Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Milyen feltételekkel adnál a...

Milyen feltételekkel adnál a testvérednek nagyobb összeget kölcsön? Adnàl egyáltalán?

Figyelt kérdés
Nagyon nem tetszik az ötlet, félek hogy nem fogja tudni visszaadni, és csak elmérgesedik a viszony. Viszont ha nem adok, akkor azért fog elmérgesedni.

2022. okt. 15. 11:59
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
87%

Te ismered a testvéredet, márpedig ez egy olyan helyzet, ahol sok múlik a kölcsön kérőjén.

Nálunk, családon belül sokszor előfordult, hogy kölcsönadtunk a másiknak, néha lepapíroztuk, néha nem, ez az összegtől és az időtartamtól is függött. Eddig háromszor nulláztam le - kis túlzással - emiatt a bankszámlámat. Kétszer visszakaptam, egy még folyamatban van. Valószínűleg ők is megtennék értem, de remélem, soha nem lesz rá szükség. Szerintem tisztább lepapírozva és nem feltétlenül a bizalmatlanság miatt, hanem mert így követhetőbb, a papír nem felejt (ha precízen vezetik). Volt olyan, hogy a sógornőm havi részletekben törlesztett a szüleimnek és amikor azt mondta, ez az utolsó, édesanyám úgy emlékezett, hogy még van hátra (ezt nem mondta neki).

Elég nagy összegről van szó. Ha a félelmed ellenére látsz komoly esélyt arra, hogy visszaadja (olyan jellem, jól keres) és várhatóan középtávon nem akarod ezt a pénzt elkölteni, akkor szerintem meg lehet próbálni, de mindenképpen lepapírozva. Az mondjuk plusz kockázat, hogy a többi rokonnál is kalapozik, szóval egyszerre több tartozást kell majd törlesztenie. Ha komoly alapja van a bizalmatlanságodnak vagy pár éven belül elköltenéd ezt a pénzt, akkor mondhatod, hogy te is gyűjtesz valamire vagy olyan formában van a pénz, hogy nagyon nagy buktával tudnád csak felszabadítani (pl. nekem most emiatt van kölcsönben a pénzem). Azt nem várhatja el tőled, hogy azért bukj egy csomót, mert ő nem akar hitelt felvenni.

2022. okt. 16. 23:21
 32/38 anonim ***** válasza:
100%
Mondjon akárki akármit, szerintem normális gondolkodású ember addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér, és nem hozza ilyen helyzetbe a rokonait, hacsak azok nem maguktól ajánlják fel, hogy van nélkülözhető pénzük évekre, szívesen odaadják kölcsönbe! Mégis milyen megoldás az, hogy rokonoktól kalapozza össze a lakásravalót, kölcsönökből? És melyiknek milyen sorrendben kívánja megadni? Mennyi idő alatt? Kiszámolta, hogy kitől mennyit lehet potenciálisan elkérni, vagy ezt hogy gondolta? Tényleg érdekelne a metódus? Nekem nem lenne hozzá pofám, mert rögtön arra gondolnék, hogy mostantól egy nyaralást sem engedhetnék meg magamnak, meg semmi extrát, mert nem tudnék senki szemébe nézni, ha meglátja rajtam az új cipőt, vagy ilyesmit, hogy azt az összeget neki is törleszthettem volna... Vagy bármi történik velük, amihez kellene a nagyobb összeg, én meg nem tudom hirtelen visszaadni...Vagy bármi történik, ami miatt nem tudom visszaadni. Nem. Máséval nem kalkulálok. Másik oldlaról, magamtól elvonatkoztatva: nekem az a tapasztalatom, hogy szinte minden csasládban van egy pióca, aki hajlamos kölcsökérésekre, és csak a baj van vele...
2022. okt. 17. 06:11
 33/38 A kérdező kommentje:

Banki hitel nem opció.

Egyetemista, amennyit dolgozik arra nem kap hitelt.

Már most elmérgesedett a helyzet, mert próbáltam vmi kompromisszumos megoldást találni ami senkinek nem faj túlzottan. De semmi nem jó. Úgy voltam vele a végén már hogy le💩om, legyen akkor… de megsértődött inkább.

2022. okt. 17. 12:00
 34/38 anonim ***** válasza:
93%

Ja, így egy kicsit más a dolog fekvése, azt hittem, dolgozó ember (31-es vagyok). Ha nem keres annyit, hogy hitelt kapjon, mert még tanul, miből akarná a családtagoknak visszafizetni? Persze lehet, hogy jó szakmát szerez és egyszer majd jó lesz a fizetése, de addig az általad kölcsönadott pénz teljesen elértéktelenedik. Azt nem mondom, hogy lakjon kollégiumban, mert sok helyen korlátozott a helyek száma, de egyetemistaként ez is egy lehetőség. Ahogy a diákhitel is. Igaz, azt nem tudom, most mik a feltételei, de a tesóm egyik ismerőse sok éve azt csinálta, hogy még egyetemistaként egyszerre felvett ilyen címen egy nagyobb összeget és abból vett lakást, mert annak jobbak voltak a kamatai.

Értem én, hogy jobb sajátban lakni és nem a bérleti díjra költeni a pénzt, de ezért kalapozni családon belül és sértődőset játszani... van bőr a képén. Na, persze az ingyen van.

2022. okt. 17. 14:04
 35/38 A kérdező kommentje:

Msc-n van, dolgozik mellette minimális pénzért.

Nem lakást szeretne venni hanem mezőgazdasági célokra egy kertet. Hobbi szinten foglalkozik most is vele, de szeretne komolyabban nekiállni. Van hol laknia, van autója, ha végez, lehet hogy jó állása is lesz, de az mèg 2 év minimum.

Én euróban adnám a pénzt és nyilván ugyanannyi eurót kérnék vissza, Ft árfolyamtól függetlenül, mivel Németországban élek. Viszont emiatt is merültek fel kétségek bennem, mert sok esély nincs rá hogy a Ft annyira stabil maradjon.

2022. okt. 17. 15:50
 36/38 anonim ***** válasza:
94%
Fenn tud tartani egy autót egyetemistaként, mégis kölcsönt akar?... Így nem adnék. Adja el az autót, akkor lesz pénze. Vagy kertészkedjen majd akkor, amikor már addig ér a takarója!
2022. okt. 17. 17:10
 37/38 anonim ***** válasza:
100%
Én is szeretnék sok mindent, de ha nincs rá pénzem, akkor megvárom, hogy legyen. Egyáltalán nem kell finanszíroznod a testvéred hobbiját. Vegyen kisebb kertet, vagy várjon még vele.
2022. okt. 18. 07:00
 38/38 evimeri ***** válasza:
0%

Én a testvéreimnek az utolsót is oda adnám.

A pénz csak egy anyagi dolog, ami bármikor elveszhet, értéktelenné válhat. A testvéri szeretet megfizethetetlen.

2023. jan. 1. 13:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!