Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Szeretem a tesóimat, de nem...

Szeretem a tesóimat, de nem szeretnék az ingyen utazási irodájuk lenni. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Van két féltesóm. Az anyjuk egész életében abból élt, hogy nála szerencsésebb helyzetben lévő emberek társaságát kereste és tőlük kunyerált ingyen dolgokat, kedvezményeket. Sajnos a tesóim is teljesen természetesnek gondolják ezt a viselkedést. Hamarosan külföldre költözök. Szeretném néha meghívni a tesókat, mert nagyon szeretjük egymást, de azt nem szeretném, ha innentől én lennék az ingyen szálloda, ahova bármikor lehet jönni hónapokra is akár. Én bármikor szívesen látom őket, nem arról van szó, csak hát az, hogy valaki külföldön él, nem azt jelenti automatikusan,hogy kőgazdag és nekem most a saját egzisztenciám megteremtésére kell koncentrálnom. Ti hogyan tartanátok meg az egyensúlyt,hogy ne rajtam lógjanak folyton, de azért időnként itt legyenek?
2013. okt. 7. 08:55
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Sorry. Mivel nagyon fáradt vagyok és rohadt sok elütésem volt, bemásolom újra, javítva:

Egyszerű: először is le kell fektetni a szabályokat, amelyeket te hozol (azaz te diktálsz, hiszen te vagy a meghívó fél):

Mivel nagyon hasonló helyzetben vagyok, mint te, és már külföldön, elmondom, hogy én mit tettem az élősködés ellen:

Mindenki jöhet, aki akar, de az utiköltségét és az utazását ő maga oldja meg, oda és vissza is. Nálunk nem lakhat, mert nincs elég hely. ESETLEG hajlandó vagyok beszállni olykor-olykor (de nem minden esetben és mindenkinél!) a szállodai szoba árába.

Az itt-tartózkodása alatt időnként beszállok az étkezésébe, illetve én fizetem. Minden más az ő ceh-je.

Ez az átlag magyar sztereotípiákba és rózsaszínű barbis álmokba nem fér bele, ezért azonnal meg is szokták adni érte a megfelelő jelzős szerkezeteket - amivel csak maguk alatt vágják a fát.

Azt tudatosítsd magadban, hogy csak azért, mert te hajlandó vagy másként élni, egy külföldet bevállalni, országot elhagyni, egy teljesen más világhoz alkalmazkodni, vagy csak azért, mert muszáj - és neked valamennyivel több pénzed lesz, mint a rinyáló rokonaidnak, te nem vagy bűnös! nem vagy önző, országelhagyó, EZÉRT nem is vagy köteles senkit puszta "szeretetből" a nyakadba venni.

Ez segít a legtöbbet: ha valaki szeret téged, akkor álmában sem jut eszébe kihasználni és kizsigerelni téged, csak ezért, mert jobban élsz, mint ő, és mert a féltestvére vagy akárkije vagy. Aki ezt teszi, az nem szeret, annak csak a szája beszél a szeretetről.

Azt az embert tisztelik jobban, aki kemény is tud lenni, azaz tud nemet mondani. Aki mindig mindenre rábólint, azt a végletekig kizsigerelik, mert könnyű baleknak tartják.

Nyugodtan írhatsz privátot, tudok segíteni ebben a témában. Jópár "kedves és szerető" rokont le kellett már pattintanom, amióta kinn élünk, van tapasztalatom. :)

Ps: Most olvastam, hogy már az egyik kijelentette, hogy majd kijön...na ez nem így megy. Te meghívod, ha akarod, és majd ő azután dönt, hogy jön-e vagy sem. Nem pedig eldönti, hogy jön és téged állít kész tények és kellemetlen helyzetek elé. Mivel a kisebbik mondta, ezt veheted 100%-ra, hogy valójában anyuka mondta.

2013. okt. 7. 17:09
 12/13 A kérdező kommentje:
Igazából a nagyobbikkal nem is nagyon van ilyen probléma, ő nagyon empatikus, inkább a kisebbel. Nem hiszem, hogy ez nála annak a jele, hogy nem szeret, nagyon jól kijövünk, csak náluk a családban ez a minta, ő meg nagyon az anyjára ütött. Egyszerűen fel se fogja, hogy ez nem megfelelő viselkedés. Van nekem egy nagyon kedves amerikai barátnőm. Egyszer arról volt szó, hogy milyen jó lenne,,ha meg tudnám látogatni, de nincs pénzem. A kistesóm rögtön javasolta, hogy hívassam meg magamat, fel sem merült benne,hogy attól, hogy valaki amerikai, még nem feltétlenül van erre lehetősége, főleg úgy, hogy most éppen egyetemen tanul és amúgy sem annyira gazdag a családja.
2013. okt. 7. 17:16
 13/13 anonim ***** válasza:

Nem azt mondtam, hogy nálad az a helyzet, hogy nem szeret, hanem azt, hogy ez egyértelmű önzés. A kistesód teljesen az anyjával azonosult.

A lényeg változatlanul ez: a te várad, a te szabályaid. Az lesz, amit te akarsz. Ha nem akarsz ingyenszálló lenni, akkor egyenesen meg kell mondani, hogy ki jöhet ki hozzád, és milyen feltételekkel. Akinek nincs pénze, az ne utazzon - pláne ne a másik költségére.

2013. okt. 8. 20:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!