Megtudtam, hogy az öcsém rendszeresen marihuánát, időnként extasyt fogyaszt. Mit csináljak most?
A nővére vagyok, a bekapcsolt számítógépéhez ülve láttam, hogy a közösségi oldalon épp üzenetet írt a haverja, hogy menjen át, mert vett „pampit”. Elkezdtem tovább olvasni hát az üzeneteket, majdnem minden nap vásárolnak füvet, időnként meg egy-egy extasyt. Tehát, úgy heti 3-4 alkalommal rendszeresen fogyaszt. Erre költi az összes zsebpénzét, menza pénzt, bérlet árát, zsebpénzt, ösztöndíjat, ilyesmit. Nekem néhány hete feltűnt, hogy időnként furán viselkedik, de hétköznap is rendszeresen 9 óra körül/után ér haza, a család már alszik, ők nem látják.
Lementettem másolatban a beszélgetéseket, és mindenképp szeretném megbeszélni a szüleinkkel. Kiderítettem kitől szerzi az anyagot (párom edző, ismer mindenkit a környéken). Addig nem akartam belefolyni, míg nem tudtam bizonyítani, de több, mint 250 oldalnyi beszélgetés van a birtokomban, melyek javarészt azt taglalják, aznap hogyan szedik össze a pénzt. Nem szeretném, ha bajba kerülne, minden fillére rá megy, olvastam, hogy sokszor hitelre veszik a cuccot, csak hogy legyen... Most töltötte a 19-et, végzős középiskolás. Úgy gondoltam leülök ma velük beszélni, úgy, hogy ő is ott legyen, és döntsünk együtt.
Nagyon ránk jár mostanában a rúd, úgyhogy az egész család teljesen ki van már idegileg: halál a családban, összetört autó, anyagi kár a lakásban, stb. De úgy gondolom nem várhatok vele.
A kérdés, hogyan adjam elő a legkíméletesebben, úgy, hogy rájöjjenek, valójában nem olyan kis szent, mint ahogyan azt gondolják, és érezzék a súlyát? Esélytelennek látom, hogy csak tesóval beszéljem meg, semmi haszna nem lenne.
Adjatok kérlek bármiféle tanácsot, becsavarodok, nem tudom, mit csináljak...
Köszönöm!
Köszönöm az érdeklődést!
Nos, előbb a szüleimmel beszéltem, később vették elő a tesómat is. Nyugodtan, hőzöngés és ordibálás nélkül kérdeztek rá, mióta csinálja, természetesen tagadott mindent mindaddig, míg rá nem kellett jönnie, hogy hathatós bizonyítékok vannak ellene. A chatbeszélgetések mellett időközben kiderítettem a srác nevét és telefonszámát, akitől vásárolnak. Akkor már felesleges volt ellenkeznie. Sírt, a szüleim elmondták neki, mekkorát csalódtak benne, és választ várnak a kérdéseikre.
Az első dolga az volt, már beszélgetés közben, hogy nekiállt minden beszélgetését törölni, hiába mondtuk, hogy több másolat is készült.
Elárultnak hiszi magát, mert minek kellett kutakodni, de ez egy folyamat vége. Láttuk egy ideje, hogy nincs rendben, csak nem voltunk benne biztosak mitől. Nem fogadja el, hogy nem kutakodtunk utána, és véletlen derült ki az igazság.
A neheze most jön, árulónak hisz minket, zaklatott és szomorú.
A következő dilemma, hogy mi legyen a "barátaival", illetve annak szüleivel, hiszen a szüleink jó kapcsolatot ápolnak.
Szerintem tisztességesebb lett volna vele szemben, ha vele kezded, nem a szülőkkel. Akkor még érezhetett volna valamiféle bizalmi viszonyt köztetek. Mert ez olyan, mint ha hallasz valami pletykát valakiről, és a szomszédhoz mész megkérdezni, igaz-e. Egyenes út a legjobb szerintem, így meg megkerülted őt.
De ez mindegy is. Valahol meg kell fogni a problémát, ki, ahogyan jónak látja.
A lényeg, hogy rendeződjön, ehhez sok erőt, kitartást kívánok!
Szia.
Leirom az én személyes történetemet és ha segit Neked a Tesódnak és az egész családnak akkor nagyon örülök hogy tudtam segiteni.
Most 30 éves vagyok ja és fiu. 19 évesen kerültem fösulira focibolondként és közepes tanulóként bár ez csak a lustaságomnak köszönhettem mivel elég okos voltam.
A fösulin sajna a rosszabik társaságot választottam bár az igazat megvalva nincs rossz társaság,én voltam a gyenge. Szüleimtöl kapott pént rendre marihuánára költöttem, idö után rendeszeres fogyasztová váltam. Eleinte csak brahiból, de kb 4 hóonap után azért használtam a "szert" mert olyan dolgokat hozott ki belölem amik normál állapotban nem jöttek elö. Ezalatt értem a gitározás, novellák irása, rajzolás. A 1,5 évvel idösseb növérem rájött a dologra de a szüleimnek talán nem szólt, de segiteni akart rajtam, de sajna az ellenkezöjére fordult a dolog, fél évig nem beszéltem a szüleimmel és a tesómmal sem. 2 év után kirugtak a suliból, és egy másik suliba kerültem ahol szintén folytattam a dolgot bár már sokkal ritkábban, a sulit el is végeztem.
