Legyek én a húgom anyja?
11 év a korkülömbség köztünk, viszont pont egy generáció válasz minket el. Ő most kamaszodik, én már feleség és anyaként funkcionálok.
Az elmúlt pár hónapban a húgomban beindult a "tavaszi zsongás", azóta anyukánk rendszeresen lezavarja hozzám, engem pedig felhív hogy: küldok le a Kittivel tojást. Beszélj vele, mert összeszedte élete első kettesét; sikkasztott az ebédpénzből; kipróbálta a cigit; beszélj neki a szexről; beszélj vele az internet veszélyeiről. (Ez utóbbit megértem, mivel anyukánk 50es, a telefonján a gyorshívó és visszahívás funkciót ismeri, meg a felvesz/letesz gombokat)
Konkrétan: bármi gebasz van a tesómmal, hozzám van zavarva, hogy velem beszélje meg.
Szívesen segítek, mert nekem nem volt kivel megbeszélni ezeket, nem adott senki tippet a "szülőnevelésre", bár van egy nővérem, de nem nagyon bírjuk egymást.
Eddig anyánk 3ból kétszer elcseszte a kamaszkori bizalmat, és jó úton jár ahoz, hogy harmadjára is megtegye.
A kérdés: Legyek én a húgom "anyja"?
A húgom amúgy tisztában van vele, hogy anyánk kéri a lelki fröccsöt. Alapvetően is leterhelt vagyok erre heti 3-4X kapok még egy gyereket. De nincs szívem elküldeni, vagy azt mondani anyámnak, hogy nem csinálom, mivel tudom, hogy akkor ő se fogja.
Alszom hét órát, utazom egy órát, dolgozom nyolc órát, háztartás két óra, gyerek minimum három óra, a húgom átlag egy óra, főzés egy óra.
A férjem annyit lát egy jó gyereknevelős nap után, hogy bármennyit segít, este, amint a párnához ér a fejem, már alszom is.
drága édesanyátok, ha szabad csúnyán fogalmaznom lusta, és konfliktuskerülő. de elég durva szinten.
nem, nem a te feladatod nevelni a húgodat, nem neked kéne őt felvilágosítani, nem a te dolgod, h bármit megtilts neki.
ha már valaki gyereket szül, akkor vállalja be az ezzel járó bosszúságokat, kínos szitukat, ne csak kitegye a falra a kölyök képét, h na, ő az én okos kislányom/kisfiam.
már most látszik, h anyud nem foglalkozik eleget a húgoddal, hiszen olyan dolgokat tesz, amit jobb nevelés mellett nem igazán merészelne tenni egy tini.
max akkor illik ilyet kérni, ha az anya már minden lehetségeset megpróbált, de a gyereke mégsem hallgat rá. olyankor egy korban kicsit közelebb álló tud neki hasznos tanácsokat adni, miközben referenciaszemély marad a tini számára.
Ha alszol hét órát, az már jó :) Én még annyit sem:)
Komolyra fordítva:ha hallgat rád a húgod, szakíts rá időt, szüksége van rád!
Beszélj a mamával, olyankor küldje hozzád a hugit, amikor te otthon a házimunkát végzed: egyrészt közben tudtok beszélgetni és nem vesz el plusz időt, másrészt be tudod fogni a főzbe, mosásba, amit szintén megtanulhat közben tőled. (Így idővel már hathatós segítséged is lesz!) :))
Ilyen "két legyet egy csapásra" módszert próbálj meg, hogy miközben bevonod bizonyos mértékig a vacsi-főzés-sütés rejtelmeibe, közben tudtok beszélni az épp aktuális témákról: szerelemről, a dohányzás ártalmairól, stb. stb.
Inkább érezze azt, hogy a barátnőjével beszélget, mint a nevelővel. Kerüld, hogy kioktatásnak vegye amit mondol neki, inkább csak tanácsként, vagy a "sok közül egy véleményként" vegye tőled amit mondol neki, de kérd, hogy gondolkodjon el róla, fontolja meg.
Érezze, hogy benned bízhat, veled megbeszélheti az őt foglalkoztató problémáit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!