Ti segitenetek a tandijjal? Mit tegyek?
Kulfoldon dolgozom, noverem pedig egyetemre jar. Most nem tudom megmondani, hogy mennyi lesz az eves tandij.
Korabban mondta anyukam, hogy lehet, nem lesznek kepesek kifizetni ezt a tandijat, es hogy esetleg kernek a segitsegemet. Mivel altalaban is szoktam nekik kuldeni egy kisebb osszeget, megbeszeltuk, hogy noverem felreteszi a fizetese egy (eleg nagy) reszet, es a maradek osszeget kifizetem en, ha szukseg van ra.
Ma beszeltunk telefonon, es kerdeztem, hogy all a penzzel, mert meg 2 fizetesnapom van tanevkezdesig (az ove), es ki kellene szamolnom a koltsegeket. Mondta, hogy nem jol, es eloszor anyura kente a dolgokat. Kiderult, hogy simlizett, mind a ketten benne voltak a bevetel eltapsolasaban (tobbnyire felesleges ruhakra koltottek). 80 000 ft van most a bankszamlajan.
Egyreszt nem szeretnem, hogy elcsusszanak emiatt a tanulmanyai, masresz viszont rosszul esik ez a hozzaallas (hogy majd a teso kifizeti), es nem szivesen utalnek at a megszokott segitsegen kivul akar meg extra 120 000 forintot. (Habar meg nem tudom, mennyi lesz a tandij. Lehet, noverem levelezore megy, hogy tudjon tovabb dolgozni es olcsobb legyen.)
Viszont tudom, hogy ha diplomaval tobbet keres majd, az ugyis valoszinuleg elfolyik majd a semmibe... Ti segitenetek? Hogyan tudok segiteni, ha mind ilyen lokottek?
Ha a nővéred otthon lakik, pénzt keres és még te is küldesz, akkor bőven félre kéne tudni raknia a tandíjat.
A helyedben azt csinálnám, hogy igényelje meg a diákhitel 2-t ennek a legalacsonyabb a kamaa és pénz egyből a sulihoz megy. Menet közben lehet előtörleszteni a tőkéből, ebben segíthetsz neki pl félévente 50 ezerrel, a maradékot meg majd szépen törleszti a fizujából. Így tuti arra fordítja a pénzt amire kell és nem lesz belőle nyaralás, ruhák meg miegymás. Azokat vegye meg a fizujából.
Ahogy látom, a nővéred (és az anyád is) egyáltalán nem tud a pénzzel bánni, kvázi ezért is szegények. A baj az, hogy megszokták, hogy tőled - aki viszont képes vagy félretenni - bármikor kaphatnak "pótlást".
Nagyon esélyes, hogy a nővéred diplomásként is továbbra is tőled kér majd pénzt. Tudod: nagyobb fizetés -> nagyobb kiadás -> nulla pénz a bankszámlán (kb. mint most).
Valahogy arra kellene rávenned a nővéred és az anyád, hogy a saját pénzüket osszák be, és próbáljanak meg abból boldogulni.
Mit tennék? Körberöhögném őket. Jobb oldalról indulva. Kétszer.
Aztán, ha nagyon jó fej vagyok, akkor küldeném a szokásos összeget továbbra is, csak immár tandíj címszó alatt. Aztán arra költik, amire akarják.
Kérdező szerintem tényleg aszerint döntsd el véglegesen hogy mennyire birod a nővéred, mennyire vagytok jóban. Itt egy két kommenten kivűl mindeki úgy beszél mintha ő valami esküdt ellenséged lenne, akinek az istenért se lehet segíteni.
Ha persze így van akkor tényleg nem muszály, de szolidalitásból 1-szer befizetheted, igen, az egyetemnek. Aztán ennyi.
Más felől viszont, kért kölcsön na bumm..itt a világ vége.. Egyébként ez nagyon szép dolog tőled mindentől függetlenűl hogy utalsz nekik, csak azt mondom, hogy ez nem valami kizárólag rád vonatkozó egyedi szituáció.
Ha modódban áll, mit tom én keresel 600-at és félretudsz rakni elvagy 300-ból szóval marad szintén 300 akkor miért ne? Mondom a lényeg hogy milyen a viszonyotok. De semmi új keleti módi nem lenne benne ha segítenél a tesódnak főleg, ha aztán tényleg elvégzi, és jó munkája lesz.
Amúgy beszéltél már vele erről? Me lehet azt [is] kéne leginkább, hogy legyen már kevsébbé kergült egy picit. Mert ha nem végzi el a sulit akkor szívás van halbabla.. mert van egy olyan érzésem hogy nem volt eddig erről sokszór szó.
