Mennyit adjak az ajándékba?
Hárman vagyunk testvérek. Én még egyetemre járok, nincs fix bevételem, az egyetem előtt dolgoztam, most abból gazdálkodok. A két idősebb tesóm régebben diplomázott, mindketten dolgoznak.
Általában max egy csokit adunk egymásnak szülinapra, de apukánknak kerek szülinapja lesz, és anyukánk szeretett volna egy nagyobb ajándékot venni velünk közösen. Megbeszéltünk egy összeget, mindannyian annyit adtunk volna bele az ajándékba.
Eddig oké, eléggé spórolnom kéne, de belefér. A gond az, hogy közben a többiek kitalálták, hogy adjunk bele kétszer annyit, mint ahogy megbeszéltük, ráadásul közben az idősebb tesóm meg is rendelte, amit ők kinéztek, merthogy szerinte így is necces, hogy ideér-e, és most elvárják, hogy a nemlétező fizetésemből a megbeszélt összeg dupláját fizessem ki, lehetőleg a héten, mielőtt jön a futár...
Szerintem ez nem fair, megbeszéltünk valamit, és azt csak úgy felülírták, meg se kérdeztek. Ha az eredetileg megbeszélt összeget adom oda, akkor én leszek az irigy disznó, aki még ennyit se képes tenni a szüleiért, de ha a dupla összeget fizetem, akkor az egész éves költségvetésemet át kell terveznem, mert nem fogok kijönni a maradék pénzemből...
A helyzetet bonyolítja, hogy még a szüleimmel élek. Kajába, rezsibe fix összeget adok, plusz az egyéb kiadásaimat (telefonszámla, bérlet, állateledel és alom, ruha stb.) én fizetem, de lakbért nem kell fizetnem, és így elég ciki lenne kijelenteni, hogy nem tudok többet adni, de ha többet adok, akkor nem tudom, hogy lesz-e elég pénzem minden másra, főleg ha jövő nyáron is gyerekekre kell vigyáznom, és megint nem találok normális munkát...
Mit csináljak? Olyan rossz ez a helyzet... :(
18
Gondolom az ösztöndíjából.
"Ha az eredetileg megbeszélt összeget adom oda, akkor én leszek az irigy disznó"
A kulcsszó az "eredetileg megbeszélt". Ugyanis, ahogy olvasom, nincs másik megbeszélt összeg. A dupla nem megbeszélt, csak általuk kijelentett. Ezzel az erővel lehetne tripla is akár, vagy százszoros. Miért ne? Azt is állnád?
Én (akkor is, ha telne rá) megmondanám nekik, hogy itt a megbeszélt della, legközelebb szíveskedjenek veled is előre egyeztetni ilyen esetben, ellenkező esetben meg a sajátjukkal verjék a csalánt.
#25 A havi fix összegre eléggé szükségük van. Én se járok rosszul, mert kollégiumban lakni és minden ételt magamnak fizetni se lenne olcsóbb, plusz akkor nem lenne egy saját, nyugodt helyem tanulni, nem vihetném magammal a törpenyulamat (akit semmiképpen sem hagynék egyedül, hét éve felelősséget vállaltam érte, és ehhez tartom is magam), és magamat ismerve kb. sose jutnék normális főtt ételhez.
Ez az ajándék-mizéria egyszeri eset, általában tényleg csak egy minőségi csokit vagy valami apróságot adunk egymásnak. Anyukámat nem szeretném ebbe belevonni, valószínűleg kifizetné az extra 15.000 Ft-ot, de neki se lenne sokkal könnyebb. Közel van a nyugdíjhoz, nem akarom, hogy emiatt több munkát kelljen elvállalnia, szerintem jobb az, ha bevállalom ezt a korrepetálást. Heti 1-2 óra nem lesz olyan megterhelő, és még tapasztalatot is szerzek (pedagógusnak készülök).
Az idősebb tesóim meg... Ahogy ismerem őket, elfelejtették ezt velem megbeszélni. Késői gyerek vagyok, ők jóval idősebbek, sokszor kimaradtam dolgokból, már megszoktam. Ők a helyzetemet se ismerik annyira, amikor ők voltak ennyi idősek, sokkal jobban álltunk anyagilag, őket jobban tudták támogatni (ezért senki se hibás, egyszerűen így alakult), plusz valamennyit dolgoztak is, így elég jól elvoltak. Szerintem nem is tudják, hogy hazaadok, nem nagyon szoktam velük erről (vagy másról) beszélni, teljesen külön világ vagyunk. Elmondani se nagyon szeretném nekik, mert valószínűleg a szüleimnek is kellemetlen, hogy tőlem kérniük kell, mikor a többiektől nem kellett.
Valószínűleg egy kicsit túlreagáltam a dolgot, biztosan nem neveznének irigy disznónak, csak hajlamos vagyok rögtön a legrosszabbra gondolni, addig szorongok, amíg tele nem leszek ilyen gondolatokkal. Ezen igyekszem változtatni.
A korrepetálást vállald el, de ne adj dupla pénzt.
A tesók meg szokják meg, hogy nem dönthetnek a te nemlétező pénzed és életed felett. Ha megszokták, akkor szépen szokják meg, hogy ehhez nincs joguk. Ha nem tudják a helyzeted, akkor világosítsd fel őket. Korántsem biztos, hogy egyszeri alkalom lesz és legközelebb már nehezebb lesz, hiszen "múltkor se volt semmi kifogásod ellene, most mi változott?"...
Állj ki magadért, mert más nem fog kiállni érted.
A szorongást teljesen megértem (mert hasonló vagyok, én is folyton kattogok dolgokon - nem pedig azért, mert indokolt lenne állandóan szorongani), de ha álomvilágban élnek a testvéreid, nyugodtan kizökkenthetnéd őket. Nem baj, ha képbe kerülnek, nehogy aztán csak rád háruljon majd a felelősség, ha a szüleid esetleg anyagi vagy ápolási segítségre szorulnának a későbbiekben.
Mivel gondolom, azt sem tudják, mennyi pénzed vagy, így ahhoz sincs sok közük, hogy mennyit adsz haza, egyszerűen elég annyit mondani, hogy te a korábbi összeget tudod teljesíteni, vagy engedhetsz egy kicsit, és mondjuk 20 ezret tudsz vállalni, és a tanulói státuszodra legyenek tekintettel, vállaljanak nagyobb részt az ajándékból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!