Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Ti segitenetek a tandijjal?...

Ti segitenetek a tandijjal? Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Kulfoldon dolgozom, noverem pedig egyetemre jar. Most nem tudom megmondani, hogy mennyi lesz az eves tandij.

Korabban mondta anyukam, hogy lehet, nem lesznek kepesek kifizetni ezt a tandijat, es hogy esetleg kernek a segitsegemet. Mivel altalaban is szoktam nekik kuldeni egy kisebb osszeget, megbeszeltuk, hogy noverem felreteszi a fizetese egy (eleg nagy) reszet, es a maradek osszeget kifizetem en, ha szukseg van ra.

Ma beszeltunk telefonon, es kerdeztem, hogy all a penzzel, mert meg 2 fizetesnapom van tanevkezdesig (az ove), es ki kellene szamolnom a koltsegeket. Mondta, hogy nem jol, es eloszor anyura kente a dolgokat. Kiderult, hogy simlizett, mind a ketten benne voltak a bevetel eltapsolasaban (tobbnyire felesleges ruhakra koltottek). 80 000 ft van most a bankszamlajan.

Egyreszt nem szeretnem, hogy elcsusszanak emiatt a tanulmanyai, masresz viszont rosszul esik ez a hozzaallas (hogy majd a teso kifizeti), es nem szivesen utalnek at a megszokott segitsegen kivul akar meg extra 120 000 forintot. (Habar meg nem tudom, mennyi lesz a tandij. Lehet, noverem levelezore megy, hogy tudjon tovabb dolgozni es olcsobb legyen.)

Viszont tudom, hogy ha diplomaval tobbet keres majd, az ugyis valoszinuleg elfolyik majd a semmibe... Ti segitenetek? Hogyan tudok segiteni, ha mind ilyen lokottek?

2015. júl. 6. 01:44
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
91%
Hát, én nem látok más "megoldást", mint hogy eldöntöd, eldöntitek, hogy mennyit akarsz adni neki, azt odaadod, aztán a többi rájuk van bízva. Ha másra költik, akkor így jártak. Mert ha mindig adsz nekik amikor és amennyit kérnek, akkor nem lesz megállás, ha olyan a mentalitásuk. És amit adsz, azt is az utolsó pillanatban, amikor neki be kell fizetni. Vagy ajánld fel, hogy te utalod át a számlára az iskolának, ha lehet utalással fizetni.
2015. júl. 6. 01:59
 2/29 anonim ***** válasza:
92%
Segítenék,de csak 1 szer.
2015. júl. 6. 01:59
 3/29 anonim ***** válasza:
89%
Ilyen nincs, hogy nem tudni, mennyi a tandíj. Kinn van a neten.
2015. júl. 6. 02:12
 4/29 anonim ***** válasza:
78%

Igen az lenne a legjobb. Ha te tudnál valahogy a sulinak fizetni. Aztán majd kuderül mihez kezd.Ha amugy nem utáljátok egymást, ennyit még megtehetsz.

Aztán ha ők meg továbbra is elszorják a sajátjuj akkor nem adsz többet, ezt tedd hozzá. Azt a reakciójukból ugyis kiderül érdemes e még adni a jövőben

2015. júl. 6. 06:18
 5/29 anonim ***** válasza:
100%
Előre le kell fixálni, mennyit adsz. Az összeg nem nőhet, az már az ő saruk, ha elszórták. Nehogy neked fontosabb legyen a nővéred iskolája, mint neki magának!
2015. júl. 6. 06:24
 6/29 anonim ***** válasza:
67%
Egy fix összeget adnék neki, és azt osszák be. De ha elvégzi az egyetemet, akkor sem biztos, hogy magasabb lesz a fizetése. Sok diplomás munkanélküli ebben az országban.
2015. júl. 6. 07:03
 7/29 anonim ***** válasza:
100%
Én is azt csinálnám, hogy én eldöntöm, mennyit adok, és kész. Nehogy már rajtad élősködjenek! Amúgy is szép tőled, hogy te finanszírozod (részben) a testvéred tanulmányait, hiszen ez egyáltalán nem lenne a te dolgod.
2015. júl. 6. 07:22
 8/29 anonim ***** válasza:
100%

Még nekik is elég idő van, hogy gyűjtsenek, szóval most ki kell deríteni, mennyi kell, aztán előállni egy tervvel. Én csak kicsit adnék többet, mint szoktam, aztán osszák be, ha nem elég, ott van a diákhitel (aminek nagyon alacsony a kamata), biztos nem fog miattad csúszni, de ha nem tudja máshogy megoldani akkor is az ő hibája lesz.

Egyáltalán miért, mennyi pénzt küldesz nekik rendszeresen? Nem érzed úgy, hogy kihasználnak?

2015. júl. 6. 08:05
 9/29 anonim ***** válasza:
89%

1. A helyedben most az EGYSZER segítenék (ezt határozottan kijelentve), és utána ehhez tartanám magam, akkor is, ha az egyetem emiatt elúszik. Küülönben ugyanis soha nem lesz vége a kunyerálásnak.

2. Viszont a megszokott támogatást (nem írtál összeget, de érdekes lenne), egyelöre szüneteltetném.

3. A tandíjat - amennyiben közlik a pontos összeget - TE utald át direkt az egyetemnek (ehhez meg tudják adni a különféle bankadatokat meg az egyetemi azonosítókat), ne nekik küldd el. (Bárhonnan külföldröl lehet direkt utalni MO-ra)

2015. júl. 6. 08:18
 10/29 anonim ***** válasza:
96%
Nos ha tudod, hogy hova jár a nővéred és milyen szakra, akkor utána tudsz te is járni, hogy mennyi az annyi. Ez azért is fontos, mert ha simlizett a spórolással,lehet ezzel is fog. Tandíjat félévenként kell fizetni, átlagban 200 ezer körül van, de a népszerűbb szakokon illetve MSc/MA-n lehet több is.
2015. júl. 6. 08:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!