Ti segitenetek a tandijjal? Mit tegyek?
Kulfoldon dolgozom, noverem pedig egyetemre jar. Most nem tudom megmondani, hogy mennyi lesz az eves tandij.
Korabban mondta anyukam, hogy lehet, nem lesznek kepesek kifizetni ezt a tandijat, es hogy esetleg kernek a segitsegemet. Mivel altalaban is szoktam nekik kuldeni egy kisebb osszeget, megbeszeltuk, hogy noverem felreteszi a fizetese egy (eleg nagy) reszet, es a maradek osszeget kifizetem en, ha szukseg van ra.
Ma beszeltunk telefonon, es kerdeztem, hogy all a penzzel, mert meg 2 fizetesnapom van tanevkezdesig (az ove), es ki kellene szamolnom a koltsegeket. Mondta, hogy nem jol, es eloszor anyura kente a dolgokat. Kiderult, hogy simlizett, mind a ketten benne voltak a bevetel eltapsolasaban (tobbnyire felesleges ruhakra koltottek). 80 000 ft van most a bankszamlajan.
Egyreszt nem szeretnem, hogy elcsusszanak emiatt a tanulmanyai, masresz viszont rosszul esik ez a hozzaallas (hogy majd a teso kifizeti), es nem szivesen utalnek at a megszokott segitsegen kivul akar meg extra 120 000 forintot. (Habar meg nem tudom, mennyi lesz a tandij. Lehet, noverem levelezore megy, hogy tudjon tovabb dolgozni es olcsobb legyen.)
Viszont tudom, hogy ha diplomaval tobbet keres majd, az ugyis valoszinuleg elfolyik majd a semmibe... Ti segitenetek? Hogyan tudok segiteni, ha mind ilyen lokottek?
Szerintem itt valami sumákolás van.
1.) Felvi.hu-n kint van minden fizetős szak ára.
2.) Nem egyben kell kifizetni a tandíjat, hanem a fél év során 3 részletben. Egy bsc 180-280 között szokott lenni, kivéve az orvosi képzések. Ott közel milliós nagyságrend.
Annak pedig semmi értelme, hogy rád alapozva elverik minden pénzüket.
Valószínűleg azért nem tett félre a nővéred, mert úgy van vele, hogy majd mond neked egy összeget, amit te kifizetsz. A tandíj összegét már most lehet tudni, és amennyire tudom, beiratkozás után, ősszel kell leghamarabb fizetni, szóval még van néhány hónapja a nővérednek a pénzgyűjtésre.
Azt ne hagyd, hogy rajtad élősködjenek! Mondj neki egy összeget, hogy segítesz, de max. ennyivel. Ha pedig nem elég neki a fizetése, a szülők támogatása, a te támogatásod, még mindig ott a diákhitel.
Koszonom a valaszokat! Sok nagyon hasznos volt:)
En havonta arfolyamtol fuggoen 35-50ezer forintot kuldok nekik. Mondjuk nem havonta kuldom, hanem haromhavonta az atutalas dija miatt, es az a 100-150ezer forint sem tart ki soha egy honapig.
Noverem maris a szakmajaban dolgozik mint gyakornok, kicsit tobbet keres mint a minimalber, es egy diplomaval egeszen biztos, hogy veglegesitik es nagyon szepen fog keresni. De amikor kisdiakok voltunk, mar akkor is sokszor tolem kert, ha mar nem volt neki cipore, mert elkoltotte. Anyam is mindig elkerte az osszes osztondijamat, diakmunka penzemet, mindent. Tudom, hogy szegenyek voltunk, ezert kuldok most is, de ez igy nincs rendben.
" az a 100-150ezer forint sem tart ki soha egy honapig. "
Ennyiből nem voltak képesek összespórolni egy félév árát, úgy, hogy ő is dolgozik?
Én ezek alapján az eddigieken túl NEM segítenék. (És szerintem ez is sok, amit hazaküldesz.) Tanulja meg, hogy a pénz mennyit ér. Halasszon, dolgozzon. Nyilván Te is jól el tudnál költeni havi +50.000-t.
Ha félre tennék, amit küldesz, kijönne belőle a tandíj. Válasszanak: félre tudják ők tenni, vagy te gyűjtöd, és tandíjbefizetéskor utalsz csak ezentúl, félévi adagokban.
Ha már így is ennyivel segíted, pluszban nem adnék. Te vagy a fejőstehén számukra. Nem gonoszságból nem adnék, hanem nevelési célzatból. Úgy látszik, nem osztják be a pénzt, mert mindig arra várnak, hogy ha megszorulnak Te majd kipótolod. Amíg ezt meg is teszed, tutira nem tanulnak meg a pénzzel bánni.
Elküldeném most, de akkor hónapokig nem küldeném a szokásos pénzt, amíg úgymond "le nem törlesztődik".
Ha semmiképp sem akarsz küldeni, akkor mond, hogy befektetted és ha kivennéd százezreket vesztesz rajta.
Amúgy ha nővérednek van bejelentett állása, hitelt is vehet fel. Havonta visszafizetheti kisebb összegekben. Ja meg ott a diákhitel is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!