Mit tegyek, ha a húgom internetfüggő, de nem érdekli?
A történet lassan két éve tart, de csak most szántam rá magam arra, hogy másokat is megkérdezzek erről, ugyanis nehéz beszélnem egy ilyen "személyes" problémáról.
A húgom 13 éves és már régóta internetfüggő, de csak a napokban nőtte ki magát ez ilyen méretűre.
Már az elején szóltam a szüleimnek, hogy baj van, de az elején túlzásnak hitték, később pedig túl gyengekezűek voltak vele. Eleinte csak kedvesen megemlítettem, hogy talán pihenhetne, de ő azonnal ordibálni kezdett velem. Minden módszert megpróbáltam, megbeszéltem vele, hogy ez egészségtelen és segítségre van szüksége és én támogatni fogom, de nem hatotta meg. Megkérdeztem az okait is, mert attól tartottam, hogy valami lelki eredetű (nem szereti az embereket, vagy nem felel meg önmagának és inkább egy másik világba menekül), de itt is kiabált velem. (Nem hiszem, hogy mi tehetnénk róla, hiszen a szüleink nagyon szeretnek minket, van ránk idejük, a húgomnak pedig lennének barátai is, mégis elfordul tőlük, pedig nem csinálnak semmi rosszat.)
Féltem őt, nem eszik rendesen, csak chipset és néha egy tál müzlit, de azt is a gép mellett. Kórházban is járt már, egyszer annyira legyengült és kiszáradt, mégsem érdekli. A kórházban is mobilozott és a hazaérkezése után is netezett. Néha hajnali kettőig is ébren van, majd hétkor kel és iskolába megy.
Nagyon aggódom érte, de ő ezt nem veszi észre. Már mindent próbáltam, még programokat is szerveztem neki - amikre végül nem jött el... Ha eltiltálst kap, agresszív lesz és feszült, vagy magát készíti ki, vagy minket... Tudom, hogy amíg ő nem akar változni, nem fog, de ez mégsem maradhat így.
Ha valaki tud segíteni, kérem feltétlenül irjon!
16
Fúhhh ez elég nehéz kérdés,de van egy egyszerű válasz erre :P
--Húzd ki az otthonokban a wifit. Kobozd el a telóját kódold le--(előjött a sötét énem bocs)
De ha már komolyan nem bírja letenni, akkor beszéljél vele és a szüleiddel.
(;-;)
Gyerekpszichológus mielőbb!
Ehhez kevés vagy egyedül. Rá kell bírnod édesanyádékat arra, hogy oldják meg a helyzetet maguktól vagy vonjanak be szakembert (gyerekpszichológus).
"a húgomnak pedig lennének barátai is, mégis elfordul tőlük, pedig nem csinálnak semmi rosszat" Itt lesz a megoldás. Melyik az ok, melyik az okozat? Lehet, hogy te nem láttad, és - akár csak időlegesen - ők fordultak el tőle, ami miatt az internetben keresett vigaszt, és úgy maradt.
"Megkérdeztem az okait is, ... , de itt is kiabált velem." Mint, amikor anyám is kérdezősködött, én meg elhajtottam. Ez tipikus jele annak, hogy valami érzékenyre/lényegesre tapintottál rá.
Köszönöm a válaszaitokat, nagyon sokat segített! A Wi-Fi kódolásról nem tudtam, esetleg arról tudnátok egy részletesebb leírást adni?
12#
A barátai nagyon szeretik. Eléggé jó a humora és a szövege, hamar az ujja köré csavar bárkit. Régen sokat csengettek be nálunk az osztálytársai, hogy menjen velük játszani, de mindig visszautasította őket, hogy nem ér rá, így már annyira gyakran nem jönnek, mint régen. Én legalábbis ennyit tudtam, amikor egy iskolába jártunk és bár nagyon igaz az állításod, remélem nincs ilyen a háttérben és csak nehezen barátkozik.
Router kézikönyvében benne van a Wi-fi lekódolás menete, vagy rá lehet keresni konkrét router típus-altípus alapján az útmutatóra a neten.
Általában úgy működik, hogy böngészőben beírni a router címét (gyakran 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1) és ott be kell lépni egy jelszóval, amely alapértelmezett jelszót az adott router kézikönyve is leírja. Ezt a jelszót ajánlatos megváltoztatni beállítás után.
Belépés után egy weboldal-szerű beállító-felület jelenik meg.
Köszönöm azoknak, akik komolyan vették a kérdésemet. ^^
Nem tudom, hogy milyen korban vannak a többiek, de szeretném, ha tudnák, hogy itt nem csak arról van szó, hogy majd leszokik. Mint leírtam, ez már régen nem róla szól csak, ugyanis teljesen elzárja magát az emberektől. Nem akarom, hogy mellette szaladjon el az élet, valamint, ez a függőség már az egészségére is kihatással van.
Ilyen helyzetben pedig úgy gondolom, nem szabad "békén hagyni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!