Okozhat-e traumát gyerek gyereknek?
Igen okozhat, de szerintem nem hibáztatható érte, hisz még gyerek, nem fogja fel a tettei következményét (amennyiben olyan korú gyerek).
Nekem a bátyám egy este azt mondta kicsiként, hogy ne menjek át a másik ágyra, mert kinyúl egy kéz a falból és elvisz. A mai napig van bennem egy kis szorongás esténként, hiába tudom, hogy ez nem lehetséges meg hogy senki nincs az ágy alatt, mégis belegondolok néha és nem lógatom le a lábam. Pedig már 26 vagyok.
Tavolabbi rokonsagban a nagyobb gyerek terrorizalta a kisebbet, a szulok meg nem leptek. A kisebbnek komoly lelki problemai is voltak, ami fizikai tuneteket is okozott (etkezesi problemakat is).
Felnottkent szerintem nem hibaztathato, hiszen gyerekkent nem fogta fel hogy a tetteinek mik a kovetkezmenyei.
Azert nem mindegy, h kit nevezel gyereknek...
Egy 5 evest, aki ossze-vissza beszel,
vagy egy 12 eves, aki szetcukkolja a masikat, es megalazza...
Utobbi nem gyerek, hanem egy rohadek, akit nem neveltek meg
Igen, okozhat. Valóban nem hibáztatható érte, de ha nem született pszichopata, akkor egy életen át is bánthatja az, amit gyerekként tett (még ha játékból vagy véletlenül, vagy hirtelen indulatból is) a másikkal.
Nézd meg az Agatha Christie remekművéből készült filmet (a könyv is nagyon jó): Öt kismalac.
Ps.: Ma már MINDEN trauma feldolgozhatható, ha van némi esze és belső ereje a páciensnek.
Ha érdekel személyes élmény elmondom az enyémet.
Tényleg nem önsajnáltatás csak megtörtént esetek.
Szóval engem gyerek koromban a kortársaim rengeteget bántalmaztak, leginkább azért mert nem tudtam beilleszkedni.
Ezt úgy értem h volt fizikai bántalmazás ütés verés és szóbeli is. Tehát köcsögözés, hülyézés... leginkább azért mert az én érdeklődési köröm más volt mint az övék nem érdekelt sem a szex sem a bulizás és ez most is így van.
Időben kifejezve egyébként mindez olyan 10-töl 17-18 éves koromig tartott.
És mindez senkit sem érdekelt. Szóval volt részem annyi traumában h a mai napig sem felejtetem el őket és mindenki aki ismer azt mondja h egy magamnak való megkeseredett ember vagyok.
Csak ők nem tudják h miét.
Mindemellett az apám még náci volt, és ö is bántalmazott.
Most egyedül élek és nem igazán keresem a társaságot, moziba is egyedül szoktam menni.
25 F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!