Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit lehet csinálni semmittevő...

Mit lehet csinálni semmittevő testvéremmel?

Figyelt kérdés

Komolyan aggaszt már a dolog.

8 éve érettségizett esti suliban, azóta semmit nem csinál. Az évek alatt szerintem összesen pár hónapot ha dolgozott, mert mindenhol felmondott hetek után, mert egyszerűen lusta volt felkelni reggelente. Szakmája nincs, az érettségin kívül semmi papírt nem tud felmutatni és általában az éppen aktuális párjával próbálja magát eltartatni férfi létére. Talán annyi érdemlegeset csinál, hogy néha apámmal eljár maszekolni és így valamennyi pénzt keres, de bejelentett munkahelye évek óta nem volt és ahogy említettem, akkor is max hetekig bírta.

Én már elköltöztem, de rossz nézni, hogy egyszerűen semmit nem hajlandó csinálni. Én szeretem őt mint testvéremet, jó kapcsolatunk van, de valamit kezdenie kell az életével, mert egyáltalán nem buta ember csak anyámék szerintem csúnyán elkényeztették kiskorában.

Mit lehet tenni, hogyan motiváljam, hogy végre kezdjen valamit az életével?

dec. 11. 15:34
1 2 3 4 5 6 7
 1/64 anonim ***** válasza:
88%
Én a helyedben nem tennék semmit. Nem a te dolgod. Minek veszed át másoktól a problémákat? Ha neki ez az élet megfelel, akkor neked miért nem? Megkért rá, hogy segíts neki?
dec. 11. 15:40
 2/64 anonim ***** válasza:
44%
Azt hittem az én testvérem írta ki ezt a kérdést, de a részletes leírás nem stimmel rám, úgyhogy nem. Viszont én nem azért nem csinálok semmit, mert nem akarok, hanem mert összeomlott az életem, és totál depressziós vagyok. A testvérem meg csak ártott nekem ahelyett, hogy segített volna: konkrétan, amikor a legnagyobb szükségem lett volna segítségre, akkor fordult ellenem. De amúgy is tévedtem, mert ő szerintem leszarja, hogy mi van velem, szóval ő nem hiszem, hogy írna ki ilyen kérdést. 20 évig voltam túlélő üzemmódban (15-35 éves koromig), szerintem az lett volna a csoda, ha nem omlok össze. (Meg előtte is sok problémám volt, csak a kettő között volt legalább 2 év jó időszakom.) Nagyon szorgalmasan tanultam, azt hittem meg lesz érte a jutalmam, de tévedtem. Most már kb. semmihez nincs lelkierőm. A munkahelyemen (ahol közel 6 évig szenvedtem) is ugyanúgy bántottak a kollégák, mint az iskolában az osztálytársak. Én is sajnálom, mert tényleg tehetséges vagyok több dologban is, de már legszívesebben láthatatlanná válnék, ha az emberek között kell lennem, olyan sokat szekáltak már, nem hogy még én akarjak közéjük menni.
dec. 11. 16:02
 3/64 anonim ***** válasza:
68%
Szerintem hagyd békén. Semmi közöd a gondjaihoz. Főleg ha tényleg lusta és neki ez így jó. Az ő élete. Ha nem akar majd úgy élni, akkor tesz érte, vagy kér segítséget/tanácsot. Aki meg kiszolgálja/ eltartja az meg megint csak magára vessen meg maga oldja meg a problémáit.
dec. 11. 16:02
 4/64 anonim ***** válasza:
74%
Neked semmit sem kell csinálni. A szüleidnek kellene hogy ultimátumot adjanak neki, hogy mondjuk jan.31-ig talál munkát, különben kidobják.
dec. 11. 16:06
 5/64 anonim ***** válasza:
56%
Leírta, hogy a szülők elismerték, hogy el van kényeztetve és az apukával együtt bizniszelnek... Magyarán lehet pont a szülők azok akik ebbe az életmódba tartják a párjairól nem beszélve akik szintén elvileg eltartják. Felesleges ez a szülők dobják ki szöveg. A tesónak meg inkább a saját életével kellene foglalkoznia.
dec. 11. 16:17
 6/64 anonim ***** válasza:
71%
Nem neked kell megoldani az életét. Elsősorban a szüleidnek kellene lépni, pl záros határidőn belül kitenni otthonról - akkor, ha nem akar csöves lenni, dolgozni kényszerül.
dec. 11. 16:30
 7/64 anonim ***** válasza:
71%
Neked ehhez semmi közöd, ez csak rá és a szüleidre tartozik. Elhiszem, hogy szar nézni, de ez a te életedet semmiben nem befolyásolja.
dec. 11. 18:10
 8/64 anonim ***** válasza:
81%
Lehet, a szüleid azért is tartják otthon ezzel a kiszolgálásra neveléssel, mert nem akarják elengedni. Ez egy közös játszma. Csak ha dolgozni nem hajlandó, őket se fogja ápolni, ha majd rászorulnak.
dec. 11. 20:59
 9/64 anonim ***** válasza:
86%

Az a helyzet, hogy ez kevés infó, hogy bárki bármi ítéletet/véleményt mondjon erről.

Nálunk pl testvérem külső szemmel a legtöbb ember számára (számunkra is) otthon ülő "lusta", van hogy hetekig az se látja őt, akikkel együtt él.

Nem, nem az. 30 évesen szembesült azzal, hogy ADD ASD van jelen az életében.

Intelligens, tehetséges, de nagyon sokáig stagnált úgymond.

Nekem mindig is furcsa volt, hogy beszélgetéseink alatt valahogy más volt..., milliónyi ötlettel teli vaskos mappák duzzadnak rajzokkal, vázlatokkal, de mégse jutott egyről a kettőre.