Most elmondhatom hogy csak alkalmi fogyaszto vagyok évente egyszer kétszer ha valami házibuli van, de sohasem adok ki több pénzt érte.
Hogy mi segitett. A szerelem, a munka és a foci.
Magamból kiindulva nagyon nehéz idöszak vár az öcsédre és ha már beszéltetek róla akkor most van igazán szüksége a segidségedre, mivel megijedhet és odébbáll és ott folytatja ahol abbahagyta.
Ja és azóta nem gitározok,nem irtam egy sort se és a rajzolás se lett a hobbim, bár az igazat megvalva rajzolásból 3D-s tervezésböl keresem a kenyeremet külföldön.
Ha tudok még valamiben segiteni akkor pirvátban nagyon szivesen irok bármit amire kiváncsi vagy.
Sok sikert Nektek.
Üdv!
Én a helyedbe annak a tudatában hogy már több hónapja csinálja nem a szülőkkel kezdtem volna. Szerintem hatalmas hiba volt. Hogy miért? Mert nem tudhatod mennyit jelent a drog neki. Lehet hogy olyan szinten függő már hogy hosszú hosszú időre elfejtheted. (Sajnos a drog képes erre). A helyedbe leültem volna vele beszélgetni és megmondani ha volt ekkora hülye hogy rászokott akkor vállalja a felelősséget a szülők előtt és mondja el ő maga a dolgot. Ha nem teszi akkor közlöd vele hogy te fogod. Hidd el elmondta volna magától. De viszont a bizalmát közel sem annyira vesztetted volna el mint így.
Hátba támadva érzi magát a szeretett tesójától. Úgy max haragudott volna hogy kényszerítetted hogy elmondja. Így több lehet a düh is benne hogy újra hozzá nyúljon. Eltiltani teljes mértékben nem is gondolnád hogy mennyire nehéz!!! Ha kell a suli wc-be fogja elszívni a cigit.
A díler felnyomására meg csak annyit írnék nagyon nem jó ötlet. Lehet hogy egy mezei gyereket jelentesz fel de nem tudod hogy neki kinek kell elszámolni. Nem játék az ilyen!!! Az egész családodat veszélybe hozhatod ezzel nem is kicsit. 5000 Ft-ért már lassan embert ölnek nem hogy teszem fel több 100ezres tételt lefoglalnak a dílertől.
2-3 hónap nyugalom után, "itt a nyár", és kezdődik az egész elölről... Mit tanácsoltok? Mit tegyek? Mindent tudok. LÁTTAM egy csomó mindent, de ő nem tudja. A szüleimnél is újra pattanásig feszül a húr. Feltűnt nekik is, hogy hajnalban jár haza, újabban megint alig eszik, és állandóan haverozik, pénze sosincs.
Beszéljek vele én? De hogyan, és mit? Erélyesen, kedvesen, vagy micsoda???
Nagyon sajnállak, tényleg! Nem tudom, hogyan lehetne segíteni.
Találtam viszont ezt az oldalt, itt tényleg azt olvasom, amit az egyik válaszoló is írt, hogy ha lebuktatjátok a forrást, nem biztos, hogy biztonságban lesz az életetek.
"A magyar drogtörvény úgy akarja lebuktatni a drogkereskedőket, hogy büntetni rendeli a fogyasztót, és azt reméli, hogy az majd elvezeti a hatóságot a kereskedőhöz. Kérdeztem az unokámtól: miért nem mondod el a rendőröknek, kik ezek az emberek, hogy le tudják fogni őket, és ne tehessenek tönkre másokat? Azt kérdezte: hol élsz te, nagyapa? Nem akarom én, hogy elvágják a torkomat. Ezeknek mindenütt vannak beépített embereik, a rendőrségtől is megtudják, ki fecsegett, és máris végünk van."
Ez egy valós történet, érdemes végigolvasni, hogy tisztában legyetek vele, hová vezethet a drogfogyasztás.
Sajnos, segítség itt sincs, ő is inkább segítséget kér, de elrettentő példának talán jó lenne a testvérednek.
Mint ahogy itt is írják, ha nem tudja megszerezni már a pénzt fogyasztóként, beszervezik dielernek. De ettől fogva sajnos a ti életetek is veszélybe kerülhet.
Sajnos tanácsot nem tudok adni, de leírom a mi esetünket.
A párom fia is drogozott/drogozik kb. fél éve. Mi szakemberhez fordultunk, ő azt mondta, hogy semmit nem tehetünk, ha ő saját maga nem akar leszokni. Ha felelősségre vonjuk, ha állandóan a nyakára járunk, azzal csak még jobban mélyítjük a dolgokat. Ez a fiú is tagad reggeltől-estig ....
A szakember azt mondta, hogy szankciókat kell felállítani, ha azokat megszegi, akkor le is út, fel is út, ki kell rakni a lakásból! Mi ezt sajnos nem tudjuk megtenni ....
Drasztikus problémák, drasztikus lépéseket követelnek! Szerintem beszélhettek vele reggeltől estig, kedvesen és keményen, egyik sem fog célra vezetni, csak a szankciók betartatása. Ha nem tartja be, viszont látásra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!