kezd beállni az egyensúly.
Vállalod is a felelősséget azért, amit itt leírsz??? OMG!
Szóval, ha túlműködik a pajzsmirigy és előjönnek a szokásos tünetek (gyorsult szívritmus, izzadás, fogyás, szemkidülledés, stb.), gyógyszeresen csökkenteni kell a hormontermelést a normál határértékek közé (Metothyrin, Propycil). A beállt a hormonszint, a tünetek jelentősen mérséklődnek, megszűnnek. A gyógyszeres kezelést hosszú évekig lehet folytatni, természetesen időnkénti hormonszint ellenőrzéssel. Amennyiben a pajzsmirigy megnövekedett és nyelési, légzési panaszokat okoz, szóbajön a műtét, amely megkisebbíti a mirigyet. Utána újra be kell állítani a megfelelő hormonszinteket, mert azokra szüksége van a szervezetnek:
"A pajzsmirigy-hormonok a szervezet valamennyi sejtjének aktivitását szabályozzák. Elősegítik a sejtek oxigén felvételét, ezáltal szabályozzák a táplálék fő elemeinek (zsírok, szénhidrátok, fehérjék) sejtszintű hasznosítását, vagyis az alapmetabolizmust, a sejt energiafelhasználását. Továbbá, a pajzsmirigy-hormonok befolyásolják a fehérjék szintézisét és növelik a szervezet érzékenységét katekolaminokkal (például adrenalin) szemben. A pajzsmirigy-hormonok fontosak valamennyi sejt fejlődéséhez és normális differenciálódásához, fontos szerepet játszanak a magzat testi és idegrendszeri fejlődésében. A Magyarországon ma már ritka súlyos jódhiány és a következményes pajzsmirigyhormon-alultermelés magzati korban visszafordíthatatlan idegrendszeri fejlődési zavarhoz és kis termethez vezet. Az izomsejtekben a pajzsmirigy-hormonok úgy módosítják a myoglobulint, hogy az egy kifejezettebb ATP-áz hatással és kontrakciótulajdonságokkal bír, és így munkabíróbb.
A pajzsmirigy-hormonok:
* megnövelik a mitokondriumok oxidatív anyagcseréjét
* növelik az oxigén és energiafelhasználást valamint a hőtermelést
* katabolikus, lipolitikus és glikogénlebontó hatásúak."
A pajzsmirigy teljes kiirtására, működésének megszüntetésére akkor van szükség, ha az rosszindulatúan elfajul. Viszont az eltávolítás után pótolni kell gyógyszerekkel a hiányzó hormonokat.
A doktor.
"izzadás pajzsmirigy túlműködésnél szokott lenni. Tehát gyógyszerrel csak ideig-óráid lehet gyógyítani a betegséget. Később műteni kell, vagy radijódkezeléssel véget vetni a pajzsmirigyed működésének..."
Neked.
Tényeket és tapasztalatot írtam le. Ezért nem mondhatom a betegeknek, hogy nem fog javulni az állapota a kezeléstől. A betegek lelki támogatása is minden esetben feladat, én így tanultam és így érzem helyesnek.
Elnézésed kérem, ha jobban értesz hozzá.
A doktor.
Megkérdezheted.
Sejtettem, hogy profi beteg vagy, kénytelen vagyok visszavonulni, az én 26 év gyakorlatom nem érhet fel a te 2 éved tapasztalatával, mea culpa a felszínességemért! Nem rablom az idődet a továbbiakban.
A kérdezőnek megválaszoltam a feltett kérdését, ő majd eldönti, hogy elhiszi-e.
A doktor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!