Hogyan kezeljem jól, hogy az öcsém szerintem hibát készül elkövetni?
Figyelt kérdés
Az öcsém felnőtt ember, 25 éves, nagyon intelligens,kedves,szórakoztató,udvarias.Szeretem, mert a testvérem, de elfogulatlan emberek is nagyon jó véleménnyel vannak róla.A nők körében is népszerű, ő azonban lehorgonyzott egy nála pár évvel fiatalabb lány mellett pár éve. Komoly terveik vannak a jövőre nézve (házasság,gyerek).Aggódom, mert úgy tűnik, ők ketten nagyon különböző személyiségek,teljesen különböző neveltetéssel,családi háttérrel. Volt már köztük nagy konfliktus,szakítás,de újra összejöttek és már házasságot terveznek. Nemcsak én látom így, minden családtag, ismerős hogy nem illenek össze. Mikor szakítottak, a tesóm sokkal felszabadultabb volt, újra önmaga. Tudom, hogy felnőtt, az ő élete, nem szólhatok bele. Nem arról van szó, hogy a csajt nem bírjuk, csak azt látjuk, hogy nem tesz jót az öcsémnek. Szeretnék ezen valahogy túljutni.2018. nov. 8. 22:06
11/24 anonim válasza:
Először is kíváncsi lennék, miért biztos benne több válaszoló is, hogy a kérdező nő? Semmi nem utal rá.
De a kérdésre is válaszolva: szerintem egyetlen egyszer mondd el a kételyeidet neki. Javasold neki, hogy előbb költözzenek össze, de kettesben, ne valamelyikük szüleinél. Lakjanak együtt legalább egy évig, azalatt elég sok dolog kiderül a másikról. Aztán, ha továbbra is házasságot terveznek, akkor állj melléjük, támogasd őket.
Megjegyzem, hogy ha valaki a saját családjától erősen eltérő stílusú, neveltetésű embert választ párjának, az egyúttal lázadás is a saját családi normái ellen. Lehetséges, hogy az öcséd tényleg nem úgy akar élni, ahogyan a szüleitek, vagy te. És ezért választott más neveltetésű párt.
12/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Háttérinformáció:6 éve férjnél vagyok, 9 éve élünk együtt. Átlagosan napi 10-12 órát dolgozunk, háztartást vezetünk,a kevés szabadidőnket igyekszünk tartalmasan eltölteni egymással és a szeretteinkkel. Elhiszem,hogy sok esetben azok szólnak bele más dolgába, akiknek nincs jobb elfoglaltsága-ebben az esetben ez nem áll fenn. Kérem ne bocsátkozzunk feltételezésekbe,inkább kérdezzünk. Az is érthető, hogy sokan találva érzik magukat,akiknek része volt családtag részéről fúrásban. Szerencsére én nem vagyok érintett, ugyanakkor hálás lennék, ha elolvasná a szöveget,aki válaszolni szeretne. Mint írtam, nem szólhatok bele, nem is teszem. Nálunk hála Istennek nem szokás a másik privát szférájába gyalogolni,sem szülők,sem testvérek,sem más rokonok részéről.Ha megkérdez,maximum akkor mondunk véleményt.Az öcsém nem kérdezett,tehát nem szólok.Ha mesél, meghallgatom,igyekszem jobban megismerni a párját. Egyébként ő saját bevallása szerint sokszor jobban érzi magát nálunk,mint otthon.Ennyit a rosszindulatú nőrokonokról.Pl.ez is különbség a hátterükben,hogy náluk nem összetartó a család,semmit nem ünnepelnek,nálunk pedig fontosak a közös ünnepek. Ilyesmire gondoltam,hogy ezek problémát okoztak náluk eleinte,de úgy tűnik, a lánynak megtetszettek ezek a szokások,talán a közös életükben sem lesz gond. Aki megértette, hogy ha a háttérből is, de szorítok a testvéremnek,hogy boldog legyen így vagy úgy, vele vagy mással. Kérem, hogy a hozzászólások stílusában-függetlenül a véleményünktől-próbáljuk magunkat az általánosan elvárható viselkedési normákhoz tartani. Kiindulásnak javaslom a kérdés szövegét. Köszönöm.
2018. nov. 9. 15:16
13/24 A kérdező kommentje:
Az utolsó válaszolónak köszönöm a felvetést, hogy esetleg lázadás lehet ez a részéről.Ez bennem is felmerült. Viszont épp a napokban mesélte az öcsém, hogy mivel neki fontosak a mi katolikus gyökereink, és szeretne templomi esküvőt, ill.hitben nevelni a születendő gyermekeiket,a párja hajlandó megkeresztelkedni ezért. Ő semmilyen vallásos nevelést nem kapott, tesóm elmondása szerint teljesen más hátterű,világnézetű család,mint a mienk. A lánynak sok dolog jobban tetszik nálunk,de más dolgokban teljesen más a felfogása,mint tesómnak.Kérdeztem,hogyan hidalják át ezeket a különbségeket, azt mondta, neki inkább előny,ha más felfogású a társa,mert jókat tudnak beszélgetni a különböző nézőpontokról. Szerintem ez alapvetően jó dolog, viszont feleslegesen megnehezítheti a hétköznapokat,amikor nem izgalmas elvi vitákról van szó,hanem a munkás hétköznapok menedzseléséről.Az ő meglátása szerint ezek az elvi különbségek nem befolyásolják a mindennapi életet. Remélem így lesz. Ahogy írta itt a kedves utolsó válaszoló, hasznos kipróbálni az együttélést. Erre még nem volt példa,mert távkapcsolatban élnek,csak hétvégente találkoznak valamelyikük szüleinél.Ez így is marad még egy-két évig,míg a lány befejezi az egyetemet. Gondolom akkor kiderül, mennyire működik az együttélés.
