A kistestvérem állandóan felül akar múlni. Mit tegyek?
A kistestvérem állandóan féltékenykedik és felül akar múlni, és sose örül a sikereimnek, bezzeg én fordított esteben drukkolok neki.
Aztán állandóan oda akar menni ahova én, mindig rámerőlteti magát aztán leéget engem, és csak akkor kedves velem ha akar tőlem valamit, amúgy meg csúnyán beszél velem lekezelően, de neki szoktak hinni mert ő a "kisebb".
Kiskorunk óta állandóan azt akarja csinálni mint én, ha nekem megtetszik valami, már ő is kisírja magának, gyakran úgy érzem hogy nincs is személyisége.
Néha már olyanokat is kinéz magának, ami amúgy nem érdekli (ki is mondja hogy nem érdekli), engem érdekel, csak azért vág bele hogy abban is felül múljon, nehezen viseli el ha épp előrébb haladok valamiben.
Egyszerűen mindenben felül akar engem múlni és fáj neki ha én is kapok elismerést valamiben.
Nagyon idegesít már.
Ő 14 éves, én 16.
"A kistestvérem állandóan felül akar múlni. Mit tegyek? ... Ő 14 éves, én 16."
Előszöris ne nevezd kistestvérednek. Nem olyan kicsi ő már.
Nekem itt van egy kis ellentmondás:
- "bezzeg én fordított esteben drukkolok neki."
- "csak azért vág bele hogy abban is felül múljon, nehezen viseli el ha épp előrébb haladok valamiben."
Mi itt a gond, ha úgyis drukkolsz neki?
És mivel éget le téged? Kisebb testvér vagyok, ezért nagyon jól tudom, hogy a puszta létezésem teher volt a bátyámnak sokszor.
Kap ő egyáltalán bármiben elismerést?
Írod, hogy azt csinálja, amit Te: én éveken keresztül azt kaptam, hogy így csináljam a dolgokat, mert a bátyámnak is csak így sikerült (pl. el kell járni magántanárhoz nyelvvizsga előtt). Csak én rácáfoltam. Lehet, hogy az öcsédnek 0 önbizalma van?
"bezzeg én fordított esteben drukkolok neki"
Mert te már idősebb vagy, ezért okosabb is (remélhetőleg).
"rámerőlteti magát aztán leéget engem"
Akkor máskor ne hagyd, hogy ráderőltesse magát! Legközelebb hagyd otthon, ne vidd magaddal!
"neki szoktak hinni mert ő a "kisebb"
Mindegy, hogy ki mit gondol. Ha te jobban tudod, hogy mi az igazság, akkor ne húzd fel magad azon, hogy nem mindenki tudja. Inkább világosítsd fel őket. Ha nem sikerül, akkor is az legyen a szemed előtt, hogy bárki bármit hisz, te tudod, hogy mi az igazság - és ez nyugtasson meg.
"Kiskorunk óta állandóan azt akarja csinálni mint én, ha nekem megtetszik valami, már ő is kisírja magának"
Minden gyerek ilyen. Régen elintéztük annyival, hogy "utánozás majomszokás". Ha elég sokszor elmondod neki, talán felfogja ő is.
"fáj neki ha én is kapok elismerést valamiben"
Az az ő baja. Majd megoldja. Ne foglalkozz vele.
"Nagyon idegesít már."
Hát legyél többet a barátaiddal, vele meg kevesebbet.
Majd kinövi,14 éves kezdődik neki majd a középsuli nagyobb gondja is kisebb lesz mint az hogy téged akarjon felül múlni
Én a nővéremmel voltam hasonló szituban középsuli kezdése után teljesen más lett a viszonyunk(sokkal jobb)
7es tulajdonképpen azt írod hogy hagyja rá ami szerintem hülyeség 16 évesen ne az legyen már a kérdezőbe hogy meg kell hunyászkodni ha valaki debil
Plusz an14 éves is tanaulja meg hogy nem az van mindig amit ő akar
"an14 éves is tanaulja meg hogy nem az van mindig amit ő akar"
Épp ezért írtam, hogy ha leégeti, akkor legközelebb ne vigye magával: hogy legyen meg a következménye, ne legyen mindig az, amit a kisebb akar.
"tulajdonképpen azt írod hogy hagyja rá ami szerintem hülyeség 16 évesen ne az legyen már a kérdezőbe hogy meg kell hunyászkodni ha valaki debil"
Nem, ne hunyászkodjon meg, hanem kezdje el megtanulni, amit a felnőtt emberek már tudnak, hogy a saját boldogságunk nem szabad, hogy attól függjön, hogy mások mit gondolnak: ha tudja, hogy igaza van, ne azon rugózzon, hogy egyesek nem hiszik el neki, hogy igaza van, hanem maga az igazság tudata érjen annyit neki, hogy ne tudják kibillenteni a lelki nyugalmából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!