MRI vizsgálat eredménye: cysta, és valószínüleg ischaemias laesio, valamint lacunaris infarctus az agyban. Mit jelenthet ez?
Orvos fog tudni válaszolni erre, de csak két nap múlva megyek hozzá, és addig is szeretnék tudni valamit. Ha esetleg valaki már találkozott hasonlóval, vagy hallott ezekről, és meg tudja mondani, mennyire kell ezeket komolyan venni... Hálás lennék!
Az idegen szavakra már próbáltam rákeresni, de egyrészt csak további idegen szavakkal magyarázták, másrészt ez számomra még mindig nem magyarázza, hogy ennek mik lehetnek a következményei, igényel-e bármilyen beavatkozást, romolhat-e, stb.
A ciszta tömlő- vagy hólyagszerű elváltozás. Valószínűleg vérellátási hiányosság okozta szerkezeti elváltozás tapasztalható. Az infarktus az vérellátás hiányában fellépő szövetelhalást jelent, a lacunaris infarctus pedig 1,5 cm2-nél kisebb területű szövetelhalás a szürkeállományban, a fehérállományban, az úgynevezett hídban vagy a capsulában. Az infarktus helyétől függően lehet abszolút tünetmentes és nagy mértékű, kiterjedt fájdalommal is járhat.
További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ebből kezelési javaslat legyen. Nem éppen jó kórképet körvonalaz az MRI, de a pontos hely nagy szempont.
Köszönöm a válaszokat!
Kicsit azért megijedtem. Bár mindig mondogatom magamnak, hogy ha valami nagy baj lenne, akkor azért biztosan szóltak volna már a vizsgálatot követően, a leletkiadáskor is... Ugye?
Pontosítok akkor:
1. 1-es számú ciszta: bal oldalon, a talamus mellett, 8*12 mm-es (nem halmozza a kontrasztanyagot - ez sem tudom, mit jelent)...
2. jobb oldalon a pons felső részében, 4 mm-es. Ez lehet ischaemias laesio vagy ciszta.
3. 3 mm-es, T2 és FLAIR sequentiákon magas jeladású terület, mely lacunaris infarktusnak IMPONAL: bal oldalon a frontális szarv mellett a fehérállományban.
Ahogy utánaolvastam, ezeknek elsődleges okozói a magas vérnyomás (nekem nagyon alacsony) és a cukorbetegség (arról meg nem tudok). Nyilván lehet más is, de ezek a leggyakoribbak.
Hozzáteszem, 26 éves (lány) vagyok... egyelőre semmi más tünete nincs, csak fejfájás. Az viszont elég gyakran. 4 évvel ezelőtt voltam EEG-n, az nem mutatott semmit, ezért akkor nem küldtek semmilyen más vizsgálatra. 2 hónapja voltam neurológiai vizsgálaton, de mindent rendben találtak, a neurológus szinte biztos volt benne, hogy az MRI semmit nem fog kimutatni, de mondván, ha már ilyen gyakran fáj a fejem, azért elküld, biztos ami biztos.
Remélem, sikerült valamelyest pontosítani a képet. Így esetleg valami más?
Köszönöm még egyszer, és jobbulást mindenkinek, aki hasonlótól szenved!
Szia! Ha kontrasztanyagos vizsgálaton voltál, akkor az agyi keringést nézték, de gondolom ezt tudod. Az, hogy a ciszta nem halmozza a kontrasztanyagot, azt jelenti, hogy egy elzárt területről van szó, szó szerint egy önálló fallal rendelkező hólyagról. A pons az agy híd nevű része. Fontos szerepe van, mert idegrendszeri pályákat közvetít a gerincvelő és a nagyagy, valamint a kisagy, a nyúltvelő és a nagyagy között. A rajta lévő ciszta megzavarhatja ezt a közvetítő folyamatot. Most a többihez nem tudok hozzászólni, utána kellene néznem.
(3. válaszoló vagyok)
Ha egy önálló fallal rendelkező hólyagról van szó, akkor ezt úgy kell elképzelni mondjuk, mint egy (jóindulatú) daganatot? Jól körülhatárolt valami az egészséges szövetek között? Meg lehet ezt szüntetni valahogy? Gyógyszeres kezelésre, vagy bármire elképzelhető, hogy felszívódik?
Ha a funkcióimból indulok ki, nagy baj nem lehet. Reflexek, meg mindenféle, amit a neurológus megvizsgált (elég alapos volt), minden, a világon minden rendben volt. Gondolom, hogy ha nagy baj lenne az agyamban, akkor annak a fejfájáson kívül egyéb tünetei is lennének. Vagy lehet, hogy ez csak idő kérdése...
Csak 26 évesen ez a szövetelhalás az agyban... azért kicsit megdöbbentett. Mindig is féltem attól, hogy idős koromra hanyatlik majd a szellemi állapotom, de hogy esetleg nem is idősebb koromban történjen... hát ezt ne :(
Kedves utolsó Válaszoló!
Köszönöm, és remélem, igazad van! :)
Idáig semmiféle problémát nem okoztak a ciszták, vagy akármik is ezek... szóval gondolom, ha nem változik a méretük/mértékük, akkor a továbbiakban sem fognak nagy gondot okozni... Remélem :)
Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat, jó volt beszélni róla!
Ha gondoljátok, majd beszámolok róla, mit mondott a neurológus :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!