Hogyan alakíthatnék ki jó testvéri kapcsolatot a bátyámmal?
Szeretnék egy jó testvéri kapcsolatot kialakítani a 8 évvel idősebb bátyámmal, de egyre inkább úgy érzem, hogy ez lehetetlen.
Egyáltalán nem keresi a társaságom, nem érdeklődik felőlem, és ha valamit mondok, vagy véleményt formálok, egyből azt érezteti velem/megmagyarázza, hogy miért gondolom rosszul az adott dolgot.
Ha egy 7 éves hülyegyerek lennék (ami tényleg voltam), ez érthető lenne, de már elmúltam 20 és szokásommá vált egy adott témát több szemszögből körül járni, mielőtt véleményt alkotnék róla. Egyszóval sikeresen benőtt a fejem lágya.
Úgy érzem, a testvérem leragadt a "hülye hétéves" korszakomban, és képtelen nem gyerekként tekinteni rám, hiába mondok vagy teszek bármit. Ilyenkor egyáltalán mit kéne tenni?
Ha bármivel kapcsolatban (kedvenc zenekaromtól elkezdve a politikán át az emberek létszámáig egy adott helyen) érvelek, vagy ellenérvet mond, vagy egyáltalán nem törődik azzal, amit mondtam, csak győzköd tovább.
Amúgy a testvérem tényleg okos, de attól még elfogadhatná, hogy más a véleményem. Bár sokszor abban sem vagyok biztos, hogy engem elfogad-e egyáltalán.
De ez az egész nem csak emiatt bonyolult. Időnként felvetek/felvetettem pár ötletet, hogy menjünk valahova, vagy csináljunk valamit és körülbelül húsz esetből egyszer mond(ott) csak igent, de ő nem invitál sehova, nem keresi a társaságom.
Ilyen helyzetben van egyáltalán esélyem egy normális testvéri kapcsolatra? Érdemes egyáltalán próbálkotnom, vagy csak felesleges fájdalmat okozott ezzel magamnak?
Ha benne van is igény egy pozitív kapcsolatra, nem adja jelét.
Őszintén szólva időnként már azon gondolkodom, egyáltalán hiányoznék-e neki, ha valami történne...
Sehogy nem kell.
Nekem is van 7,5 évvel fiatalabb öcsém, semmi szoros kapcsolat nincs közöttünk, az meg fel sem merül bennem, hogy elhívjam ide-oda.
Mármint, érted, nincs közös téma, feszengeni meg senkivel nem fogok, "csak mert a tesóm". Oké, és?
A barátnőmmel 10x annyit tudok beszélgetni egyóra során, mint a tesómmal évek alatt.
Szerencsére a szüleink nem erőltették őt rám és nem várták el TŐLEM a szipiszupi naaagy tesós viszonyt. :)
Megjegyzem egy 19-20 évesnek még fogalma nincs a világról sokszor, csak azt hiszi, de abban nagyon okos.
Ha 28 éves fejjel visszagondolok rá, milyen nagyon bölcsnek képzeltem magam 19 évesen - juuuuuj :D nem voltam az, csak úgy gondoltam.
2, Szerencsére nálunk sem volt ez az elvárás jellemző. Egyszerűen csak hiányzik a testvérem.
3, Nyilván még bőven messze vagyok a "bölcs" jelzőtől, ezt butaság lenne tagadni, de attól még, hogy sokmindent fogok tanulni és tapasztalni a jövőben, a jelenben már nem is lehet önálló véleményem/gondolataim?
Ha egy objektív témában mondok hülyeséget, tényleg jó, ha kijavít, de mint fenn írtam, volt hogy abba kötött bele, hogy milyen zenei előadó alkotásai tetszenek, ami egy abszolút szubjektív vélemény.
Túl nagy a korkülönbség, ilyenkor akkor működnek jól a kapcsolatok, ha a fiatalabb érettebb a koránál vagy fordítva.
Később még lehettek ettől jó testvérek. 20 és 28 az általában nagyon más élethelyzet, de 30 és 38 már sokkal kevésbé.
Nekem egy 10 évvel fiatalabb húgom van, akivel távol élünk egymástól. Évente jó ha 1-2x tudunk találkozni. De én például tudatosan jelen vagyok az életében és nem hagyom hogy ellaposodjon a kapcsolatunk. A vitákat elkerülöm amennyire lehet, inkább támogatólag viszonyulok hozzá, dicsérem, próbálom kifejezni felé a szeretetem. Ezen a téren vannak gyengeségeim, mert pl szóban sosem mondtam neki hogy mennyire szeretem és fontos nekem. De az utóbbi hónapokban értek bizonyos traumák amik arra sarkalltak hogy ezt is el kéne mondanom neki. Úgyhogy múlt héten felhívtam és elmondtam neki mindezt. Szerintem ez is mélyíti a kapcsolatunkat.
Bár egyesek azt mondják hogy fölösleges, úgy is tudja, szerintem a kimondott szavaknak ereje van és addig mondjuk el a másiknak ameddig erre lehetőségünk van.
Én hasonló megközelítést tudnék javasolni, hogy ő is lássa hogy fontos neked.
F.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!