Irigy vagyok a testvéremre, de jogosan?
Nagy korkülönbség van köztünk (13 év). Ő most 17 éves és szüleink felajánlották neki, hogy ha szeretné, kifizetik a jogsit neki. Én 2 éve csináltam meg az enyémet, mert nekem sosem ajánlották fel. Albérletet fizetek és mellette így gyűlt össze a pénz. Igaz, akkor már 28 voltam, de nem ajánlottak ennek kapcsán semmilyen támogatást. Most meg húgomnak simán. (Az anyagi helyzetük jó, nem arról van szó, hogy akkor nem volt nekik pénzük, most meg van.)
Vagy pl. mikor húgom ballagott általánosból, akkora szám volt, az egész családot meghívták, kertiparti, drága ajándékok, nekem a diplomaosztómon nem volt ekkora buli.
Vagy amikor magántanár kellett neki, 3 tárgyból is járhatott. Én akartam járni nyelvtanárhoz nyelvvizsgám előtt, persze, megmondták, hogy minek az, elég a tanóra.
Amúgy húgommal nem rossz a kapcsolatom, de már nem tudok szívből örülni semmi sikerének, mert mindig eszembe jut, hogy bezzeg nekem nem adatott meg, engem leszartak.
Jártam terápiára is, jobb lett, de mindig történik valami és megint előjön bennem az érzés, hogy irigy vagyok, hogy velem nem viselkedtek így a szüleim. Igazságtalannak érzem. Jogosan? Hogyan tudnék túllépni ezen?
Az én húgom 11 evvel fiatalabb, de már a 6 évvel fiatalabb öcsem is sokkal több mindent megkapott, mint én. Pl én nem mehettem egy masik varosba tovabbtanulni, mert minek, a mi varosunkban is van egyetem, ők nem fognak alberletet fizetni. Az öcsémnel ez fel sem merült, szó nelkül fizették az alberletet. A húgom eseteben hasonló, utazasokat, cuccokat, mindent fizettek, tovabbtanulás alatt is, velem meg felvetették a diakhitelt, hogy majd abból finanszírozom magam, nagyon nehezen fizettem vissza. Senki másnak nem kellett felvenni.
De ez van. Én nem tudok senkire haragudni. Nem úgy gondolkodtak még akkor, amikor én voltam olyan idős, mint akkor, amikor a tesóim. Nincs ezzrl semmi baj. Sajnos néha az irigység nalam is előjön, hármunk közül nekem van a legalacsonyabb fizetésem, de hát ez van, a valasztott szakmámban ez ennyi.
Viszont az én szüleim eszrevették magukat és belátták, hogy velem nem csinálták jól. Nyilván nem várom el, hogy utolag kifizessék, amennyit a diakhitelbe törlesztettem stb, meg a tovabbtanulast se lehet megismételni. De megvan az elégtétel, hogy belátják, hogy en kevesebb támogatást kaptam. Ha te elmondod, mi esik rosszul, mit mondanak? Belátják, hogy igazad van? Szerintem ezen múlik minden.
9-es: "De azok az ő szülei." - na, nem mondod? A húgom szülei meg ugyanúgy az én szüleim is, és mégsem kaptam jogosítványt, nekem nem volt sosem megünnepelve semmilyen ballagás tisztességesen, sokkal többet dolgoztattak otthon és még sorolhatnám a listát estig.
Valami közhely esetleg van még a tarsolyodban?
10!
Nincs testvérem, bunkoci, de veled ellentétben én csak jó testverparokat láttam környezetemben az elmúlt majdnem 50 évem alatt.
13, köszi, ez korrekt válasz. Ha felhozom ezeket a dolgokat, letagadják. Azt mondják pl, én nem akartam jogsit! Soha nem kérdezték meg, ellenben kijelentették, hogy nekem biztosan nem fizetik, mert "minek nekem jogosítvány".
Vagy pl. azzal érvelnek, hogy mikor én gyerek voltam élt a papa és kaptam tőle zsebpénzt, de szegény húgom már nem kaphat tőle. Amúgy ilyen fagyipénz összegeket kaptam, vagy amikor lenyírtam neki a füvet, meg lemostam az ablakait, akkor kaptam 2000 ft-ot. És ez szegény húgomnak nem adatott meg...
Mi is ketten vagyunk lányok, a húgom szabadabb lett minden területen, mint én. Én szín ötös voltam, ha egy 4-es becsúszott, akkor "miért nem tanultál eleget?", de a húgom 3-asa ünnep volt, mert végre nem csak görbült a jegy.
Nekem kötelező volt mindenféle külön órára járnom, mert kell a jó végzettség. A tesómnak meg nem, mert hadd legyen szabadideje, ő nem olyan típusú.
Felnőttként mentem el szakemberhez beszélni erről, helyretettük és már nem hasonlítom a helyzetem hozzá, van biztos alapom, családom. Nem tudom, mikor billent át, de azon a ponton könnyű lett, objektíven láttam az egészet. Nekem nem ártottak, magam kínoztam csak. Meglesz a te békéd is, ha nem vársz el ezután semmit tőlük, se pénz, se figyelem, se érzelem. Megszűnnek az elvárások, nincs miben csalódni, szabad leszel.
13 évvel később valszeg sokkal jobb anyagi helyzetben vannak a szülők, mint nálad, kérdező...
Én nem irigykednék, mert az sehová nem visz... A saját lelkedet mérgezed vele... A terapeuta nem mondta?
TizenhatOCSKA, szerintem érthető, miért hozta fel a kérdező a munkatársa esetét. Az ő szülei korrekten jártak el, mert a támogatást, amit az ember alapesetben 18 éves kor körül ad a gyerekének, ők odaadták később, hisz miért is ne tették volna, ha korábban nem kapta meg bármilyen okból?
Kérdező, hogy a francba ne éreznél így jogosan! Szerintem nincs olyan ember, aki ne érezné szarul magát emiatt. Ez a szüleid hibája és igen, ha legalább elismernék, hogy rosszul csináltak dolgokat a tagadás helyett, biztos vagyok benne, hogy te sem éreznél így. Mivel még meg is próbálják magyarázni, hogy jól van ez így, extra mérgezőek. Szerintem menj vissza terápiára, ha ez még ennyire bánt, hiszen ők megváltozni úgysem fognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!