Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit tennetek a helyemben?

Mit tennetek a helyemben?

Figyelt kérdés

Nem konnyu dolog. Anno 11 evvel ezelott anyukam vett egy lakast en es a hugom nevere. Mivel a tőke csak 7 millio volt, 5 millio ft svajci frankot vett fel ra. A mi nevunkre termeszetesen, még kiskoruak voltunk. Gyamhatosagi engedellyel tette mindezt. Elteltek az evek, en elkoltoztem, dolgozni kezdtem es csaladot alapitottam, 2 kislanyom van. Hugom es anyukam ott maradtak a hitellel terhelt lakasban. Eljott az ido, hogy sajat ingatlanunk legyen, de mivel önerőre eselyunk sincs, arra gondoltunk, a julius 1-jen eletbe lepo szocpolt vesszuk igenybe.

Es itt kezdodnek a problemak, hogy nekem van egy fel lakas a nevemen hitellel terhelve anyamnak koszonhetoen. Azon gondolkodtam, hogy ingyenes ajandekozasi szerzodes, viszont akkor elesek a jogos reszemtol a lakas arabol. Mert oke, a hitelt ok fizetik, abbol nem is jar nekem semmi, viszont a tőke reszebol 3,5 millio megilletne.. Es hugom pofatlanul multkor beszolt nekem, hogy minel elobb intezzuk el az ajandekozast, nehogy majd koveteljem kesobb a részem. Ezen nagyon osszevesztunk.

Most mit csinaljak? Egyrészt szeretnek mar sajat lakast de annak a 3 es fel millionak is lenne helye, evek mulva is. Nyilván el tudna viselni, hogy szinte ingyen lesz majd egy ingatlana (most anyammal felesben fizetik a hitelt), es en meg szivjak még 25 evig amig nagymama korba kerulok.

2015. márc. 17. 08:25
 1/6 anonim ***** válasza:
Miert, kotelezo az ajandekozasi szerzodes? Nyugodtan kerheted a reszed is, ha mar ennyire bunko volt a testvered. Miert hagyod magad kisemmizni?
2015. márc. 17. 08:57
 2/6 anonim ***** válasza:
46%
Családon belül az ilyen dolgokat ritkán lehet konfliktus mentesen elintézni. A legjobb, ha az egész gondot családi örökségnek tekinted és úgy rendezed az életed, mintha ez nem is létezne.
2015. márc. 17. 09:01
 3/6 anonim ***** válasza:

Ha húgodnak ajándékozod, buktad.

Viszont ha anyukádnak ajándékozod a részedet (50%), akkor majd egyszer sokára, ha egyszer anyukád részéről örökölni fogsz, a lakás 25%-a fog téged illetni (anyukádnak ajándékozott rész fele, a másik fele ugye a tesódé).

Tekintettel arra, hogy a 12 mio-ért vett házból 3,5 mio forint volt a részed, anyukád után történő öröklésnél (ha addig nem változna semmi, pl. ingatlan árak, ingatlan állapota és hasonlók), akkor az 3 mió Ft-ot jelentene. Ez így nem volna elfogadható neked?

2015. márc. 17. 09:50
 4/6 A kérdező kommentje:
A szocpol szabalyzat eloirja, hogy nem lehet ingatlan a nevemen. A legjobb az lenne, ha most oda ajandekozom de ha ok eladjak akkor kifizetnek. Ez igy lenne korrekt de ez ezer szazalek hogy nem igy lesz. Ezert őrlődöm hogy mi lenne a legjobb...
2015. márc. 17. 09:51
 5/6 A kérdező kommentje:
De az teljesen jo lenne! Ez eszembe sem jutott :)
2015. márc. 17. 09:52
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem vagyok bankár de van tapasztalatom ilyen ügyben. Először is egyáltalán nem biztos, hogy csak úgy le lehet ezt zongorázni. Elajándékozom és akkor ennyi vége a dolognak. Ahhoz a banknak is lesz egy két szava. Először meg kellene kérdezni a bankot, hogy egyáltalán engedik -e, hogy te mint az egyik adós kiszállj a történetből. Az a ház jelenleg a banké. Tehát vele kell egyeztetni első körben. Ha ott pozitív számodra a dolog utána lehet gondolkodni, hogy mi legyen a rád eső résszel.
2015. márc. 17. 10:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!