Na, ezeket megtudod állapítani egyedül. Amúgy meg ha adsz és elszórja akkor meg többet ne adj, mindenképp tedd hozzá hogy ez ilyen utolsó esély teszt jellegű dolog.
neten fent van, hogy menyni a költségtérítés
ha nem találod, felhívod a TO-t és megmondják
am én nem adnék ezek után, rád számít, ő meg elszórja a pénzt
Amikor kulfoldre koltoztem, meg nem volt munkaja, es nagyon kuszkodtunk anyagilag. Emlekszem, a repulore is ures gyomorral szalltam fel, mert volt otthon 2db csirkeszarny, meg egy szaraz kifli es anyunak nem volt 20 forintja, hogy leszaladjon 2db friss zsomleert.
Nagyon sok volt a csaladi tartozas (most nem tudom, mennyi), a legolcsobb alberletet is alig tudtuk kinyogni, es allandoan ures volt a huto. Termeszetes volt, hogy ha ugy alakul, rendszeresen fogok segiteni.
Azota noverem is kapott munkat egyetem mellett, anyu is tobbet keres, en pedig orulnek, ha kenyelmesen kijonnenek, es a tartozas is vegre 0 lenne... Ha nem ruhakra, meg mit tudom en mire menne el a tobblet penz.
En elmentem reszmunkaidobe, most tanulok is, nem csak dolgozom. Csak a legszuksegesebbekre koltok, es a felretett penz befektetesi szamlara megy, hogy egy sajat vallalkozast majd tudjak belole finanszirozni. A penz nem rossz itt, de csaladot nem lehetne erre alapozni, es kimondhatatlanul uuutalom a munkamat.
Noveremmel egyebkent joban vagyunk, amiota mar nem lakunk egyutt.
Koszonom a hasznos valaszokat!
Ezek után én egyáltalán nem fizetném a tandíját. Már most hazugsággal indul az egész, már most hazudik neked, hogy még nem tudja, mennyi lesz a tandíj, aztán majd benyög valami sokkal nagyobb összeget, hogy több pénzt kapjon tőled. (van olyan hely, ahol a tandíj pl 100.000 FT, ő meg majd akkor bemond 150.000-ret?)
Te is írtad, hogy nem tud bánni a pénzzel, de ha te folyamatosan kisegíted őket, akkor bizony nem lesz megállás. Megszokták, hogy nem kell figyelni arra, hogy elszórják a pénzt, mert te úgyis kisegíted őket.
Én a havonta rendszeresen átutalt pénzt kinevezném tandíjkisegítőnek, és kész. Többet nem utalnék. Nekik is ugyanúgy meg kell tanulni bánni a pénzzel, és nekik is rá kell jönni arra, hogy te sem a fáról szüreteled a 20.000 forintokat.
Nehéz kérdés, de én ezek után szintén nem segítenék. Simán meg tudták volna spórolni a tandíjat, de ők inkább elszórták, mondván, te úgyis fizetni fogod majd. Ne hagyd, hogy kihasználjanak. A testvéred meg a fizetéséből rakjon félre, és spórolja össze a tandíjat. Ez így nem járja, hogy ő meg anyud elkölti a teljes fizetését, akkor te még adsz nekik pluszba, és utána még neked kéne finanszírozni a testvéred tanulását, mert ők bizony nem fognak spórolni tandíjra! Én is átkeresztelném a havi 30-50-et tandíjra, aztán osszák be, ahogy akarják. Kikötném, hogy engem nem érdekel, mire költik, de én egy fillérrel sem fogok többet utalni.
Aztán ha elszórják, vagy csúszik a testvéred fél éveket, az már nem a te hibád és nem is a te felelősséged.
Én sem segítenék nekik ebben.
1. Olyan nincs, hogy nem tudja, mennyi lesz a tandíj. A felvi.hu-n simán meg lehet nézni. Szerintem is hazudik, és azon gondolkodik, hogy mennyit diktáljon be neked, ami eléggé pofátlan visszaélés a segítséggel.
2. Te írtad, nem tudnak bánni a pénzzel. Ezt pedig nem neked kell finanszírozni! Ha mindig kisegíted őket, akkor nem fogják sosem megtanulni, hogy a pénzt be kell osztani, és nem a külföldön dolgozó gyereket kell megfejni.
3. A nővéred a fizetéséből, főleg, hogy otthon lakik, simán ki tudná spórolni a tandíjat. Viszont elkölti ő is, meg anyud is a teljes fizetését, mondván, te úgy is adsz. Ez durva kihasználás, már ne haragudj. Ha segíteni szeretnél, akkor szerintem is az eddigi támogatást nevezd ki "tandíj kisegítőnek". Innentől, ha nem a tandíjra költik, az nem a te felelősséged, ahogy az sem, ha a nővéred csúszik az iskolával a felelőtlensége miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!