Zsebpénz két különböző életkorú gyermeknek.10 e Ft-ot ki hogyan osztana el? (mondjuk 11 és 6 évesek. )
23 éves koruk után egy petákot sem vagyok hajlandó adni. Tehát maximum addig van bevételük tőlem.
Lehetőségek:
-ugye 50-50%, mert az egyik is a gyermekem és a másik is,
-vagy életkor alapján: 11/6. Az egyik majd 2-szer annyit kap, mint a másik. Összesen mondjuk kapnak 10 e Ft-ot. Akkor idén
11 * ( 10 e Ft / (11+6) ) = 6.470
6 * ( 10 e Ft / (11+6) ) = 3.529
-vagy bárhogyan máshogyan?
Hogyan igazságos?
"Nálatok a felnőtteknek van zsebpénze?"
Nálunk a 6 éveseknek nincs zsebpénze.
6 évest jó lenne tudni, hogy ovis-e vagy sulis. Sulitól számítanám a zsebpénzt. De azt még mindig nem válaszoltad meg, hogy a nagy mióta kap vagy kapott-e lóvét. Mert akkor vele szemben igazságtalanság, hogy ő csak most kap a kicsi meg már 6 évestől.
Amúgy igen, egyenlő arányban kapnának kajapénzt, pl heti 1000-et. Ha ezen kívül kell valami azt egyéni igény szerint, ameddig a takaró ér.
Szerintem ez sok mindentől függ. Sokan írják,hogy a hatéves nem megy sehová vagy nem tudja kezelni a pénzt. Ez sem feltétlenül igaz. Én 5-6 évesen kisebb bevásárlásokat megcsináltam (upsz nincs itthon tej, elfogyott a liszt, kell két apróság), egy 10 percnyi sétára lakunk "a kedvenc" boltunktól és elengedtek, sokszor megtarthattam a visszajárót. És azt el is költhettem. Vettem kisautót nyalókát, babát vagy amire éppen tellett a százforintosban és volt olyan,hogy gyűjtögettem (pl a baba esetében, mert 600ft összeszedni hihetetlenül nagy meló volt ennyi idősen, már csak azért is mert másra is költhettem volna a pénzt és bizony néha a hetek is hónapoknak tűntek gyűjtögetés közben)
Tesóm teljesen más tészta volt.
Szóval te ismered őket, neked kell dönteni, de összességében egyetértek abban, hogy a kisebbiknek elég párszáz forint, míg az idősebbnek egy-két ezer.
Olvasgattam a válaszokat sokak szerint rossz ha egy ennyi idős gyerek elmegy otthonról, szerintem teljesen normális, ahogy az is, hogy néha megszeretne enni egy jégkrémet.
Megyeszékhelyen élő 18 éves lány. (még mielőtt valaki írná,hogy faluban más, vagy azok az idők már rég lejártak amikor a gyerekek kint mászkálhattak)
Koszonom a valazokat!
Leirom, hogy nalunk JELENLEG hogyan van.
Tehat en szeretnem oket rendes iskolaztatas(nyelvvizsgak, fosuli) utan 1-1 lakassal inditani. Es innentol anyagilag hatra dolok. Ezt en intezem kulon. Ennek a zsebpenzhez semmi koze. Ez egyszeruen "befektetes" a gyermekeim eltebe.
A zsebpenz arra megy ki, hogyha elmegyunk egyutt vasarolni, akkor ne tegyék tele a kosarat mindenfele "baromsaggal". Mert ebben az esetben azt tudom mondani, hogy "Jo, van zsebpenzed. Vedd meg magadnak azt a 3000 Ft-os muanyag babut."
Nalunk MOST mindketto ugyanannyit kap. kb 3.500 Ft-ot.
A nagy a 100%-ot elkoltheti.
A kicsi az 50%-at koltheti onalloan el. (A masik 50%-ot egyelore gyujtjuk neki, de nem koltheti el. Mondjuk itt nincs is meg szabalyozva, hogy azt a maradek 50%-ot majd mikor mire koltheti el.)
Ezen felul, ha "hasznos" dolgot vesznek. Bicikli, ping-pong uto, mp3 lejatszo, akkor annak csak 1 reszet kell kifizetniuk(50-80%), es mi a maradek X%-ot kipotoljuk. Az, hogy mi hasznos es milyen mertekben, azt termeszetesen a parom es en dontjuk el.
A kerdes valahonnan onnan jott, hogy a nagyobb magara veszi a kotelezettsegeit, a felelosseget(mar-mar tulvallalva magat), a kicsi meg bujik ki belole. Termeszetesen eletkorukhoz viszonyitva. Es ez egyelore ugyanolyan modon vannak "dijazva". Ez volt a kerdes magja.
Koszonom megegyszer a valaszokat!
(Meg annyit, hogy mi a "hasznos" tevekenyseget szinten dijazzuk: Amikor a fogmosast bevezettuk, akkor pl megtamogattuk. Az elso honapban 1 fogmosas pl: 20 Ft. A kovetkezo honapban 1 fogmosas 19 Ft, azt koveto honapban 18Ft. stb...)
Találtam egy érdekes cikket. Hátha valakit érdekel...
Nagyon erdekes a cikk, amit belinkeltel Kerdezo!
De sajnos az jutott eszembe, h most, h megtudta a kormany, h mennyi penzt kezelnek a kicsik, meg nehogy megadoztassa azt is. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!