Se szülői, se egészségügyi, se oktatási ellátása nem megfelelően zajlott és gyógyszer nélkül kellett túlélnie... Mindenhol mindenkitől kapta az ívet... Tőlem is...

Amikor szembesült, rájött, hogy ő miért más, miért nem úgy működik, mint a többi ember, miért önmaga ellentétje s megkapta a megfelelő diagnózist, majd a gyógyszeres kezelést... 600ezerbe fájt neki a magán kezelés, ugyanis az ingyenesben nagyon hosszú a várólista. Jelenleg 2024 van, az ambulancia várólista alapján még csak a 2022-es év beutalóval regisztrált betegeknél tart csak...

Megjegyzem, sose volt lusta, egyszerűen más dolgokkal foglalkozott, kísérletezett minden idejét és meglévő pénzét beleölve számtalan művészeti ágba s azok megismerésébe, elsajátításába. De sose értettem, miértelme, ha nem készült el soha semmi véglegesen.

Egyszerűen rabja volt mindig is a különböző alkotási formáknak.

A kezelés alatt s utána ugyanúgy elvonult a szobájába, alig látva.

(Diagnóziskor szembesített minket a dolgokkal.)

Viszont, a gyógyszernek, új étrendnek köszönhetően:

Pár hónap alatt megcsinálta az alap termékeket, befotózta azokat, katalógust szerkesztett, nyomtattatot, egyedi csomagolást tervezett egyedi dobozokkal, maga csinált ehhez sablonvágót is. Így nem volt szükség bérgyártásra stb.

Sok saját szerszámot, eszközt csinált.

Platformokat, weboldalt, APP-ot készített stb.

Befutott külföldön ijesztően rövid idő alatt.

De mondta, kb 10 éve erre várt, tanult. Marketingtől a szerkesztésekig, barkácsolástól a prototípusokig.

Mára szégyellem miket mondtam róla... Minden lusta sz_rnak, semmirekellőenk elhordtam...

Mert nem azt hittem csak nagy szájú álmodozó, aki nem csinál semmit és nem is akar... Nem értettem miért nem csinálja.

"Csak csinálnod kellene te szerencsétlen!"

De mint kiderült, ez nem olyan egyszerű a hozzá hasonlóknak.

Nem tudtam, hogy mivel jár az, amiről ő maga se tudott 30 évig...

Saját hibámból javaslom: ne ítélj, ha nem látsz bele a másikba.

Nekünk erről az egészről későn írt, amikor hátrahagyott minket. Egy kiüresedett szobába nyitottunk, amikor már aggódtunk mi van vele.

Egy vaskos boríték volt a szoba közepén hagyva. Irományokkal, képekkel.

Mondván, hogy végre tud a saját útján haladni és soha többet nem akar minket, mint toxikus, őt meg nem értő és bántó közeget soha többet látni. Ettől függetlenül hálás, hogy nem tettük ki.

Édesanyánk időnként kap egy borítékot. Visszamenőleg fizeti tesónk az "ingyenélését". Valakivel bedobatja, mert nincs rajta feladó se semmi.

Tisztességes, becsületes ember volt mindig is. Még az őt elítélő emberek mellett is kiállt, ha az illetőnek volt igaza pl munkahelyen.

Ott is szekálták, mert különc volt, a szép külseje miatt pedig méginkább elkönyvelték vagy éppen zaklatták.

Nem tudjuk hol él, néhány képet kaptunk tőle. Valami hegyvidékre költözött azok alapján.

Aztán megszűntette fb-ját, telefonszámát is idővel.

Sose tudhatjuk ki miért van milyen állapotban.

Sok hasonló dolgot mondtam tesómra én is, amik itt adott kommentelők kezei közül kifolynak...

Kiabáltam anyámmal, hogy miért nem dobjuk ki stb a tesómat "majd rákényszerül"...

Régen én is ilyen egy aspektusos gyökér voltam, mint itt néhány kommentelő és bánom már.

Lehet, hogy soha többé nem látom testvéremet.

Megpróbáltam elérni vállalkozásán keresztül, de valaki más kezeli a telefont.

Ez a valaki pedig erősen, határozottan védi őt.

Érdekes szóváltásba keveredtem vele. Viszont akármit mondott, igaza volt a dolgokban és megjegyezte nekem, hogy testvérem határozottan feledni akarja az egész múltat, amit egymaga szenvedett végig.

Ez utáni pénzes borítékban levél is jött. Felszólított minket:

Szeretné a békés alkotással teli napokat a múlt szereplőitől mentesen boldogan élni.

Szorongással töltötte el őt a hívásaink.

Ha neked van lehetőséged, beszélj tesóddal, ismerd meg jobban.

Ne legyél f_sz, amilyen én is voltam. :/

dec. 11. 21:29
 10/64 anonim ***** válasza:
11%
A szüleid helyében kidobnám az utcára, ha nem szedné össze magát belátható időn belül. Magától nem fog megváltozni, legalábbis nem valószínű. Az én egyik tesómra is rá lett hagyva a dolog. Közel 50 évesen kajára és számlára is úgy koldulja össze a pénzt a családtól. A házastársa tartja el teljes mértékben. Egyik munkahelyen sem maradt meg. Büdös neki a munka. Komolyan mondom, hogy hányingerem van tőle. Egy állatot többre tartok nála. Bármilyek, egy férget is akár. Ez igazából minden semmirevaló herére vonatkozik, nemcsak a tesómra. Ha nincs nekik ultimátum adva, semmi nem fog változni.
dec. 11. 22:59
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!