Ilyen feltételek mellett segítenél a testvérednek?
Van egy nővérem (édesanyánk közös csak), aki most rossz helyzetbe került. Az én édesapámmal sajnos nagyon rossz a kapcsolatuk, de csak ő tudna neki most segíteni.
Én 18 éves vagyok és azt terveztem, hogy elköltözök otthonról, de apukám csak úgy hajlandó segíteni neki ha cserébe én otthon maradok és nála dolgozók.
Talán így egyszerűnek tűnik, de nehéz vele együtt élni, akaratos és minden percemet beosztja. Szerinte ráérek tovább tanulni később is.
A nővérem soha nem tudta elfogadni, nem is nagyon beszélnek egymással. A segítséget sem fogadná el tőle, de neki majd azt mondjuk, hogy anya és én jutottunk pénzhez és azzal segítsük.
Miért kell segíteni a nővéredet? Ez valóban megoldaná a problémáját?
Szerintem apukád így akar odaláncolni. Miért ne tanulnál rögtön tovább? Én nem halasztanám el.
Ha apukád csak ilyen feltételekkel segítene, az nem is igazi segítség. Hanem inkább zsarolás.
Azt nem tudom megmondani sajnos, hogy én segítenék-e.
De azt gondolom mindenesetre, hogy nagyon értékes dolgot cselekszel akkor, ha ilyen önfeláldozó módon a segítés mellett döntesz, mert azt gondolom, hogy az ilyen cselekedetek azok, amik valódi és el nem vehető és időtálló értékek egy ember életében. Ugyanakkor nem volnék annyira biztos benne, hogy ez a "ráérsz még a tanulással" dolog a legbölcsebb hozzáállás bárki részéről is...
Azt gondolom, hogy ha bármilyen lehetőség is volna rá, talán megpróbálnék törekedni rá, hogy a kérdés megoldása ne a "vagy- vagy"- ban merüljön ki, hanem hogy az "és" legyen a megoldási lehetőségek fő csapásiránya, vagyis ha lehet megpróbálnám úgy kivitelezni a dolgot, hogy a segítség és a tanulás Lehetőleg mellérendelő viszonyban legyenek az életemben. Esetleg levelezőn tanulhatnál, vagy ilyesmi.
Szerintem az ilyesfajta altruista hozzáállás nem elvárható, esetleg a jövőbeni egzisztenciális viszonyaid rovására adott esetben, még a közeli rokonságban sem feltétlenül, mégis jó dolog, ha az ember adott esetben ilyen módon is képes a maga érdekéről lemondani más javára (mélyen hiszem, hogy valójában ez a fajta lemondás a valódi saját érdek...)
A nővéred helyében nem fogadnám el ezt a "kompromisszum"-ot. Ha valaki, ő tudja, milyen az édesapád, nem véletlenül lehet rossz a kapcsolat.
El kéne mondanod apádnak, hogy te most szeretnél tanulni, amíg még benne vagy, nem később. Ha ilyen zsarolással akar magához láncolni, az lesz a következménye, hogy végleg elveszít. Nem tudsz felnézni rá, ha ennyire önző módon viselkedik.
Édesanyátok nem tudna segíteni?
Nem.
Azzal, hogy apád ezzel a zsarolással megfosztana a továbbtanulástól, tönkretehetné a jövődet.
De hát neki nem is a lánya... És biztosan van oka is annak, hogy miért nem jó a kapcsolatuk. Miért segítene hát apád csak úgy?
Egyébként bármi is a helyzet, én biztos nem áldoznám fel a jövőmet (az egész jövőmet!) egyszeri segítésért.
Egy pici gyerekkel terhesen maradt egyedül, sajnos nemrég egy balesetben meghalt a férje.
Igen, apa ilyen önző, de nem képes belátni. Vannak jó tulajdonságai is, csak ez a fajta ragaszkodás és kisajátítás ami nagyon rossz.
Ha igent mondok, sok utazással járna (angol és orosz felsőfokú nyelvvizsgám van) a munka. Én őt is megértem, mert bízik bennem és szeretné ha egy napom én venném át a cégét....
Ja, és a nővéremnek jelenleg nincs munkája, a megtakarításait éli fel, de a lakáshitelt törleszteni kell meg a legalább egy évig élni is valamiből, míg vissza tud menni dolgozni.
És a nővérem nem tud semmiről, mert nem fogadná el apu segítséget.
De én nagyon szeretem és rossz látni, hogy szenved. Legalább az anyagi gondoktól megszabadulna, a gyászt meg csak az idő segíthet feldolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!