Mit tegyek, ha a húgom internetfüggő, de nem érdekli?
A történet lassan két éve tart, de csak most szántam rá magam arra, hogy másokat is megkérdezzek erről, ugyanis nehéz beszélnem egy ilyen "személyes" problémáról.
A húgom 13 éves és már régóta internetfüggő, de csak a napokban nőtte ki magát ez ilyen méretűre.
Már az elején szóltam a szüleimnek, hogy baj van, de az elején túlzásnak hitték, később pedig túl gyengekezűek voltak vele. Eleinte csak kedvesen megemlítettem, hogy talán pihenhetne, de ő azonnal ordibálni kezdett velem. Minden módszert megpróbáltam, megbeszéltem vele, hogy ez egészségtelen és segítségre van szüksége és én támogatni fogom, de nem hatotta meg. Megkérdeztem az okait is, mert attól tartottam, hogy valami lelki eredetű (nem szereti az embereket, vagy nem felel meg önmagának és inkább egy másik világba menekül), de itt is kiabált velem. (Nem hiszem, hogy mi tehetnénk róla, hiszen a szüleink nagyon szeretnek minket, van ránk idejük, a húgomnak pedig lennének barátai is, mégis elfordul tőlük, pedig nem csinálnak semmi rosszat.)
Féltem őt, nem eszik rendesen, csak chipset és néha egy tál müzlit, de azt is a gép mellett. Kórházban is járt már, egyszer annyira legyengült és kiszáradt, mégsem érdekli. A kórházban is mobilozott és a hazaérkezése után is netezett. Néha hajnali kettőig is ébren van, majd hétkor kel és iskolába megy.
Nagyon aggódom érte, de ő ezt nem veszi észre. Már mindent próbáltam, még programokat is szerveztem neki - amikre végül nem jött el... Ha eltiltálst kap, agresszív lesz és feszült, vagy magát készíti ki, vagy minket... Tudom, hogy amíg ő nem akar változni, nem fog, de ez mégsem maradhat így.
Ha valaki tud segíteni, kérem feltétlenül irjon!
16
Mindig is vicces amikor amiatt aggodnak, hogy valaki mellett elszalad a élet... miközben nyilván lehet simán introventált is.
Persze, a függőség az más tészta, de.
Lehetni lehet, csak nem mindegy, hogy valaki tényleg függő, vagy simán csak tele a mindene a környezetével.
Mindenesetre minden előtt az okokat kellene kideríteni, megszüntetni (van ám olyan, hogy pszichológus, az jobb mint a gyik közönsége) és utána kezelni a függőséget, mert különben visszaesik, miegymás.
A netfüggőség elég komoly probléma, főleg fiatal korban. Idősebbeknél csak annyi, hogy elcseszik az idejüket, de fiatal korban a személyiségfejlődési szakaszokat gátolja. Ezáltal a későbbiekben is gondok lesznek.
Nem csupán arról van szó, hogy a netet el kell venni tőle, hanem arról, hogy valamiért odamenekül, biztonságot vagy valami mást keres ott, amit amúgy nincs neki, amivel nem tud megküzdeni, szembenézni... Ebben kell igazán segíteni.
Önbizalom terén hogy áll? Erősítitek, bátorítjátok, vagy csak szapuljátok, hogy miért netfüggő? Csak mert az nem segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!