Bátyám új felesége ki akarja tenni Anyánkat a házából?
A csaj nincstelen volt, egy három másikkal megosztott albérletből jött megtakarítás nélkül. Családi haláleset révén örököltünk pénzt, amiből a bátyám szülői segítséggel vett egy nagyon szép lakást. Persze a fele így a csajé lett. Anyánk egyedül él egy nagyobb házban a zöldövezetben. A kisfeleség először elkezdett panaszkodni, hogy a születendő gyereknek udvar kéne, majd duruzsolni kezdte a bátyámmal együtt, hogy cseréljék el a lakást-házat. Anyánk menjen a kis lakásba, legalább nem kell füvet nyírnia, úgyse bírja már. Rendesen zsarolják, hogy a születendő gyereküket milyen hátrányok fogják érni, saját szobája se lesz, ilyesmik.
Már lassan bele is fog menni. A feleségem hívta fel a figyelmemet, én erre nem is gondoltam, hogy ebben az esetben a 180 m2-es ház+2000 m2 telek helyett egy 50m2-es lakás felét fogom örökölni. A ház ér vagy 90 milliót jelenleg Budapesten, a lakásuk meg 25-öt kb.
Nem szólhatok bele Anyánk döntésébe, de nem értem hogy lehetnek ilyen szemetek valakik. Hogy a saját anyját kitenné a házából! Mit kéne tennem? Arra gondoltam, hogy kerek-perec megmondom, hogy a ház felét most írja a nevemre, aztán csináljanak amit akarnak. Ha neki jó lesz így abban a lakásban .......
Nos először is, én nem vagyok az a konfliktus kerülő típus, még ha rokonról is van szó, egy ilyen helyzetben úgy kiosztanám a (nem túl) kedves sógornőt, hogy nyikkanni se tudna! Majd azt hiszi bármibe is van beleszólása, úgy hogy semmit nem tett hozzá egyik házhoz sem szimplán jól ment férjhez! Időben le kell törni a szarvát az ilyennek!
Másodszor, az meg hagyján lenne, ha úgy akarnák ezt a házcserés dolgot, hogy nem iratják át a tulajdonjogot. Így még praktikus is lenne, anyukádnak tényleg nem kellene udvarral foglalkoznia, tesódéknak meg lenne kertes ház. És így ugye bár az örökség sem szenved csorbát, ha anyukád ne adj isten elhunyna, akkor mivel az ő nevén van a családi ház, a felét szépen kérhetek tőlük hogy perkálják ki.
De így ilyen formában hogy csak úgy puszira még a tulajdonjogot is írják át rájuk?? Mire fel? Valami nagyon nincs rendben a sógornőd fejében, és sürgősen helyre kell tenni hogy tudja hol a helye! Ez már nem kicsit gusztustalan a részéről.
Akik meg savazzák a kérdezőt hogy csak az anyagiak érdeklik, hát ti is sötétek vagytok. Ez kb olyan kategória mint a házassági szerződés. Ugye ott is az ember nem arra hajt hogy elváljanak, hanem hogy együtt maradjanak még is sokan kötnek! És az az emberek többségének teljesen normális mert hát csak a saját tulajdonát akarja mindenki bebiztositani magának. Miért, itt nem? Itt is és teljesen jogosan. Ha a kérdező nem figyel, úgy ki fogják semmizni mint annak a rendje.
#21: Az anyuka azt csinál az ingatlannal, amit akar. Nyilván oka van, amiért így döntött, csak arról a kérdező mélyen hallgat.
Anyuka úgyis dönthet, hogy mindent elad és hátra lévő életében a világot járja. Senkinek semmi köze hozzá.
"Az anyuka azt csinál az ingatlannal, amit akar. Nyilván oka van, amiért így döntött"
Na ja. Mondjuk az az oka, hogy egyszerű, könnyen manipulálható idős asszony. Aki öreg lett, de bölcs nem. Amelyik gyereke hangosabban sír, erőszakosabban kér, annak ad mindent.
Engem is felb aszna, már nem azért. Segít lakást venni a testvéremnek, oké. Házat cserélnek, oké. Anyám eladja és utazgat, oké. De ne írassa a testvéremre ÉS EGY IDEGENRE, a saját gyereke helyett. Mégis mi ez? Azért nem kell hüléyének lenni... Osztozkodjon az 50%-on a kedves testvér és feleség.
Beszélj elsősorban anyáddal. A testvért és a sógórnőt pedig valóban helyre kell tenni.
Anyukád egyedül él 180 nmen és egyedül tart rendben egy 2000 nmes udvart?
Szerintem is normális lenne, ha anyukád felajánlaná a cserét, de semmi papírozással!
Mindenki fizeti annak az ingatlannak a költségét, amiben él.
Anyukád remekül jönne ki, sokat spórolna és az unokájának is segítene.
Még jobb lenne, ha anyukád kiadná a házat kerttel havi 300ért, fizetne magának egy kis lakást havi 100ért, és boldogan élhetne extra életszínvonalon..
