Tejérzékenység lehet?
Nagyon rosszul vagyok a tejes dolgoktól. Kb 8 évesen voltam ilyen érzékenység és allergia vizsgálatokon, nem volt semmi. Most 18 éves vagyok, és nincs olyan alkalom, hogy ne lenne valamilyen gyomorpanaszom tejet tartalmazó bármi étel/ital után. Gyomorsav, gyomorgörcs, émelygés, hányinger, folyamatos puffadás. Hasmenésem egyébként nincs, pedig sok helyen olvastam, hogy az egy alaptünete az ételérzékenységeknek. Január óta minimálisra csökkentettem a tejtermékfogyasztásomat, próbálok vegán és növényi alapú opciókat választani, és változtatni az életmódomon. Sajnos párszor becsúszott egy-két tejes dolog, és tegnap is a kávézóban elfelejtettem növényi tejet kérni, szóval tehéntejjel ittam a lattét, és borzasztó hányingerem, émelygésem volt egész este.
Van esély arra, hogy tejérzékeny vagyok? Nem hiszem, hogy laktóz, mert a laktózos termékek után is ugyanolyan rosszul voltam... mármint nincs hasmenésem, ami sokszor az egyértelmű jel, de emellett eléggé megviselik a gyomrom/emésztésem a tejes dolgok. Vagy hol kellene elindulnom ezt kivizsgálni? Hogy zajlik az egész? Ez vérvétel lenne? Nagyon nem vagyok otthon a témában. Illetve háziorvos is el tud küldeni ilyen helyre? Nem állok úgy anyagilag, hogy valamilyen drága magánklinikán csináltassak vizsgálatot.
Előre is köszönöm a segítséget!!:)
,,? Nem hiszem, hogy laktóz, mert a laktózos termékek után is ugyanolyan rosszul voltam.."
Mármint laktózmentes után? Az se jelent semmit, attól lehet, hogy csak laktoz= tejcukor, csak nem hat nálad a belerakott enzim
Vagy nem tudom, mire gondoltál.
A masik, amivel gond lehet, az q tejfehérje. Van 9. Akármelyik. Főleg kazein.
Ja, én sem gyanakodtam rá, mivel nekem sem ment a hasam. :D Sőt.
Aztán elmentem a gasztros után ilyen ételintollerancia tesztre, (vérvételes), és kijött a tejfehérje, és enyhén az élesztő meg a tojás.
Az a baj, hogy én is így csináltam hónapokig: csak minimálisan, ami itt-ott bekerült.. De még mindig puffadtam mint az állatt kajálások után. Elmentem egy másik orvoshoz, és mondta, h szerinte sokkal szigorúbban kéne tartanom a diétát rá, az iylen 80%-ban tartom dolog sajnos nem elég. :(
Szóval azóta már extrán figyelek, vmelyik nap direkt salátát kértem az étterembe, hát nem tudtam h tesznek rá szószt is, természetesen tartalmazott tejet, mivel egyből felpuffadtam utána mint egy viziló.
Amióta viszont tényleg figyelek rá, sokkal jobb a helyzet tényleg.
U.I: nem feltátlenül kell intollerancia tezstre menned, nem is 100% pontosak amúgy. Iktass ki minimum 2-3 hétre a tejet TELJESEN (tehét nem csak egy kicsit tartalmaz ez, egy kicsit az... hanme ZÉRÓ...). Ha 2 hét után megszűnnek a core tüneteid, akkor nyertél, megtaláltad a ludast.
Ha 2 hét után sem múlik el, akkor vagy nem az, vagy MÁS IS VAN mellette, ami még ingerli a szervezeted.. Nagy türelemjáték ez, én is játszottam párszor, hogy csak alap párféle élelmiszert ettem hetekig.. Utána mentem el a vizsgálatra már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!