Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Miért ilyen a bátyám?

Miért ilyen a bátyám?

Figyelt kérdés

3an vagyunk testvérek, van két bátyám. És az idősebbikről írnám ki a kérdést.

Először is hozzá kell tennem, hogy ugyanazok a szülők neveltek minket, hiszen édes testvérek vagyunk. És mindegyikünket ugyanúgy neveltek.

A nagyobbik bátyám mégis más lett, mint mi. Az ő életében valamiért nagy szerepet játszik az agresszió és a dominancia. Velünk szemben rendesen viselkedik. De az utcán és idegenekkel szemben teljesen más. Most 25 éves, és az első feketepontot azzal szerezte az anyukánknál, hogy 18 évesen egyszer csak tetoválással jött haza. Anyu elég konzervatív, de apu elfogadta. Aztán középiskolában is voltak vele gondok, nem nagyon járt be órákra, keveset tanult. Aztán elkezdett kondizni, amivel önmagában még nincs semmi baj, de átvette az a "cigány" mentalitást, amit a konditerembe lát a többiektől. Sikerült is beilleszkedni közéjük, mert elég hamar összehaverkodtak vele.

3 évvel ezelőtt volt egy rendőrségi ügye, mert az utcán azt mondta belé kötöttek, és az egyik srácnak betörte az orrát.

És engem lányként zavaró az a sok gyűlölet? harag? nem tudom mi van benne, és miért. De csak sajnálni tudom, amiért nem tud békés életet élni, mert mindenkiből a legrosszabbat feltételezi.

Épp tegnap beszélgettünk a másik tesómmal, elég sok mindent megbeszélünk egymással és az a fura, hogy neki lenne oka így viselkedni, mert őt egy időszakban verte pár osztálytársa az iskolában. Meg az óvodában is voltak ilyen negatív élményei. De a tesómnak, akiről a kérdést kiírtam nem voltak ilyen negatív élményei.

Ez miért van? Genetika?

Most már csak azért is érdekel, mert kíváncsi vagyok mi lehet a hátterében. Érdekel a pszichológia is.

19/L

2013. júl. 7. 08:17
 1/5 anonim ***** válasza:
Akit vertek az ovodába az pont az áldozat típus, az olyanok meg az agresszorok mint a tesód, szóval érted.... Az áldozat típus meg felnőtten lehet mondjuk munkahelyen ha magasabb poziba kerül agresszor. De amúgy szerintem van beleszólása a genetikának, meg sokkal nagyobb odafigyelés a szülők részéről, még fiatal korban. Sajnos hiába dolgozik sokat a szülő ha nincs nevelve a gyerek, az elkallódik.
2013. júl. 7. 08:26
 2/5 anonim ***** válasza:

Mi hárman vagyunk testvérek, és mind a hármunknak teljesen más a jelleme, két bátyám között egetverő különbségek vannak, pedig mi is egyforma neveltetést kaptunk. Itt érdekes dolgokat olvashatsz erről a témáról:

[link]

2013. júl. 7. 08:37
 3/5 anonim ***** válasza:

Szerintem ez az "olyan lesz a gyerek, amilyenné neveled" elgondolás alapvetően hibás. A gyerek megszületik egy adott személyiséggel, amit neveléssel és főleg példamutatással remekül lehet formálni. De átformálni, átnevelni, megváltoztatni nem. Ezért is vannak az úgynevezett született gyilkosok. Őket is nagyon gyakran teljesen normális körülmények között nevelték (persze vannak kivételek) és mégis gyilkossá váltak. Ezért van az is, hogy ugyanolyan neveltetésű testvérekből teljesen más felnőttek válnak. A személyiséget nem lehet megváltoztatni.

Például volt egy vizsgálat, amiben egy ikerpárt vizsgáltak, mindketten tisztaságmániásak voltak. Az ikrek egymástól távol nőttek fel, külön családban. Amikor a pszichológus megkérdezte tőlük, mire vezetnék vissza a mániájukat, az egyik arra hivatkozott, hogy az anyja sosem takarított, mindig kosz volt otthon. A másik családban nevelkedő meg arra, hogy az anyja mindig nagyon tiszta, precíz személy volt. Szóval ezek nagyon nagyon érdekes dolgok, Szendi Gábornak volt egy rendkívül érdekes cikke erről az IPM magazinban. Ő végül is arra a következtetésre jutott, amit fentebb is írtam, hogy alapvetően a személyiség a domináns, de ugyanakkor a megfelelő példamutatással sok minden elérhető.

2013. júl. 7. 09:01
 4/5 anonim ***** válasza:
Egy agresszív paraszt a bátyád . Beképzelt , öntelt , agresszív a jelleme . Ez leginkább a neveltetés a kis kori élmények miatt az iskolai környezett miatt alakult ki . Közre játszik a genetika is hiszen legtöbben nem így viselkednek . Minden gyerek más , máshogy kell nevelni mindegyiket . Mikor a szüleid észrevették hogy kezd ageresszívoskodni már akkor változtatni kelett volna a nevelési módszerén , így a benne rejtőző agresszivitás nem került volna a felszínre .
2013. júl. 7. 09:23
 5/5 A kérdező kommentje:
Még gyerekként teljesen rendes volt és békés, amilyennek nevelték. Serdülőkorában kezdett el előbújni belőle.
2013. júl. 7. 09:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!