Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mennyit adjak az ajándékba?

Mennyit adjak az ajándékba?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk testvérek. Én még egyetemre járok, nincs fix bevételem, az egyetem előtt dolgoztam, most abból gazdálkodok. A két idősebb tesóm régebben diplomázott, mindketten dolgoznak.

Általában max egy csokit adunk egymásnak szülinapra, de apukánknak kerek szülinapja lesz, és anyukánk szeretett volna egy nagyobb ajándékot venni velünk közösen. Megbeszéltünk egy összeget, mindannyian annyit adtunk volna bele az ajándékba.

Eddig oké, eléggé spórolnom kéne, de belefér. A gond az, hogy közben a többiek kitalálták, hogy adjunk bele kétszer annyit, mint ahogy megbeszéltük, ráadásul közben az idősebb tesóm meg is rendelte, amit ők kinéztek, merthogy szerinte így is necces, hogy ideér-e, és most elvárják, hogy a nemlétező fizetésemből a megbeszélt összeg dupláját fizessem ki, lehetőleg a héten, mielőtt jön a futár...

Szerintem ez nem fair, megbeszéltünk valamit, és azt csak úgy felülírták, meg se kérdeztek. Ha az eredetileg megbeszélt összeget adom oda, akkor én leszek az irigy disznó, aki még ennyit se képes tenni a szüleiért, de ha a dupla összeget fizetem, akkor az egész éves költségvetésemet át kell terveznem, mert nem fogok kijönni a maradék pénzemből...

A helyzetet bonyolítja, hogy még a szüleimmel élek. Kajába, rezsibe fix összeget adok, plusz az egyéb kiadásaimat (telefonszámla, bérlet, állateledel és alom, ruha stb.) én fizetem, de lakbért nem kell fizetnem, és így elég ciki lenne kijelenteni, hogy nem tudok többet adni, de ha többet adok, akkor nem tudom, hogy lesz-e elég pénzem minden másra, főleg ha jövő nyáron is gyerekekre kell vigyáznom, és megint nem találok normális munkát...

Mit csináljak? Olyan rossz ez a helyzet... :(

2021. szept. 21. 20:07
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
100%

Nem neked kell kellemetlenül érezni magukat, hanem nekik!

30ezer Ft pedig igenis nem kevés pénz, pláne egy egyetemistának.

Add oda az eredeti összeget, amiben megállapodtatok, és közöld kereken, hogy a duplázásról nem kérték a véleményed, te azt nem tudod vállalni, pont.

2021. szept. 21. 21:35
 12/36 anonim ***** válasza:
100%

9 vagyok

Hogy a kérdésre is válaszoljak, bárhogy döntesz is, beleadod vagy nem mindenképp tedd szóvá, mert legközelebb is képesek ilyen helyzetbe hozni.

De nem értem miért lennél irigy disznó mikor egy összegről volt szó , ők meg szó nélkül megemelték. De tedd szóvá mindenképp.

2021. szept. 21. 21:35
 13/36 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan beszéld meg anyukáddal. Egy nappali tagozatos diáktól nem lehet azt elvárni, mint egy főállásban dolgozó felnőttől. Erre maguk is rájöhettek volna.
2021. szept. 21. 21:54
 14/36 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, át fogom gondolni.

Amúgy nem állunk olyan jól anyagilag, de apukám egyik régi vágya volt, amit most vettünk (igazából nem tárgy, hanem élmény), gyerekkorom óta gyakran beszélt erről, úgyhogy biztosan nagyon fog örülni. Sajnos nincs jól, nem tudjuk, hogy mennyi időnk van együtt (lehet, hogy sok, de jelenleg nagyon bizonytalan minden), ezért is szerettünk volna valami különlegeset, főleg, mivel kerek szülinap is. Az ajándék ugyanaz maradt, mint amit megbeszéltünk, csak végül az "extra" változatot vették meg a többiek, ami tényleg nagyobb élmény, csak hát ez az árán is nagyon látszik.

Valószínűleg inkább kifizetem az egészet, de ha épp nincs rossz kedvük, akkor megpróbálok beszélni a tesóimmal, hogy ez azért nem így megy.

2021. szept. 21. 22:16
 15/36 anonim ***** válasza:
100%
Talán elég csak egyikükkel beszélned, akivel a legjobban kijössz (anyukáddal?), ő is segíthet beadagolni a többieknek, hogy mi van, hogy azért lehetőleg sértődés se legyen belőle, hanem tényleg megértsék, elfogadják, hogy mi a helyzet.
2021. szept. 21. 22:25
 16/36 anonim ***** válasza:
100%
Nem nagyon van mas valasztasuk mint elfogadni, azért ezt csak megértik.
2021. szept. 21. 22:56
 17/36 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem, ha a szüleinél élsz, tudják, mennyi pénzed van. Szerintem ők sem haragudnának, ha kevesebbet fizetnél.
2021. szept. 21. 23:15
 18/36 anonim ***** válasza:
9%
De ha nem dolgozol miből adsz haza fix összeget?
2021. szept. 22. 06:33
 19/36 Katona Dius ***** válasza:
100%

Hát figyelj nem tudom. Nálunk is ugyanez a helyzet, én már rég dolgozom, az öcséim meg egyetemisták. Szülőknek az 50. szülinapjukra együtt vettünk ajáőndékot, egy olyat amire 30 éve vágytak, de sajnálták rá a pénzt. 3 hónapnyi korkülönbség van közöttük, így egyszerre kapták meg.

De nekem egyértelmű volt, hogy én fizetek többet, mert nekem van fix keresetem. Előre megbeszéltük, lefixáltuk mit vegyünk és ki mennyit adjon bele. A felét én fizettem, negyed-negyed részt meg az öcséim. A legvégén én is variáltam rajta, rendeltem hozzá még egy apróségot, de annak a plusz költségét eszembe sem jutott rásózni öcséimre. Szóltam nekik, tudjanak róla, azt még kértem hozzá, de azt én fizetem.

2021. szept. 22. 07:03
 20/36 anonim ***** válasza:
100%

Én megmondanám hogy nem tudok többet adni, mert nem dolgozok.

Nincs miből adnom.

Ők egyedül, az én megkérdezésem nélkül döntöttek, akkor oldják meg. A csomagot vissza lehet mondani is, ha nincs más mód.

A 15 ezret oda tudom adni, vagy ha nem tetszik nekik akkor veszek külön ajándékot.

2021. szept. 22. 08:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!