Szerintetek ez lehet asztma?
Na, nálam pont így kezdődött a felnőttkori asztma. Az allergiám eltűnőben volt, cserébe jött ez. (Viszont nálam az asztma tökéletesen kezelhető, az allergiával sosem voltam tünetmentes, bármit szedtem, szóval jó csere volt.)
Ami jellemző az asztmára, hogy ha erőlteted a kifújást, akkor a kilégzés végén erőltetve még meglepően sokáig tudod nagyon gyengén kifújni a levegőt. Ezért érzed úgy, hogy nem fér elég levegő a tüdődbe: valójában a fele nem jön ki. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.
A gyerekorvostól/háziorvostól kérsz tüdőgyógyászat beutalót, egy 10 perces vizsgálattal eldöntik, hogy ez-e a gond. Azt mérik le, hogy mikor a leggyorsabban fújod ki a levegőt, akkor egy másodperc alatt mennyit tudsz kifújni. Ha túl keveset, akkor asztmás vagy, vagy COPD-s. Adnak gyógyszert, ha elmúlik, asztma, ha nem, COPD (de te biztosan nem vagy COPD-s, fiatal vagy hozzá és gondolom nem is dohányzol). Nem vagyok orvos, amiket mondtak a tüdőgyógyászaton, abból szűrtem ezt le.
Viszont nálunk két hónap múlvára adnak csak időpontot a tüdőgyógyászatra. Ha sürgősen kell, akkor lehet, hogy magánorvoshoz kell menned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!