Fodrász vagyok, nem gondoltam, hogy ekkora gond lesz a családban, mit tegyek?
A lényeg, hogy öten vagyunk testvérek (nő vagyok, 40 éves). Fodrásznak tanultam, először alkalmazott voltam, majd nyitottam egy kis fodrász üzletet, egyedül dolgozom. Négy nővérem van, én vagyok a "legkisebb", és anyukánk 15 éves koromban halt meg. Ami a lényeg, hogy mind a négy nővérem hozzám jár, és én mindig megcsináltam a hajukat, ebben volt festés, melír, tehát hosszabb munkák is, aki anyagigényesek is. Ahogy teltek az évek, a nővéreimnek is lettek gyerekeik, többnyire lányok, már ők is huszon-harminc évesek, és ők is ide járnak. Van olyan nap, hogy a nyitvatartási időm felében, kétharmadában nekik dolgozom. És itt a gond, ezt én is látom, de a férjem javasolta, hogy valahogy ezt azért vessem fel nekik, hogy oké, munkadíjat nem is, de az anyag árát legalább fizessék ki. (Többnyire hajfestékek, drága termékekkel dolgozom). Amikor ezt felvetettem (egyik nővérem volt itt pont), ő elment a másik háromhoz, összeült a kupaktanács, és amit én kaptam: Hálátlan kis dög vagyok, anyám helyett ők neveltek fel, és akkor ennyi hála nincs bennem, és van pofám pénzt kérni. Teljesen kiborultam. 20 éves korom óta dolgozom, mindig hozzám jártak, a családjaik egyre nagyobbak, lányaiknak is vannak igényeik. Ez mind idő is nekem, addig nem tudok mást vállalni. Közben az adó, a rezsi ketyeg, az mindig állandó, de legalább a rájuk fordított anyagok árát fizetnék ki, mert tényleg vannak napok, amikor simán mínuszban vagyok, ha egyenleget vonok. Most rám fúj mindenki. Férjem sem érti. De azért, mert ez 20 évig így ment, nem szeretném így folytatni. Nekem is egyre nehezebb, van két felnőtt gyerekem, miattuk is sokat kell vállalnom. (Amúgy hogy felneveltek anyu helyett, 15 voltam, amikor meghalt, 18 évesen már férjhez mentem.)
Mit tegyek? Tényleg hálátlan vagyok?
Hülyeség volt már az első alkalomtól kezdve, hogy ingyen dolgoztál nekik :/
sosem szabad!
Legjobb lenne megmondani nekik, hogy a békesség miatt inkább egyiküket sem fogadnád többet, még pénzért sem! (max vészhelyzetben, de akkor is csak pénzért)
Amikor mennének, akkor hárítsd el, hogy most nincs szabad helyed 3-4 hétig, fizetős vendéget pedig nem mondasz le.
Ha hisztiznek, akkor póker arccal házidé azt, hogy ideje mást keresni, mert te be fogsz zárni, mielőtt csődbe mennél, mert bizony a sok ingyen munka a bevétel rovására megy. Most már jobban megéri, ha elmész pénztárosának.
Aztán el lehet őket küldeni a búsba, mielőtt tényleg csődbe mész.
Te kicsit hülyeséget csináltál 20 év alatt egy új kocsit árát buktad a családi ingyen fodrászkodásod miatt ,én a kedvenc fodrászomnak alkalmanként 3500ft fizetek mosás-vágás-száritás esetén .
Tessék csak rendes árát kérni tölük ,mond meg hogy minden pénzbe kerül ,víz,villany,ha bérléd a helységet akkor annak is van díja ,a könyvelönek is van díja.
Már mindent leírtak előttem, ugyanaz a véleményem, mint itt mindenkinek.
Még annyit fűznék hozzá, hogy mivel a négy nővéred gondolom hasonló frizurát festet, vágat magának évek óta nálad, (a lányok a legújabb divat szerintit kérik, ez csak tipp), de megnézném a kedves nővérek fejét, amikor elmennek egy másik fodrászhoz, és egy jóól elcseszett frizurát vágnának nekik, amit te eddig rutinból megcsináltál.
Na lenne ám visszakönyörgés. Ebbe nem gondolnak bele..
"Hálátlan kis dög vagyok, anyám helyett ők neveltek fel, és akkor ennyi hála nincs bennem, és van pofám pénzt kérni."
Miért, ezt ők üzleti megfontolásból csinálták anno? Én a helyedben feltenném nekik ezt a kérdést.
TE ugyanis jelenleg egy piaci alapon működő üzletet viszel, amihez ők negatívan járulnak hozzá és nem csak az anyagok miatt. A rezsióradíj és az ÉTELED miatt, ugyanis az véges és amit rájuk pazarolsz, azt nem tudod a családodra vagy a hobbidra vagy akár új ügyfelek szerzésére fordítani.
NE dolgozz anyagáron. Senkinek. Esetleg kaphatnak kedvezményt, de emiatt a hiszti miatt én a helyedben dupla áron sem vállalnám őket a jövőben, nem hogy kedvezményesen.
Én is hasonló területen dolgozom 10 éve. Amikor elkezdtem dolgozni, szépen megszaporodtak a barátok. Az első pár alkalommal bevállatam ingyen, a gyakorlás nekem is jót tett és nekik sem volt kiadás.
Aztán megszaporodtak a vendégeim, de igyekeztem munka előtt/után teljesíteni a kívánságokat.
Viszont az emberek egy idő után elpofátlanodnak. Ha 1x-2x nem értem rá, akkor mentek a pofavágások és a szájhuzogatások. Akkor mondtam, hogy vége a jó világnak. A barátaim száma leredukálódott, az ingyenélők lekoptak (a családban sem beszélek mindenkivel).
Tesómékat természetesen megcsinálom (2 emberről van szó, ő és a párja), de ők nem tolakodóak, ha azt mondon 2 hét, akkor nem nyünyögnek. Ráadásul én is számíthatok rájuk ha van valami, én ezzel tudok nekik sokat segíteni.
Szóval a tanulság: pofátlan, követelőző, kihasználós embereknek semmit sem csinálunk ingyen! Bár én a helyedben már pénzért sem vállalnám őket ezek után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!