Egy ember 200 nmen, nevetséges és nem költséghatékony!
Mennyibe kerül befűtenie anyukádnak a lakást télen?
Ki segít neki rendben tartani a telket?
Ki takarít rendesen egymaga 200 nmes házat?
Rengeteget kellhet a sima karbantartásra is költenie..
A csajt szemétség leszólni, gondolom ő is örököl majd, mint ti, neki is segíthetnek a szülei, mint a tesódnak.
A csaj szerintem reálisan látja a helyzetet!
Egy néninek sokkal biztonságosabb és kényelmesebb kisebb helyen élnie, becsatlakozni a kerületi közösségbe, ahelyett, hogy kilóméterekre menne kocsival a piacra.
Tetszik vagy sem, anyukád egy néni, a pénze/energiája fogy, figyelni kell erre helyette is már.
Nem kitenné a házából, hisz kapna helyette másikat, ami praktikusabb és egy emberre jobban passzol!
Viszont papírt ne módosítsatok!
Szerintem akkor jársz a legjobban, ha lakást cserélnek, de nem kötnek semmilyen szerződést, anyukád pedig téged is tud támogatni, ugyanis ezzel a cserével támogatja a tesódat, kompenzálásképp megérdemelsz mondjuk havi 50et, hogy arányosan téged is segítsen.
Még így is extra életmódváltozása lesz felfelé!
Ráadásul, ha az indokolatlanul nagy házban maradnak a tesódék, akkor anyukád halála után ki fogják neked fizetni a részed, mert papír nem módosul!
Egyáltalán volt szó arról, hogy írassa át anyukád a házát a tesódra a lakásért cserébe, vagy sem? Mert szerintem csak életteret akart cserélni a csaj..
Amúgy ismerek egy idős 70es párt, akik 120 nmen élnek, úgy hogy 2 szobát teljesen lezártak és hagynak penészedni fűtetlenül, amíg a fiuk 40nmen nyomorog a feleségével meg a gyerekeivel, teljesen kiakadtak, mikor felhozták nekik a cserét..
Egy bizonyos kor után a józan észt a megszokás elnyomja..
Elolvastam a válaszokat, teljesen rendben van, hogy tesós segítséget kért a házvásárláshoz, az is, hogy kapott!
Az nem korrekt, hogy te nem kaptál ugyanennyit!
Az nincs rendben, hogy a csaj kapta a házuk felét, de ez nem a te dolgod, a bátyád marhasága!
Szóval át akarják íratni? ez így elhangzott? mert kommentben ezt írod!
Így viszont nem szabad, de ne a csajra verd rá, a tesód is ugyanolyan nincstelen volt segítség és öröklés előtt, mint a csaj! Mindketten hibásak, pénzéhesek, kihasználnák anyukádat! Mivel családon belül van, jogosan zavar! Az is rendben van, hogy nem hagyod anyádra a döntést, hisz idős néni már, ráadásul korábban sem volt korrekt, hogy a te életed és terveid nem támogatja ugyanennyi pénzzel! Nyugodtan állj ki magadért, mondd el, hogy zavar, hogy nincsenek egálban a pénzköltések rád és a tesódra nézve..
Az nem biztos, hogy a lakás és ház közt ekkora az értékkülönbség! Egy soroksári kertesház telekkel annyit ér, mint egy belvárosi lakás!
Csak értékbecslővel szabad átíratni a dolgokat! Erre hívd fel anyukád figyelmét!
Te nem pénzéhes vagy, csak buta(gondolom ez családi vonás..), nem említünk meg olyat, hogy írassa anyukád a leendő örökséged a nevedre.. teljesen abszurd, gerinctelenebbnek fogsz tűnni, mint a bátyádék!
Írd össze mennyit költött anyukád a tesódra, mondd el, hogy neked is szükséged lenne segítségre, hisz van feleséged, lesznek unokák, vannak tervek stb, és anyukád szerint rendben van e, hogy a tesód ennyivel többet érdemel nálad, te mit tettél, amiért kevesebbet érdemelsz..
Ezt így kell tálalni!
Házaknál nem úgy van, mint lakásoknál, lehet gyenge a tetőszerkezet, vályog vagy vizesedő mészkő a fal, 50 évesek a vezetékek, nincs alatta vízszigetelés, korhadtak a gerendák, dől az pület, sok a talajvíz a telken..rengeteg értékromboló tényezője van egy háznak, lakásnál meg elég annyi, hogy jó környéken van és összkomfortos, a közös képviselő minden másra figyel az épületnél..
Szóval mielőtt kiakadnál, ezeket vedd figyelembe!
Anyukádnak jó ötlet a költözés, ha nem írtok alá papírt!
Ki tartja rendben az udvart? Az én 55 éves anyám be sem jár fele ekkora udvart sem vagy 10 éve, pedig jó kondiban van, fiatalos, de lefekszik meló után, bosszankodik a rendrakáson, mert irodai meló után ez is nehezére esik és bosszantja, tévézik és netezik és alszik..
Ne felejtsd, hogy a bátyád is ludas a dologban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!