2018. nov. 9. 15:31
14/24 anonim válasza:
Ja h vallásos vagy mindent értek,öcsi ne h boldog legyen mert vallásosék azt gyülőlik ha vki boldog önálló gondolkodo..
15/24 A kérdező kommentje:
Kérem ismét elolvasni, amit írtam. A katolikus gyökerek azt jelentik, hogy meg vagyunk keresztelve, hittanra jártunk és megtartjuk az ünnepeket. Mint nagyon sokan, akik szintén nem akarják másnak megmondani, hogyan éljen. Ugye elolvastad azt a részt, hogy nálunk az a szokás, hogy addig nem szólsz más dolgába, míg nem kérdeznek? Valóban úgy tűnik számodra, abból amit leírtam, hogy más boldogsága zavar? Gond volt az olvasással iskolában? Az ünnepek, mint olyan,nálunk pl.a karácsonyfa állítását jelenti, ami nekünk fontos. A lánynál nincs ilyen otthon,mert ők nem ünneplik. Viszont nálunk szívesen díszítette, jól érzi magát a közös karácsonyokon. Annyira, hogy otthon is javasolta, jöjjön össze a család, ha már fát nem állítanak, legyenek együtt. Meg is tették. Ilyem hagyományokra gondolok. De ha szerinted vallási fanatizmus karácsonyfát állítani, akkor sok millió emberrel együtt vállalom. Ha szerinted a más boldogságába való beleszólás, hogy az öcsém maga vetette fel a barátnőjének, hogy ő szeretné majd hittanra járatni a gyereket, nekem utólag mesélte,akkor szólok, hogy nem megy az értő olvasás. Ha ismered a betűket,de nem érted,ami oda van írva, akkor nem tudsz olvasni. Szerintem ezzel kezdj valamit, mert nagy hátrány lehet pl. hivatalos ügyek intézésénél.
2018. nov. 9. 15:55
16/24 anonim válasza:
Elég jol megy a hivatalos ügyintézes ateistaként is :) Sajnos viszketek a vallásosoktol a hagyományakitól,mindentől ami köthető hozzá. Trauma ért és sajnos kivetitem lehet mindenkire akinek közöe van a valláshoz. Sajnálom hogy nem tudtam jol értelmezni csak kiragadtam a vallást ami szemet szúrt..
17/24 A kérdező kommentje:
Semmi gond.Mindenki hajlamos a saját szűrőjén keresztül nézni a dolgokat és vannak "kulcsszavak",amikre ugrik néha az ember. Itt most nem akartam,hogy eltérjünk a tárgytól. A traumádat nagyon sajnálom,kívánom,hogy fel tudd dolgozni.
2018. nov. 10. 22:18
18/24 anonim válasza:
Barbár. Tipikus rosszindulatú ember vagy. Az lenne neked a jó ha te választanál az öcsédnek nőt az már jó lenne? Nyilván azért vannak még mindig együtt tervezik az esküvőt gyereket mert szeretik egymást. Inkább foglalkozz a kedves ferjeddel és inkább segíts nekik az esküvő szervezésében 🤙😉
19/24 A kérdező kommentje:
Kedves 18 sorszámú válaszoló: Természetesen jogod van a saját véleményedhez,azonban sajnos nem a kérdésre válaszoltál. Szövegértésed elégtelen. Vagy csak egyszerűen nem olvastad el. Kérlek tedd meg,ha érdemben szeretnél hozzászólni a témához. (Egyébként ez bármilyen téma esetén tanácsos). Köszönöm. Remélem nem ez volt a leghosszabb szöveg, amit mostanában olvastál. Értékelem a segítő szándékot, hogy az emberek megpróbálnak válaszolni,de sajnos nem sokra megyek vele, ha nem értelmezik a kérdést. Nem tudom, hogy nem képesek rá vagy nem akarják. Lehet, hogy nem ilyen lehangolóan sok a funkcionális analfabéta (értsd: nem képes az olvasottak értelmezésére, egyszerűen csak nem érdekli az emberek többségét, hogy a másik mit akar közölni. Valószínű, hogy a többség a saját érzelmeit közli, függetlenül attól, hogy mit írtam. Hiszen világosan leírtam többször is, hogy nem akarok beleszólniaz öcsém magánéletébe. Nem is szólok. Ő mesél magukról. Nekem vannak bizonyos kételyeim, de nem nekem kella lánnyal élnem, így csak csendben remélem, hogy boldogok lesznek. A lány nagyon szeret a mi családunkkal lenni, mert nálunk összetartóbb, vidámabb a hangulat, náluk sajnos sok a feszültség, probléma. Talán egyfajta menedék is neki ez a közeg. Szóval nem, nem fúrja senki.Amúgy ez pontosan leírva látható kb.3-4 helyen,nem tudom ennél egyértelműbben megfogalmazni. Csak kíváncsiságból: 18-nak és a hozzá hasonló nívón szövegértőknek hány osztálya van? Illetve azokat milyen eredménnyel végezték el? Bár erre az írásuk (?) is enged következtetni..
2018. nov. 16. 19:38
20/24 anonim válasza:
Szeret veletek lenni, te meg utálod és itt furod,rém képmutató vagy,leGalább az arcába mondanád..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!