Testvérek egy munkahelyen. Ti hogyan kezelnétek ezt a helyzetet?
A testvéremmel egy munkahelyen dolgozunk. Sosem volt felhőtlen a viszonyunk. Már akkor sem szeretett, amikor baba voltam. Ő 10 éves volt, amikor én megszülettem. Sokat hazudozik rólam, családon belül és a kollégáknak is. Ő sokkal régebb óta van ezen a munkahelyen, ezért neki jobban hisznek a kollégák. Próbál mindenkit ellenem fordítani.
Két külön, de egymáshoz szorosan kapcsolódó ágazat vezetői vagyunk.
Szeretem ezt a helyet, sokat tudok fejlődni szakmailag, jó tapasztalatokat szerzek. De nagyon megnehezíti a munkámat, hogy egyfolytában próbálja rombolni a tekintélyemet. Nagyon toxikus személyiség, a családban sincs jó kapcsolata senkivel, barátai sincsenek. Csak úgy tud "barátokat" szerezni, ha kreál egy közös ellenséget akit kibeszélhetnek, utálhatnak együtt, akinél jobbnak érezhetik magukat. Persze ezek nem tartós dolgok, mert pl ha az egyik kolléga beszélget velem, jobban megismer, akkor utána látszik, hogy átlát a testvéremen. De nincs időm, energiám mindenkivel beszélgetni.
Új vezetőség van, azt mondta érzi, hogy nem szimpatikus nekik és hogy ki akarják rúgni. Most az az új sztori, hogy ha kirúgják, akkor miattam fogják, mert én nyalok az igazgatónak. Ez nem igaz, a jó ötleteimért kapok elismerést. De egyébként alig találkozom az igazgatóval, hetente egyszer van egy rövid megbeszélésünk.
Nem tudom mit csináljak. Jó a fizetésem, közel van, sokat fejlődhetek itt. De tudom, hogy hosszútávon nem működik így, vagy ő marad, vagy én.
Ti ilyen helyzetben mit lépnétek? Én egyelőre próbálom túlélni a napokat a hazugságtengerében, és a munkámra koncentrálni, jól végezni azt, és nem magamra venni, ha a kollégákon megvetést vagy ellenszenvet érzek irányomba. Amikor meg visszahallom, hogy miket hazudozik rólam, akkor nem kezdek el magyarázkodni, mert méltatlannak érzem.
De ha azonos szinten vagytok, akkor neked pont annyi időd van emberekkel beszélgetni, mint neki, nem? Idővel csak rájönnek, hogy te vagy a normális. Ne foglalkozz vele, mit csinál, de tényleg ne. Próbáld nem felidegesíteni rajta magad. Előbb-utóbb tényleg kirúgatja magát. Csak tarts ki.
És ne várd, hogy megváltozik. Ő ilyen, és kész.
Azonos szinten vagyunk, de az én részem sokkal több szellemi munkát igényel, mint az övé. Sokkal több ember dolgozik alattam (neki van 1-2 embere, nekem nyugodt időszakban is 20-30 főt kell koordinálnom, ellenőriznem, mellette sokat agyalni, tervezni, jól időzíteni a következő munkákat, költséghatékonnyá tenni a műveleteket stb). Plusz ő sok időt pazarol napközben, neki nem baj, ha 2-3 órával többet marad mindenki után, hogy elvégezze a munkáját, mert munkaidőben elpletykálta az időt. Meg amit csinál, már rutinból megy neki, nekem viszont még azért nem.
Én szeretek időben hazaérni, igyekszem megtartani a munka-magánélet egyensúlyt. Ő meg csak panaszkodik, hogy mindig túlóráznia kell, én meg lelépek "korán", ami általában 8-9 óra munkaidőt jelent nálam, de azt aktívan kitöltöm, míg az ő napi ~10-11 órájából a valódi értékes munka 3, max. 4 óra.
#13 Szó sincs arról, hogy családi perpatvar miatt rúgnák ki. A régi vezetőkből gyakorlatilag csak ő maradt, mindenkit leváltottak. Csőd szélén vették át a céget, gondolom azért sem akarják megtartani a régi vezetőket, mert látszott, hogy valami nagyon félrement mindenhol.
Egyébként nem mondta az igazgató, hogy ki akarja rúgni, csak a testvérem mondja, hogy nagyon úgy érzi, hogy ki fogják őt is.
Tenném a dolgom. Kizárnám a tudatomból a magánéleti szálat. Nem tudom, milyen munkát végez, de ha szorosan kapcsolódik a te ágazatodhoz, írásban kommunikálnék. Ha szükséges a személyen konzultáció, mindig két mssik munkatárs jelenlétében folytatnám vele, úgy, mintha ez lenne a természetes.
Nem vennék tudomást pletykákról. CSAK a munkáról beszélnék. A kollégákkal jó, normális, őket segítő munkakapcsolatot alakítanék ki.
Ha valaki szóba hozná, nem hallanám meg, azonnal a munkával kapcsolatos témára terelném a beszélgetést.
Az a lényeg, hogy a kollégák tőled vele kapcsolatban soha egyetlen nem munkával kapcsolatos szót se halljanak.
Ne magyarázkodj, ne beszélj róla senkivel egy szót sem.
A főnököd ezért hálás lesz, mert azt teszed, amit ő elvár= a konfliktus a kapun kívül marad, a munka megy, a munkád kiváló, a kollégákkal a kapcsolatod korrekt.
Az idő neked dolgozik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!